Google Chrome vs. Safari: care este cel mai sigur browser pentru macOS?

Google Chrome vs. Safari: care este cel mai sigur browser pentru macOS?

Indiferent daca aveti un iMac sau un MacBook, trebuie sa stiti care este cea mai buna solutie pentru navigare de utilizat. Safari vs. Chrome: care este cel mai bun?

 

Safari si Google Chrome sunt doua dintre cele mai populare browsere astazi. Dar daca utilizati macOS, un browser il depaseste pe celalalt in ceea ce priveste siguranta? Care dintre aceste doua browsere de renume mondial este mai sigur pentru macOS?

 

Google Chrome vs. Safari: istoric

Safari si Google Chrome au fost dezvoltate si lansate de doi giganti ai tehnologiei: Apple Inc. si, respectiv, Google. Ambele browsere au fost lansate in anii 2000, desi Safari a venit cu cinci ani inainte de Chrome, in 2003. Smartphone-urile, tabletele si laptopurile incredibil de populare de la Apple au popularizat utilizarea Safari, care este favorita pentru multi care detin dispozitive bazate pe iOS.

 

Google, pe de alta parte, era deja un motor de cautare utilizat pe scara larga cu 10 ani inainte de lansarea browserului Chrome. Asadar, Chrome a castigat multa notorietate de la numele sau recunoscut.

 

Astazi, Safari si Google Chrome au miliarde de utilizatori in intreaga lume, dar exista un decalaj evident in popularitatea celor doua. In timp ce Safari are in jur de un miliard de utilizatori in intreaga lume (dupa cum a raportat Apple Insider), Chrome are peste 2,65 miliarde (conform BackLinko). Acesta din urma cu siguranta este pe primul loc in ceea ce priveste utilizarea la nivel mondial, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca se potriveste mai bine pentru dispozitivele macOS.

 

Google Chrome vs. Safari: accesibilitate

 

Google Chrome vs. Safari: care este cel mai sigur browser pentru macOS?

 

In timp ce Google Chrome este un browser multiplatforma care poate fi utilizat pe o serie de sisteme de operare, Safari este proiectat exclusiv pentru dispozitivele Apple, care ruleaza pe iOS si macOS. Puteti descarca si utiliza Chrome pe dispozitive bazate pe Linux, Android, Windows si macOS, facandu-l mult mai accesibil pentru utilizatori.

 

Dar exista un defect flagrant asociat cu multi-platforma: poate fi mai putin sigur. Aplicatiile multiplatforme tind sa fie mai expuse la vulnerabilitati de securitate decat aplicatiile native, deoarece acestea din urma utilizeaza caracteristici de securitate native concepute special pentru un anumit sistem de operare.

 

In plus, aplicatiile multiplatforma pot fi, de asemenea, mai limitate in ceea ce priveste functiile, deoarece nu pot oferi optiuni specializate pentru un anumit sistem de operare. S-ar putea sa considerati ca acest lucru este un inconvenient daca utilizati Chrome pe macOS. Dar vom discuta despre adecvarea macOS mai in detaliu putin mai tarziu.

 

Google Chrome vs. Safari: Functii de Securitate

 

Google Chrome vs. Safari: care este cel mai sigur browser pentru macOS?

 

Cand vine vorba de securitate, este esential sa aruncam o privire asupra functiilor oferite de Chrome si Safari care va pot mentine in siguranta.

 

Ce caracteristici de securitate are Safari?

Sa incepem cu Safari.

 

Apple este cunoscut pentru ca ofera utilizatorilor masuri de securitate de inalta calitate, iar Safari nu face exceptie de la aceasta regula. Safari ofera cateva functii de securitate excelente, incepand cu prevenirea urmaririi inteligente. Introdusa in 2017, aceasta functie blocheaza urmarirea pe mai multe site-uri prin invatarea automata, fara a afecta modul in care functioneaza site-urile pe care le vizitati.

 

Safari ofera, de asemenea, protectie prin amprenta, care impiedica tertii sa dezvolte un profil bazat pe activitatea dvs. In plus, caracteristica sandboxing a Safari opreste aplicatiile terte sa faca modificari neautorizate pe dispozitivul dvs.

In plus, modul Incognito al Safari permite utilizatorilor sa navigheze pe web fara a avea activitatea salvata. Cu alte cuvinte, puteti naviga online fara a avea istoricul cautarilor salvat daca activati aceasta functie. Acest lucru este grozav pentru confidentialitate, desi merita remarcat ca nu este acelasi lucru cu un VPN.

 

De fapt, Safari nu ofera nici un fel de VPN incorporat, care poate fi un deal-breaker pentru cei care doresc sa ramana anonimi online. Desigur, puteti descarca un serviciu VPN separat pentru a-l utiliza atunci cand navigati cu Safari, dar exista browsere care ofera un VPN incorporat pentru confort.

