Ce browser foloseste cel putin RAM si CPU pe Windows, macOS si ChromeOS?

Ce browser foloseste cel putin RAM si CPU pe Windows, macOS si ChromeOS?

ꙮ Resursele RAM si CPU ale dispozitivului dvs. Ajung sa fie suprasolicitate de browserul pe care il utilizati, ceea ce afecteaza negativ performanta generala a dispozitivului dvs.? O modalitate de a rezolva aceasta problema este sa va actualizati hardware-ul, dar aceasta nu este intotdeauna o solutie viabila. Cealalta optiune este sa optati pentru un browser care utilizeaza mai putine resurse.

ꙮ In acest articol, vom compara resursele RAM si CPU consumate de diferite browsere pe Windows, macOS si ChromeOS; astfel incat sa puteti vedea care browser utilizeaza cele mai putine resurse pe dispozitivul dvs.

 

Cum va fi efectuat testul?

 

Pentru o comparatie mai usoara, vom rula aceleasi procese pe toate browserele si le vom pastra consecvente pe toate dispozitivele. Un videoclip YouTube, WhatsApp Web, un videoclip TikTok  si un site web bazat pe blog vor fi procesele pe care le vom rula in fiecare browser.

 

Vom folosi un profil nou sau un mod Guest in fiecare browser pentru a elimina consumul de resurse de catre extensii si alte procese ale browserului. Nu vom rula alte procese care necesita mult resurse pe dispozitivul nostru atunci cand testul este in desfasurare pentru a evita impactul acestora. De asemenea, accelerarea hardware va ramane dezactivata.

 

Cu toate acestea, deoarece mai multi factori contribuie la consumul de resurse al unui browser, efortul pe care un browser il pune pe dispozitivele cu acelasi sistem de operare poate diferi.

 

De exemplu, un browser care utilizeaza mai multa memorie RAM pe un dispozitiv Windows de la un anumit producator poate folosi mai putina memorie RAM pe un dispozitiv cu memorie RAM mai eficienta. Pentru a oferi o baza de referinta, vom enumera specificatiile dispozitivelor utilizate in test.

 

 

Ce browser utilizeaza cele mai putine resurse de memorie si CPU pe un dispozitiv Windows?

 

Pentru Windows, vom analiza consumul de resurse al browserelor Edge, Opera, Firefox si Chrome pentru a determina pe care ar trebui sa il utilizati. Urmatoarea imagine arata specificatiile dispozitivului Windows pe care rulam acest test:

 

Ce browser foloseste cel putin RAM si CPU pe Windows, macOS si ChromeOS?

 

Iata cifrele consumului de RAM si CPU pentru toate browserele de pe un dispozitiv Windows atunci cand ruleaza un videoclip YouTube, WhatsApp Web, un site de blog si un videoclip TikTok :

 

Nume browser

Utilizare RAM (MB)

Utilizare CPU (procent)

Microsoft Edge

825-900

3-7

Opera

850-950

12-34

Mozilla Firefox

950-1000

5-11

Google Chrome

900-1000

7-25

 

 

Microsoft Edge consuma cele mai putine resurse CPU in comparatie cu alte browsere, iar Opera este browserul care consuma cel mai mult procesor de pe Windows. Mai mult, chiar daca toate browserele consuma aproape aceeasi cantitate de RAM, consumul de RAM al Edge si Firefox fluctueaza cel mai putin, in timp ce cel al Opera si Chrome fluctueaza mai mult.

 

Verdict: Pe baza rezultatelor de mai sus, utilizatorii Windows ar trebui sa opteze pentru Edge daca doresc sa puna cea mai mica povara CPU-ului lor. Pentru un consum redus de memorie, puteti utiliza fie Firefox, fie Edge. Cu toate acestea, deoarece Firefox streseaza putin mai mult procesorul, cel mai bine este sa utilizati Microsoft Edge pe un dispozitiv Windows.

 

Nota: Daca utilizati un browser care consuma multe resurse CPU si nu puteti trece la altul dintr-un motiv oarecare, activati modul de eficienta pentru procesele browserului. Este o caracteristica introdusa in Windows 11 care face ca procesele sa aiba prioritate scazuta, ceea ce face ca procesorul sa aloce mai putine resurse, limitand astfel utilizarea procesorului.

 

Care browser consuma cele mai putine resurse de memorie si CPU pe ChromeOS?

 

Pentru sistemul de operare Chromebook, ChromeOS vom analiza consumul de resurse pentru Opera, Firefox si Chrome. Microsoft Edge nu este disponibil implicit, asa ca vom exclude acest browser. Urmatoarea imagine arata specificatiile Chromebookului pe care rulam acest test:

 

Ce browser foloseste cel putin RAM si CPU pe Windows, macOS si ChromeOS?

