MacBook Air se supraincalzeste – ce e de facut?

MacBook Air se supraincalzeste – ce e de facut?

Ai impresia uneori ca poti face gratar pe MacBook -ul tau, atat de fierbinte este. De obicei ventilatoarele MacBook-ului au grija ca asta sa nu se intample, dar daca esueaza e posibil ca laptopul tau sa se inchida fara vreun avertisment.

Exista multe metode care pot stopa supraincalzirea. In exemplele de mai jos vom considera ca laptopul este destul de cald, insa functional. Asadar nu e cazul sa astepti ca MacBook-ul tau sa se inchida pentru a le pune in aplicare.

 

De ce este MacBook Air prea cald?

 

Multe probleme pot cauza incalzirea excesiva a laptopului tau, de la praf in interior pana la prea multe ferestre web deschise. Orice laptop intampina astfel de probleme, insa se pare ca in cazul MacBook sunt mai grave.

 

MacBook Air 2019 in special pare sa „sufere” cel mai mult din cauza asta. Posibil din cauza faptului ca are un singur ventilator montat in dreptul balamalei de la ecran.

MacBook Air se supraincalzeste

Procesele intensive precum editarea/randarea video, jocuri, sau deschiderea multor ferestre ale browserului isi pun amprenta asupra procesorului si placii de baza ale MacBook-ului tau. Placa de baza genereaza caldura in timpul functionarii, si aceasta poate fi disipata printr-un singur loc. Apple nu a conceput MacBook pentru utilizare intensa a procesorului, de aceea se incalzeste.

 

Totusi, daca MacBook-ul tau se incalzeste foarte tare si poti auzi ventilatoarele, poti folosi sugestiile de mai jos pentru scaderea temperaturii.

 

1.Schimba mediul de lucru

In ciuda numelui, un laptop nu este recomandat sa il folosesti tinandu-l pe picioare. Este indicat sa il asezi pe o suprafata plana si tare, de exemplu un birou, pentru cea mai buna ventilatie.

MacBook Air se supraincalzeste

Obiectele moi de mobilier, precum canapea sau perna, retin mai multa caldura si genereaza praf. Astfel se reduce capacitatea MacBook-ului de a-si pastra o temperatura optima.

De asemenea ar trebui sa eviti utilizarea laptopului direct in lumina soarelui din aceleasi motive. Apple recomanda o temperatura de functionare a MacBook-ului de 10-35°C.

 

2.Verifica ce software solicita laptopul

Daca mediul ambiental este in regula, inseamna ca MacBook-ul tau se incalzeste deoarece incearca sa ruleze prea multe sarcini simultan. Poti vedea ce procese determina MacBook-ul sa lucreze suplimentar, lansand aplicatia Activity Monitor pe care o poti gasi in sectiunea Utilities.

In Activity Monitor acceseaza tabul CPU, apoi da click pe %CPU pentru a sorta in ordine descrescatoare procesele, in functie de procentajul utilizat.

MacBook Air se supraincalzeste

Este posibil ca acum sa identifici procese sau aplicatii care utilizeaza procesorul destul de mult (uneori peste 90%) fara un motiv evident. Uneori asta se intampla deoarece aplicatia se blocheaza si nu reuseste sa se inchida corect. Poti rezolva asta selectand procesul/aplicatia si alegand inchidere fortata apasand butonul Stop (X).

Multi utilizatori de MacBook spun ca Google Chrome este o astfel de aplicatia, asadar iti recomandam sa folosesti Safari sau Mozilla Firefox.

 

3.Update MacOS si resetarea SMC

Chiar daca nu exista aplicatii care sa produca supraincalzirea MacBook-ului, pot exista in continuare probleme legate de software. Acest lucru s-ar putea reduce la o eroare in sistemul de operare. De obicei, tot ce trebuie este sa faci update cea mai recenta versiune de macOS pentru a remedia aceste probleme.

In meniul Apple mergi la System Preferences > Software Update pentru a verifica daca exista update disponibil.

MacBook Air se supraincalzeste

Exista posibilitatea ca Apple sa lucreze la corectarea unui bug, asa ca iti recomandam sa bifezi Automatically keep my Mac up to date.

Este, de asemenea, o idee buna sa resetezi SMC-ul de pe Mac, care reprezinta System Management Controller. O problema cu acesta ar putea explica de ce MacBook Air nu foloseste ventilatoarele pentru a se raci corect.

 

4.Ruleaza software de diagnosticare pentru ventilator

Daca problemele tale sunt mai accentuate si MacBook Air se opreste des, este posibil sa fie nevoie sa testezi ventilatoarele. Uneori, se poate auzi destul de clar daca nu functioneaza corespunzator.

Din fericire, poti testa ventilatoarele de pe MacBook utilizand software-ul de diagnosticare incorporat. Daca MacBook Air a fost produs inainte de iunie 2013, va folosi Apple Hardware Test. Modelele mai recente folosesc Apple Diagnostics.

MacBook Air se supraincalzeste

Ambele sisteme de diagnosticare functioneaza similar.

Opreste MacBook-ul si conecteaza-i incarcatorul.

Apasa butonul Power pentru a-l porni apoi apasa si mentine apasarea pe tasta D.

Alege limba (daca iti apare aceasta optiune) si urmeaza instructiunile de pe ecran.

 

Pe Mac-uri mai noi, Apple Diagnostics ar trebui sa inceapa testarea in mod automat. Mac-urile mai vechi care folosesc Apple Hardware Test iti ofera optiunea unui test de baza sau a unuia complet. Testul de baza ar trebui sa fie suficient pentru a detecta problemele ventilatorului.

 

5.Curatarea ventilatorului

Este o ultima solutie, dar uneori trebuie sa cumperi un cooler pentru laptop pentru MacBook Air. Aceste standuri folosesc ventilatoare suplimentare pentru o ventilatie mai buna.

MacBook Air se supraincalzeste

Dacă Mac-ul tau este mai vechi poate vrei sa mergi un pas mai departe si sa il cureti. Aceasta implica deschiderea carcasei laptopului si expunerea tuturor elemente interne delicate. Nu iti recomandam sa faci asta singur, exista posibilitatea de a produce daune MacBook-ului tau, asa ca te invitam in service pentru o mentenanta profesionista.