6 motive pentru care dimensiunea bateriei laptopului conteaza

6 motive pentru care dimensiunea bateriei laptopului conteaza

Producatorii vorbesc adesea despre capacitate, dar cum ramane cu dimensiunea bateriei?

 

Producatorii tind sa faca publicitate pentru durata de viata a bateriei, dar si dimensiunea bateriei conteaza. Durata de viata a bateriei este o estimare.

Dimensiunea bateriei este o masuratoare mai precisa si va ajuta sa determinati mult mai multe despre laptopul dvs.

 

1.Dimensiunea ajuta la determinarea eficientei energetice

Exista mai multe modalitati de a face un laptop sa dureze peste zece ore. O abordare a producatorilor  este sa inghesuie cat mai multe module de baterie in carcasa unui laptop. O alta abordare este sa vezi cat de mult pot face ca o baterie mai mica sa reziste mai mult.

Un laptop cu o baterie de 40 W foloseste mai putin de 4 W pe ora pentru a rezista peste zece ore. Pe de alta parte, un laptop cu o baterie de 80 W poate rezista peste zece ore, chiar daca consuma 7 W de putere.

 

Daca vedeti pe cutie sau pe un site web ca un laptop rezista peste zece ore, nu spune nicaieri cata energie consuma. Dar daca cunoasteti si dimensiunea bateriei laptopului, atunci puteti face calculele si puteti determina eficienta acesteia.

 

2.Dimensiunea bateriei afecteaza consumul de energie electrica

Avand o baterie mai mica inseamna ca folositi mai putina energie electrica de fiecare data cand incarcati computerul. Este o matematica destul de simpla. Daca laptopul are o baterie de 30 W, aceasta energie se consuma de fiecare data cand se incarca de la gol la plin.

 

6 motive pentru care dimensiunea bateriei laptopului conteaza

 

Pentru a vedea impactul asupra facturii de electricitate sau a bateriilor, poate fi necesar sa convertiti acest numar in kW. Exista 1.000 de wati intr-un kilowatt, deci 30W = .03kW. Daca platiti 1 leu pe kilowatt, atunci aceasta inseamna 3 bani pe incarcare.

 

3 bani nu suna prea mult si nu este. Chiar daca consumati si reincarcati laptopul zilnic, asta inseamna doar aproximativ 80 bani pe luna. Dar mai sunt si alti factori de luat in considerare. De exemplu, un laptop cu o baterie mai mica poate avea un procesor mai putin consumator de energie. Acest lucru inseamna ca laptopul dvs. nu foloseste doar mai putina energie electrica pentru a incarca, ci foloseste mai putina electricitate pentru a functiona.

 

3.O baterie mai mica este mai usoara

Un laptop cu o baterie mai mica este mai usor de scos din reteaua electrica (daca aveti panouri solare de ex) din simplul motiv ca acesta consuma mai putina energie de la bateriile dvs. Fiecare watt conteaza atunci cand incercati sa traiti din panouri solare.

 

Daca nu aveti nevoie de putere suplimentara, un laptop mai slab, cu o baterie mai mica, va poate permite totusi sa verificati e-mailurile, sa redactati documente si sa gestionati finantele fara a pune o povara mare asupra sistemului dvs. de alimentare din afara retelei.

 

Laptopurile consuma relativ putina energie in comparatie cu alte componente electronice, asa ca acest lucru va poate incuraja sa mutati mai multe sarcini pe el.

 

4.Mai multe reincarcari dintr-o baterie portabila

Chiar daca nu aveti panouri solare de ex, exista totusi avantaje in a avea un computer care solicita mai putina presiune asupra unui acumulator extern. In zilele noastre, exista power-bank-uri care pot alimenta laptopurile sunt usor de gasit, la fel ca cele destinate telefoanelor si tabletelor. Dar bateria laptopului este mult mai mare decat cea a unui telefon si s-ar putea sa descoperiti ca nu puteti incarca complet laptopul daca are o baterie masiva.

 

6 motive pentru care dimensiunea bateriei laptopului conteaza

 

Luati in considerare modul in care un powerbank de 100 W poate reincarca un laptop cu o baterie de 50 W de aproape doua ori, unul cu o baterie de 75 W de 1,5 ori si un laptop cu o baterie de 100 W o singura data. Un laptop cu o baterie de 30 W se poate apropia de trei incarcari.

 

Datorita ineficientei la transferul de energie, nu toti watii extrasi dintr-un powerbank vor ajunge neaparat in computerul dvs. 90W este mai mic de 100W, dar daca acumulatorul dvs are o eficienta de 85%, veti primi doar 85 din cei 100 de wati pe care i-ati stocat.

 

5.O baterie mai mare dureaza de obicei mai mult

Exista avantaje in a avea o baterie mai mica, dar exista un motiv pentru care multe laptop-uri vin cu altele mai mari.

Daca scopul dvs este sa treaca cat mai mult timp posibil intre incarcari, o baterie mai mare ajuta. La urma urmei, este mai usor sa obtineti o viata mai lunga a bateriei de la un laptop cu o baterie mare, indiferent de cat de eficienta energetic este laptopul dvs. In plus, daca stiti ca aveti o baterie mare si ca puteti accelera procesorul sau utilizati alte metode de economisire a energiei, este posibil sa obtineti mai mult decat durata de viata a bateriei anuntata din dispozitiv.

 

MacBook-urile cu procesoare Apple Silicon imperecheaza un procesor eficient cu un acumulator substantial. Rezultatul este durata de viata a bateriei care face de rusine cea mai mare parte a concurentei. Este posibil sa nu puteti reincarca complet unul dintre aceste laptopuri cu o baterie mai mica, dar este posibil sa nu aveti nevoie. Daca laptopul poate rezista mai multe zile cu o incarcare, reincarcarea doar la jumatate va poate salva inca o zi.

 

6.O baterie mai mare inseamna mai multa putere

Daca doriti un laptop pe care sa se poata juca cele mai recente jocuri sau sa compilati videoclipuri, probabil ca aveti nevoie de unul cu o baterie mai mare. Sigur, dimensiunea bateriei nu va spune cata putere are un computer. Pentru asta sunt celelalte specificatii. Dar daca comparati diferite modele, este posibil sa observati o corelatie intre puterea de procesare si capacitatea bateriei. O baterie mai mare poate suporta un consum mare de energie mai mult decat o baterie mica, suficient de lunga pentru a face un computer puternic viabil ca unul portabil.

 

Ce dimensiune a bateriei preferati?

 

Daca comparati doua dispozitive identice, cu exceptia faptului ca unul are o baterie mai mare, atunci decizia nu este o problema. O baterie mai mica ar putea insemna un laptop mai mic si mai portabil. O baterie mai mare poate insemna una mai puternica. Ceea ce conteaza mai mult pentru dvs depinde de preferintele si nevoile.