Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?
  • Lumina albastră de la ecrane vă afectează sănătatea și vă perturbă somnul, conform studiilor efectuate de Harvard și NHS.

  • Expunerea la lumină albastră pe timp de noapte îți păcălește creierul să creadă că este ziua, ceea ce suprimă producția de melatonină.

  • Utilizarea unui filtru de lumină albastră pe telefonul dvs. Android, cum ar fi caracteristica încorporată Night Light sau aplicația Twilight, poate reduce efectele negative ale luminii albastre și vă poate îmbunătăți calitatea somnului.

 

Cât de des ai parte de un somn bun? Dacă răspunsul este mai puțin decât „întotdeauna”, atunci s-ar putea să doriți să luați în considerare impactul pe care gadgeturile dvs. îl au asupra somnului dvs. Lumina albastră de la ecrane ne păcălește creierul să creadă că ar trebui să fim treji. Din fericire, îl puteți repara cu ușurință folosind un filtru de lumină albastră pe telefonul Android.

 

Problema cu lumina albastră

 

S -a dovedit că lumina albastră de la ecrane vă afectează sănătatea. Studiile, cum ar fi cel realizat de Harvard, au avertizat în mod repetat că folosirea gadgeturilor seara afectează atât cantitatea, cât și calitatea somnului.

 

Cauza este expunerea la lumină pe timp de noapte. Mai precis, este expunerea la lumina albastră cu lungime de undă scurtă - cea emisă de telefoane și tablete și aproape orice gadget cu un afișaj iluminat.

 

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

 

Lumina soarelui conține și lumină albastră, care este vitală în timpul zilei. Este ceea ce vă ajută să vă mențineți treaz și alert și este o parte integrantă a modului în care funcționează ciclurile de somn.

 

Dar expunerea la lumina albastră pe timp de noapte este negativă, deoarece îți păcălește creierul să creadă că este încă ziua. Suprimă secreția de melatonină, un hormon care este produs noaptea și pregătește organismul pentru somn, după cum explică NHS.

 

Impactul său este atât de mare încât un alt studiu raportat de Daily Mail a sugerat chiar că un LED albastru care strălucește de pe tabloul de bord al mașinii ar fi o modalitate eficientă de a preveni șoferii să adoarmă la volan.

 

Deci, ce faci, în afară de a opri telefonul cu câteva ore înainte de a merge la culcare? Răspunsul este să folosiți un filtru de lumină albastră. Funcția este deja încorporată în Android și există câteva aplicații terțe care pot oferi și mai multe funcții dacă aveți nevoie de ele.

 

Ce face un filtru de lumină albastră?

 

Filtrarea luminii albastre funcționează în două moduri. Opțiunea încorporată și opțiunea root la care vom analiza reduc cantitatea de lumină albastră pe care o emite ecranul. Alte aplicații terțe plasează un filtru roșu pe ecran pentru a anula lumina albastră.

 

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

 

Efectul este același. Oferă ecranului o nuanță roșie, ceea ce necesită puțin să te obișnuiești. Dar anulează și efectele negative ale luminii albastre și scade masiv strălucirea. Chiar dacă sunteți sceptic cu privire la îmbunătățirea somnului, veți observa imediat o reducere a oboselii ochilor atunci când utilizați telefonul într-o cameră slab luminată.

Cu toate acestea, aplicațiile terță parte nu sunt perfecte. Folosirea unei suprapuneri roșii reduce contrastul și transformă negrul într-o nuanță închisă de roșu.

 

De asemenea, pot declanșa o funcție de securitate în Android, în care anumite butoane devin inaccesibile atunci când sunt aplicate suprapuneri. Cel mai probabil veți observa acest lucru dacă încercați să instalați o aplicație dintr-un magazin de aplicații alternativ. Pentru a atinge butonul Instalare, trebuie să întrerupeți sau să închideți aplicația de filtrare. Mulțe nu funcționează nici în panoul de notificare.

 

Opțiunea încorporată: lumină de noapte (Night Light)

 

Înainte de a vă uita la opțiunile terță parte, dați o şansă setării încorporate pe telefonul sau tableta dvs. Android. Versiunea nativă Android se numește Night Light, deși poartă un alt nume pe alte telefoane. Se numește Eye Comfort Shield pe telefoanele Samsung, de exemplu.

 

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine? Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

 

Este ușor să configurați și să programați filtrul de lumină albastră pe Android. Pe majoritatea telefoanelor, trebuie doar să accesați Setări > Afișare și să găsiți opțiunea Lumină de noapte. Puteți programa să se pornească automat și să reglați intensitatea efectului. Dacă doriți un control mai fin, va trebui să instalați o aplicație.

