De ce nu este in regula sa iti incarci telefonul peste noapte

De ce nu este in regula sa iti incarci telefonul peste noapte

Cum maresti durata bateriei smartphone-ului tau? Ai putea crede ca incarcarea in timp ce dormi, pentru a atinge in mod regulat 100% este benefica, dar acest lucru daunează bateriei si ii scurteaza durata de viata.

 

Iata adevarul despre intretinerea bateriilor smartphone-ului - si de ce nu ar trebui sa-l incarci peste noapte.

 

Cum se determina durata de viata a bateriei?

 

Vrei ca tehnologia ta sa fie utilizabila cat mai mult timp posibil; dar exploatarea la maximum a bateriei este din ce in ce mai importanta, deoarece la majoritatea telefoanelor este foarte scump sa se schimbe bateria, mai ales ca aceasta nu intra sub incidenta garantiei.

 

Bateriile reincarcabile isi pierd incet capacitatea in timp (chiar daca nu le folosesti). Vei observa o scadere a capacitatii dupa primul an de utilizare obisnuita. Pentru multi, o zi intreaga cu o singura incarcare este imposibila dupa doi ani.

 

De ce nu este in regula sa iti incarci telefonul peste noapte

 

Producatorii specifica speranta de viata a smartphone-urilor prin „cicluri de incarcare a bateriei”. Un ciclu de incarcare este definit ca incarcarea bateriei de la 0 la 100% si apoi descarcata inapoi la 0%. Numarul de cicluri de incarcare arata cate cicluri complete poate suporta bateria inainte ca aceasta sa inceapa sa isi piarda capacitatea.

 

Bateriile litiu-ion (Li-Ion) sunt utilizate in majoritatea tehnologiei reincarcabile. Poti gasi o forma de baterii litiu-ion in smartphone-uri, vaporizatoare, laptopuri, Tesla si chiar ferastrau cu lant.

 

Cea mai populară baterie Li-Ion este 18650. Aceasta poate dura intre 300 si 500 de cicluri de incarcare completa inainte de a fi redusa la o capacitate de aproximativ 75%. Atunci incep sa se dezvolte defecte majore.

 

De ce se degradeaza bateriile reincarcabile litiu-ion?

 

Smartphone-urile si tabletele utilizeaza o varianta a bateriei Li-Ion numita Lithium-Ion Polymer (Li-Poly). Aceasta versiune este mai sigura, mai mica si se incarca mai repede. Totusi, aceleasi reguli se aplica Li-Poly ca in cazul oricarei baterii Li-Ion.

 

Bateria  se degradeaza cel mai rapid atunci cand o incarci in mod regulat peste 80% și o lasi sa scadă sub 20%. Dispozitivul functioneaza cel mai bine la o incarcare de 50%.

 

De ce nu ar trebui sa iti incarci telefonul peste noapte?

 

Deconecteaza telefonul cand te duci la somn și incarca-l dupa ce te trezesti.

 

S-ar putea sa dureze o ora pana la incarcarea dispozitivului, dar lasandu-l conectat in timp ce dormi inseamna ca este conectat la incarcator mult mai mult timp.

 

De ce nu este in regula sa iti incarci telefonul peste noapte

 

Nu, bateria telefonului nu poate fi supraincarcată. Producatorii pun in aplicare masuri de protectie pentru a preveni acest lucru. Cu toate acestea, atunci cand incarci pana la 100%, acesta adauga „o incarcare falsa”, adica suficienta energie suplimentara pentru a compensa ceea ce utilizeaza dispozitivul in mod prestabilit. Incarcandu-l la 100% si mentinandu-l conectat, vei suprasolicita bateria, fortand-o sa consume energie atunci cand nu este nevoie.

 

Poti utiliza aplicatiile in timp ce telefonul se incarca?

 

Nu ar trebui sa utilizezi dispozitivul pentru activitati de intensitate ridicata in timpul incarcarii. Realist, multi oameni o fac. Cu toate acestea, in mod regulat, acest lucru poate provoca daune ireparabile.

 

Acest lucru este comparabil cu overclockarea procesorului computerului. Trebuie sa iei in considerare efectul de a avea prea multe aplicatii care ruleaza simultan: se va incalzi si nu va functiona corect.

 

Cum sa prelungesti durata de viata a bateriei

 

Deci, cum poti prelungi durata de viata a bateriei smartphone-ului? Iata cateva sfaturi simple.

 

    Efectueaza incarcari partiale pentru a mentine bateria intre 20 și 80%.

    Redu cat timp bateria este mentinuta la 100%, neincarcand telefonul noaptea. Atunci bateria se va degrada cel mai repede.

    Pastreaza dispozitivul la temperatura camerei, evitand astfel temperaturile extreme.

    Redu consumul bateriei dispozitivului tau oprind serviciile inutile.

 

Pe termen scurt, este posibil sa nu observi prea multe diferente. Dar vei fi fericit cand telefonul va rezista o zi intreaga cu o singura incarcare.