 

Dupa ce am rulat aceleasi procese pe ChromeOS ca si pe Windows, iata defalcarea resurselor consumate de diferite browsere:

 

Nume browser

Utilizare RAM (MB)

Utilizare CPU (procent)

Opera

700

17-30

Mozilla Firefox

-

100

Google Chrome

550

7-35

 

 

Firefox nu mai raspunde chiar si dupa ce a rulat un singur videoclip YouTube si a atins 100% utilizarea procesorului, aproape provocand blocarea Chromebookului. Prin urmare, ar trebui sa evitati Firefox pe un Chromebook.

 

Opera consuma putin mai putine resurse CPU, in timp ce Chrome il incordeaza mai mult. Opera, pe de alta parte, consuma mai multa memorie decat Chrome.

 

Verdict: daca procesorul Chromebookului nu este puternic, puteti alege Opera. Chrome este o alegere buna pentru utilizatorii care au o memorie limitata la dispozitie.

 

Ce browser consuma cel putin RAM si CPU pe macOS?

 

Pentru macOS, vom analiza consumul de resurse pentru Safari, Opera, Firefox si Chrome. In imaginea urmatoare, puteti vedea specificatiile dispozitivului macOS pe care il folosim pentru test:

 

Ce browser foloseste cel putin RAM si CPU pe Windows, macOS si ChromeOS?

 

Mai jos, puteti gasi o defalcare a resurselor consumate de fiecare browser atunci cand rulati aceleasi procese pe un MacBook:

 

Nume browser

Utilizare RAM (MB)

Utilizare CPU (procent)

Safari

79.1

4,28 - 7,77

Opera

169,9

8.29 - 16.06

Mozilla Firefox

432,5

6,67 - 11,0

Google Chrome

130,0

5,55 - 8,33

 

 

Safari depaseste toate celelalte browsere in ceea ce priveste o presiune mai mica asupra hardware-ului. Avand in vedere ca este un produs Apple, ne-am astepta sa functioneze mai eficient decat alte browsere.

 

Verdict: Avand in vedere ca Safari consuma cele mai putine resurse CPU si RAM, ar trebui sa fie browserul implicit pentru toti utilizatorii Apple. Ca o alternativa la acesta, urmatoarea cea mai buna alegere ar trebui sa fie Chrome si nu Firefox sau Opera.

 

Ce ziceti de utilizarea browserelor mai putin populare?

 

Desi am testat resursele consumate de browserele populare si mainstream, puteti alege si browsere mai putin populare sau private daca sunt mai eficiente.

 

Browsere precum Brave, DuckDuckGo si Vivaldi consuma un numar minim de resurse, dar ofera aproape aceleasi caracteristici ca browserele principale. Astfel, puteti folosi un browser mai putin popular daca il considerati mai putin intensiv in resurse.

 

Dar cum puteti testa ce browser consuma cele mai putine resurse, in afara de cele pe care le-am testat deja?

 

Cum sa testati singur consumul de resurse al altor browsere

 

Pentru a verifica cat de multa presiune pune orice browser pe hardware-ul dispozitivului dvs., urmati acesti pasi:

 

Inchideti toate procesele care ruleaza pe dispozitivul dvs.

Deschideti aplicatia relevanta de monitorizare a resurselor pe dispozitiv: Manager de activitati in Windows, Monitor de activitate in macOS si Diagnosticare in ChromeOS.

Lansati browserul pentru care doriti sa testati consumul de resurse si rulati cateva procese pe acesta.

Observati cate resurse consuma browserul dvs. in aplicatia de monitorizare

 

Ce browser foloseste cel putin RAM si CPU pe Windows, macOS si ChromeOS?

 

Pentru a compara consumul de resurse al acestui browser cu altii, rulati aceleasi procese pe alte browsere si comparati rezultatele acestora.

 

Utilizati cel mai eficient browser

 

Browserele consuma cele mai multe resurse si ingreuneaza cel mai mult experienta noastra de utilizator. Speram ca evaluarile noastre care compara resursele consumate de diferite browsere va vor ajuta sa-l alegeti pe cel potrivit pentru dispozitivul dvs. In plus, daca browserul mai putin popular consuma mai putine resurse pe dispozitivul dvs, s-ar putea sa-l folositi mai bine.

 

Asigurati-va ca va optimizati complet browserul, indiferent pe care il alegeti. Un browser optimizat poate functiona mai bine decat unul setat la setarile sale implicite.