 

Cea mai bună aplicație generală de filtrare a luminii albastre: Twilight

 

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine? Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

 

Twilight este cea mai bună aplicație de filtru de lumină albastră pentru Android. Reduce progresiv temperatura de culoare a afișajului (făcându-l mai roșu) și estompează ecranul până când atinge nivelurile alese de culoare și luminozitate.

 

Această schimbare treptată înseamnă că abia dacă observi că se întâmplă. La început, albul nu este mai mult decât ușor aproape alb, dar până când te afli în pat, navigând pe TikTok, efectul va fi deplin.

Folosind senzorul de lumină al telefonului, Twilight își poate ajusta în mod constant setările în mod automat, asigurându-se că acestea se potrivesc întotdeauna cu condițiile de iluminare ambientală. Odată ce ați trecut de configurarea inițială, nu va mai trebui să atingeți aplicația din nou.

 

De ce ați folosi Twilight când Android are deja un filtru de lumină albastră?

 

Două caracteristici îl fac deosebit de util. Unul este că îl puteți seta să se dezactiveze automat atunci când aveți anumite aplicații deschise. În acest fel, nu vă va perturba vizionarea Netflix pe timp de noapte. Celălalt este că funcționează cu mai mult decât telefonul tău. Îl puteți configura pentru a controla Philips HUE sau alte becuri inteligente și îl puteți instala și pe ceasul Android, pe Android TV sau pe Chromebook.

 

Descarcă: Twilight (gratuit) | Twilight Pro (3,49 USD)

 

Opțiunea root: Night Light (KCAL)

 

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine? Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

 

Twilight este cea mai bună alegere pentru majoritatea utilizatorilor, dar dacă telefonul dvs. este rootat, aveți opțiunea de a utiliza o aplicație mai puternică sub forma Night Light (KCAL).

 

Ca aplicație root, Night Light poate controla direct afișajul. În loc să plasați o suprapunere roșie pe ecran pentru a anula efectul luminii albastre, aceasta reduce literalmente cantitatea de lumină albastră pe care o emite ecranul.

 

Este mult mai asemănător cu modul în care funcționează lumina de noapte a lui Android, iar rezultatul este o imagine de calitate superioară. Aplicația nu dă o nuanță roșie – negrurile rămân negre, de exemplu – și nu există nicio pierdere de contrast. De asemenea, nu interferează cu notificările sau alte aplicații.

 

Totuși, KCAL nu este pentru toată lumea. Trebuie să vă rootați telefonul pentru a-l folosi și poate fi necesar să instalați un nucleu personalizat. De asemenea, nu este disponibil prin Magazinul Play. Îl puteți vizualiza pe pagina GitHub și îl puteți descărca prin magazinul de aplicații terță parte F-Droid.

 

Descărcați: Night Light (KCAL) (gratuit)

 

Reduceți efectul luminii albastre fără a o filtra

 

Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine? Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine? Ce este un filtru de lumină albastră pe Android și care aplicație funcționează cel mai bine?

 

Efectul de filtrare a luminii albastre este destul de ușor de obișnuit. Totuși, unora pur și simplu nu le place. Dacă nu vă place că toate aplicațiile dvs. capătă o nuanță roșiatică după apusul soarelui, există modalități mai simple de a minimiza efectele luminii albastre.

 

Cheia este să reduceți cantitatea la care sunteți expus. Deci, folosirea unui telefon în loc de tabletă este mai bună datorită ecranului mai mic. Reduceți luminozitatea cât de mult puteți și treceți la modul întunecat în aplicațiile dvs. Puteți chiar să activați modul întunecat pe toate site-urile web din Chrome.

 

Majoritatea softurilor electronice de citit cărți au opțiuni alb pe negru sau sepia, care sunt mai prietenoase pentru ochi decât textul negru standard pe fundal alb. Google Play Books face un pas mai departe, oferind propria sa funcție Night Light. Se pornește automat la apus, apoi elimină treptat mai multă lumină albastră de pe afișaj cu cât se întunecă.

 

Pentru a activa această funcție, deschideți o carte, atingeți butonul Opțiuni de afișare, accesați Iluminare și apăsați comutatorul Reading Night Light.

 

Reduceți oboseala ochilor pe Android

 

Funcția Night Light de la Android și aplicațiile precum Twilight vă permit să vă folosiți telefonul în mod liber, fără a vă împiedica să adormi. Sunt ușor de folosit și, deși efectul poate părea puțin ciudat la început, te obișnuiești rapid. Reducerea luminii albastre face ecranele mai puțin dure și reduce strălucirea, ceea ce vă poate ajuta dacă aveți dureri de cap sau oboseală ochilor când folosiți telefonul.