Ce versiune de Android are telefonul tău? Iată cum să afli

Ce versiune de Android are telefonul tău? Iată cum să afli

Android devine din ce în ce mai popular în fiecare an, pe măsură ce noi funcții continuă să apară la fiecare upgrade. Pe lângă noile funcții și aspect, o nouă versiune de Android îţi oferă, de asemenea, acces la noi corecții de securitate și compatibilitate cu aplicațiile, deoarece suportul pentru versiunile mai vechi este întrerupt treptat.

 

Versiunea Android-ului determină dacă o anumită funcție este disponibilă sau nu pe telefonul tău și este, de asemenea, o informație importantă atunci când încerci să diagnostichezi și să rezolvi o problemă. În unele cazuri, versiunea de actualizare de securitate, versiunea de kernel și alte informații sunt, de asemenea, vitale.

 

Ce este Android?

 

Android este sistemul de operare dezvoltat de Google pentru a fi utilizat pe dispozitive mobile precum smartphone-uri și tablete. În esență, un nucleu Linux modificat, Android a fost lansat pentru prima dată în 2007 și apoi folosit pentru prima dată în HTC Dream. Android a parcurs un drum lung de atunci, cea mai recentă versiune fiind Android 12.

 

Versiune

Nume

Data de lansare

Android 1.1

-

9 februarie 2009

Android 1.5

Cupcake

27 aprilie 2009

Android 1.6

Donut

15 septembrie 2009

Android 2.0

Eclair

3 decembrie 2009

Android 2.2

Froyo

20 mai 2010

Android 2.3

Gingerbread

6 decembrie 2010

Android 3.0

Honeycomb

22 februarie 2011

Android 4.0

               

Ice Cream Sandwich

18 octombrie 2011

Android 4.1

Jelly Bean

9 iulie 2012

Android 4.4

Kit Kat

31 octombrie 2013

Android 5.0

Lollipop

4 noiembrie 2014

Android 6.0

Marshmallow

2 octombrie 2015

Android 7.0

Nougat

22 august 2016

Android 8.0

Oreo

21 august 2017

Android 9.0

Pie

6 august 2018

Android 10

-

3 septembrie 2019

Android 11

-

8 septembrie 2020

Android 12

-

4 octombrie 2021

 

 

Cum să afli ce versiune de Android ai

 

Pașii exacti pentru a afla versiunea Android variază în funcție de dispozitivul tău și de producătorul acestuia (producătorului de telefon îi place să folosească skin-uri pentru a-și scoate în evidență interfața de utilizare), dar pașii generali sunt următorii:

 

Deschide aplicația Setări pe dispozitivul tău. Acesta este accesibilă din panoul de notificări în Android-urile mai noi. De asemenea, îl poți căuta în meniul aplicației.

În Setări, derulează în jos și selectează Despre telefon (About phone). Poți vedea o prezentare generală a versiunii Android a telefonului și, de asemenea, a versiunii de skin Android.

Atinge Software Information pentru mai multe informații, cum ar fi actualizarea de securitate Android, versiunea Baseband, versiunea Kernel și multe altele.

 

Ce versiune de Android are telefonul tău? Iată cum să afli Ce versiune de Android are telefonul tău? Iată cum să afli Ce versiune de Android are telefonul tău? Iată cum să afli

 

Dacă versiuneata de Android nu este cea mai recentă disponibilă pentru telefonul tău, atunci este o idee bună să îţi actualizezi telefonul. Pe lângă noile funcții, există două motive principale pentru care ar trebui să îţi actualizezi Android-ul.

 

În primul rând, noile versiuni de Android au o securitate mai puternică, iar în al doilea rând, Google și alți dezvoltatori încetează treptat să accepte versiuni mai vechi de Android și aceste două combinate lasă securitatea telefonului tău compromisă.

 

Pentru a vedea dacă ai o actualizare disponibilă, accesează Sistem > Avansat > Actualizare sistem.

 

Ce este un skin Android?

 

Ce versiune de Android are telefonul tău? Iată cum să afli

 

Skin-urile Androids, după cum sugerează și numele, sunt skin-uri concepute de producătorii de smartphone-uri pentru a face interfața produselor lor să difere de Android-ul standard. Aproape toți marii producători de smartphone-uri Android folosesc în prezent skin-uri pentru a îmbunătăți interfața cu utilizatorul, deși gradul de modificare diferă pentru fiecare marcă.

 

Skin-urile schimbă de obicei modul în care apar notificările, aspectul meniurilor, panoul de notificări, dialer-ul și lucruri de acest fel. Modificările pe care le aduce un skin sunt de obicei limitate la aspect, iar nucleul backend rămâne același cu Android-ul stoc.

 

Iată o listă cu câțiva producători de smartphone-uri și skin-urile pe care le folosesc:

 

Samsung: One UI

OnePlus: OxygenOS (global) | HydrogenOS (China)

HTC: SenseUI

Xiaomi: MIUI

Huawei: HarmonyOS

Oppo: ColorOS

 

Poți verifica ce versiune a software-ului producătorului utilizați la Setări > Despre telefon.

 

Cunoaște-ți Androidul

 

Android a parcurs un drum lung de la primele sale versiuni și a devenit cel mai folosit sistem de operare mobil din întreaga lume. Diferitele versiuni de Android au fiecare propriile caracteristici, iar acum știi cum să verifici ce versiune ai pe telefon.

 

Cu toate acestea, dacă cea mai recentă versiune de Android pe care o ai este greșită sau ți-a plăcut mai mult cea anterioară, atunci poate că ar trebui să downgradezi Android-ul înapoi la ceea ce era înainte.