Cum puteti face calculatorul mai silentios

Cum puteti face calculatorul mai silentios

Computerele pot face destul de mult zgomot din diferite motive. Rareori acest zgomot devine extrem de puternic sau distrage atentia.

Exista o multime de metode pentru a reduce zgomotul pe care il produce computerul dvs., dar inainte de a incepe sa efectuam modificari ale setarilor si sa schimbam hardware-ul, merita sa incercati sa tratati cauza principala a problemei.

Pastrati computerul rece pentru a mentine zgomotul scazut

Daca ventilatoarele computerului dvs. fac mult zgomot, probabil este pentru ca incearca sa raceasca componentele din sistem. Puteti afla cat de calde sunt componentele dvs. descarcand Core Temp, un program usor de utilizat, care va permite sa vedeti temperatura procesorului.

Din captura de ecran de mai jos puteti observa ca procesorul se afla intre 37 si 45 de grade, ceea ce reprezinta un interval acceptabil - daca procesorul dvs. functioneaza la 60 de grade, puteti avea o problema de racire care ar putea cauza ventilatoarele sa lucreze suplimentar.

Core tempCore temp

Retineti ca este bine sa luati aceasta masuratoare atunci cand compterul dvs este in mod „idle”, astfel incat sa nu rulati programe cum ar fi jocuri, Photoshop sau software de editare video.

Daca vi se pare ca computerul dvs. ruleaza la cald, atunci efectuarea unor modificari pentru a il mentine mai rece va reduce cat de greu trebuie sa lucreze ventilatoarele, ceea ce va reduce apoi cantitatea de zgomot pe care o produc.

Cum se reduce zgomotul de pe PC

Reduceti viteza ventilatorului

Daca sunteti sigur ca computerul dvs. ruleaza la o temperatura rezonabila, puteti sa va ajustati viteza ventilatoarelor, ridicand temperatura maxima in BIOS. Sistemul dvs. va permite apoi componentelor dvs. sa functioneze in mod idle la o temperatura mai ridicata, astfel incat ventilatoarele nu vor trebui sa functioneze atat de tare, reducand zgomotul.

Schimbati ventilatoarele carcasei

Daca sunteti convins ca ventilatoarele dvs. fac majoritatea zgomotului, inlocuirea acestora este o modalitate relativ ieftina si usoara de a obtine un sistem mai silentios. Atat Noctua, cat si Be Quiet! creeaza ventilatoare extrem de puternice si silentioase si sunt doua dintre cele mai respectate branduri din industria racirii. Asigurati-va ca luati ventilatoare de dimensiuni adecvate care se potrivesc cu carcasa dvs. si chiar puteti verifica daca aveti un slot pentru ventilatoare care nu este utilizat si cumparati un ventilator suplimentar- asigurati-va ca sistemul dvs. are spatiu.

Schimbati sursa de alimentare

Acum intram in optiunile mai scumpe, dar sursele de energie au fost cunoscute ca provocand o cantitate echitabila de zgomot in cadrul sistemelor. Inlocuirea sursei de alimentare este relativ usoara, dar din pacate nu va fi ieftina.

Atunci cand achizitionati o sursa de alimentare noua, asigurati-va ca va furniza energia necesara pentru a functiona eficient sistemul - puterea nu ar trebui sa fie mai mica decat alimentatorul dvs. curent.

Schimbati carcasa

Nu toate carcasele de calculatoare sunt facute la fel, anumite modele fiind mult mai bine construite decat altele – o carcasa mai scumpa si mai bine facuta este mai putin probabil sa huruie si va fi mai buna pentru pastrarea componentelor dvs. reci, ceea ce va face ca ventilatoarele PC-ului sa functioneze mai putin greu si vor genera mai putin zgomot.

Schimbati coolerul procesorului

Coolerul rocesorului va fi unul dintre ventilatoarele care lucreaza cel mai mult in sistemul dvs. Cele mai multe procesoare vor veni cu un cooler "standard" care, de obicei, nu este de cea mai buna calitate. Daca ventilatorul procesorului dvs. produce prea mult zgomot, inlocuirea acestuia cu un model mai buna este o idee grozava.

In cazul in care doriti sa schimbati coolerul, nu va recomandam sa faceti acest lucru acasa. Va fi necesara aplicarea unei paste termoconductoare intre procesor si radiator, de aceea va recomandam sa mergeti intr-un service autorizat.Produse recomandate