 

Ce functii de securitate ofera Google Chrome?

Deci, cum ramane cu Google Chrome?

 

La fel ca Safari, Chrome are si o functie sandboxing, dar lucrurile nu se opresc aici. De asemenea, Chrome ofera utilizatorilor protectie avansata impotriva phishingului si a programelor malware. Acest lucru va protejeaza impotriva atasamentelor, linkurilor si imaginilor externe suspecte. Veti fi, de asemenea, protejat impotriva falsificarii prin aceasta functie si veti fi avertizat cu privire la adresele de e-mail neautentificate, astfel incat sa stiti cand este posibil sa aveti de-a face cu un expeditor suspect.

De asemenea, puteti utiliza primul mod HTTPS al Chrome, care va avertizeaza daca o anumita adresa HTTPS este suspecta sau cunoscuta ca fiind periculoasa. Aceasta functie poate fi de nepretuit pentru a va proteja de site-urile rau intentionate concepute pentru a va fura datele.

 

Google Chrome vs. Safari: integrare cu macOS

 

Google Chrome vs. Safari: care este cel mai sigur browser pentru macOS?

 

Deoarece Safari este conceput special pentru dispozitivele macOS si iOS, s-ar presupune ca este mai potrivit pentru macOS decat Google Chrome. Si, daca asta ati gandit, aveti dreptate! Safari se potriveste mai bine pentru macOS in general din mai multe motive.

 

In primul rand, Safari poate functiona mai eficient pe macOS decat Chrome, ceea ce inseamna ca nu consuma bateria dispozitivului la fel de repede. Acest lucru este deosebit de important daca utilizati dispozitivul in deplasare fara acces la un punct de incarcare.

 

In plus, daca utilizati o versiune macOS anterioara El Capitan, nici macar nu veti putea descarca Google Chrome, in timp ce Safari este disponibil pentru toate versiunile.

 

Dupa cum stim deja, Safari este adaptat pentru macOS. Dar Google Chrome este oarecum adaptat pentru ChromeOS, un sistem de operare lansat in 2011, folosit de laptopurile Chromebook. Deci, daca utilizati un Mac sau un MacBook, care sunt ambele alimentate de macOS, in mod ideal doriti un browser conceput pentru dispozitivul dvs. In acest caz, este Safari.

 

Google Chrome vs. Safari: Hack-uri si vulnerabilitati

 

Google Chrome vs. Safari: care este cel mai sigur browser pentru macOS?

 

Chrome si Safari sunt ambele aplicatii software, ceea ce inseamna ca sunt construite pe cod care poate contine defecte. Aceste defecte pot face loc unor vulnerabilitati de securitate, pe care infractorii cibernetici sunt intotdeauna dornici sa le exploateze. Dar sunt aceste doua browsere deosebit de predispuse la probleme de securitate?

 

Sa incepem cu Google Chrome. Acest browser a cazut victima diferitelor atacuri si exploatari de-a lungul anilor, adesea din cauza vulnerabilitatilor de securitate. Cu toate acestea, echipa de securitate a Google se grabeste adesea sa corecteze astfel de vulnerabilitati odata ce sunt descoperite si tine utilizatorii la curent cu privire la atacuri si posibilele riscuri.

 

Safari, pe de alta parte, nu a fost niciodata piratat in ansamblu. Acest lucru, evident, este de bun augur pentru integritatea securitatii acestui browser, dar merita remarcat faptul ca vulnerabilitatile de securitate sunt inca o problema pentru software-ul Apple, asa cum este cazul multor furnizori de software. Safari lucreaza pentru a-si corecta rapid vulnerabilitatile, dar acestea inca apar. De asemenea, criminalii cibernetici au exploatat vulnerabilitatile bazate pe Safari in trecut, astfel incat riscul de atacuri exista evident pe ambele browsere.

 

Google Chrome vs. Safari: Verdictul

 

In general, Safari este probabil cel mai potrivit pentru macOS. Acest browser ofera o serie de functii de securitate utile si o serie de avantaje fata de Chrome datorita adecvarii sale simplificate pentru dispozitivele macOS.

 

Dar daca nu sunteti un fan al Safari, va puteti baza in continuare pe Chrome pe dispozitivele dvs. macOS pentru functii utile si protectie adecvata. Doar asigurati-va ca activati toate optiunile de securitate relevante pe ambele browsere pentru a va mentine cat mai sigur posibil.

 

Chrome si Safari sunt browsere grozave, dar numai unul poate fi pe primul loc

Daca utilizati un dispozitiv macOS, probabil ca este mai bine sa utilizati Safari, care este modelat pentru a se potrivi cu sistemul dvs. de operare specific. Desi Google Chrome nu este in niciun caz un browser prost, nu este conceput doar pentru dispozitivele Apple si, prin urmare, rateaza anumite specificatii.