Primele 5 lucruri pe care ar trebui să le faci cu noul tău computer

Primele 5 lucruri pe care ar trebui să le faci cu noul tău computer

Oricât de nerăbdător sunteţi să folosiți noul computer, există câteva lucruri pe care trebuie să le faceți mai întâi când îl configurați.

 

Indiferent dacă este un nou Microsoft Surface Book, un alt laptop cu Windows 11  sau un computer desktop tradițional... nu vă faceți griji pentru abilitățile dvs. sau unde sunt anumite taste de la tastatură.

 

În schimb, iată cinci lucruri de abordat înainte de a face orice altceva:

 

Notă: Aveți în schimb un laptop sau o tabletă? Primii pași arată puțin diferit.

 

Actualizați-vă programul antimalware

 

Ultimul lucru pe care doriți să-l faceți este să vă infectați noul computer cu malware. Cine vrea asta?

 

Ne-am gândit să numim acest lucru „instalați un program antimalware ”, dar aproape toate computerele vin cu unul preinstalat. Windows are încorporat propriul instrument Microsoft, astfel încât majoritatea computerelor sunt gata de funcționare.

 

Iată însă treaba: nu va fi actualizat. Probabil că nu, oricum. Așadar, după ce l-ați configurat, mergeți la setările scanerului și actualizați „definițiile” – instrucțiunile care învață programul cum să identifice și să elimine noi viruși, troieni, viermi etc.

 

După cum am menționat mai sus, noile computere Windows au de obicei protecție antivirus de bază, dar nu este cea mai bună. Există o mulțime de programe antivirus pentru Windows pe care le puteți obține gratuit; de asemenea, puteți elimina virușii de pe Mac.

 

Instalați actualizări Windows disponibile

 

Da, ai crede că va fi complet actualizat computerul tău nou-nouț, dar sunt șanse să nu fie. Microsoft lansează actualizări de securitate și non-securitate pentru Windows cel puțin lunar, de multe ori mai frecvent de atât!

 

Primele 5 lucruri pe care ar trebui să le faci cu noul tău computer

 

Windows Update poate instala și pentru dvs. actualizări de drivere, care sunt necesare pentru ca hardware-ul dvs. să funcționeze corect. Cu toate acestea, Microsoft oferă doar drivere de bază pentru anumite componente hardware și nu va instala un driver pentru unii mouși pentru jocuri, microfoane USB și alte dispozitive pe care le-ați putea conecta la noul computer, cum ar fi o cameră web, o tabletă de desen etc.

 

Din fericire, există mai multe opțiuni atunci când vine vorba de utilizarea unui instrument gratuit de actualizare a driverelor, care este un program care poate verifica driverele lipsă sau învechite și, de multe ori, le poate descărca și instala pentru tine, uneori chiar automat.

 

Păstrați unul dintre aceste programe pe computer pentru a vă asigura că aveți întotdeauna acces rapid la aceste actualizări. Sunt utile în special dacă adaptorul de rețea nu funcționează și aveți nevoie de un driver de rețea, dar nu aveți o conexiune la internet. Acesta ar putea fi un scenariu dacă ați instalat manual Windows.

 

Instalați un program de recuperare a fișierelor

 

Acesta s-ar putea să te surprindă. De ce să instalați un program pentru a ajuta la recuperarea fișierelor șterse accidental dacă nu v-ați folosit încă computerul, darămite a pierdut ceva?

 

Iată de ce: marele avantaj despre programele de recuperare a fișierelor este că este mai bine să instalați unul înainte de a avea nevoie de el. Așteptând până când fișierul a fost șters pentru a instala programul, s-ar putea să suprascrie același spațiu de pe hard disk pe care se află fișierul șters, împiedicându-vă să îl anulați. Nu este un risc pe care vrei să-l asumi.

 

Înscrieți-vă pentru un serviciu de backup online

 

Da, încă un pas proactiv aici, unul pentru care ne vei mulțumi cândva.

 

Serviciile de backup online sunt combinații de instrumente software și servicii de abonament care păstrează automat datele pe care doriți să fie protejate pe servere securizate departe de casa sau afacerea dvs.

 

Un serviciu de backup online este cea mai bună și mai rentabilă soluție pe termen lung pentru a vă păstra datele în siguranță.

 

Aceste vvă permit să faceți copii de rezervă atât cât doriți și sunt foarte ușor de descărcat și instalat. Cu toate acestea, dacă cumpărarea unui computer nou este ultima achiziție importantă pe care doriți să o faceți pentru o perioadă, luați în considerare utilizarea unui serviciu de backup gratuit sau, cel puțin, a unui instrument de backup local.

 

Dezinstalați programele pe care nu le doriți

 

Poate că ați observat deja că computerul dvs. a venit cu o mulțime de... ei bine, să spunem doar software „în plus”.

 

În teorie, lăsarea acestor programe instalate nu va strica prea mult, în afară de faptul că ocupă puțin spațiu pe hard disk. În realitate, multe dintre aceste programe preinstalate rulează în fundal, blocând memoria și puterea procesorului pe care le-ai folosi mai degrabă pentru alte lucruri.

 

Sfatul nostru? Accesați Setările Panoului de control, în funcție de versiunea dvs. de Windows, și dezinstalați acele programe.

 

Primele 5 lucruri pe care ar trebui să le faci cu noul tău computer

O opțiune mai ușoară, dacă doriți, este să utilizați un program dedicat tocmai în acest scop. Se numesc programe de dezinstalare și am analizat un număr dintre ele. Consultați lista noastră de instrumente software de dezinstalare gratuite pentru favoritele noastre.

 

Unul dintre aceste instrumente este chiar numit PC Decrapifier. Puteți ghici de ce.

 

FAQ

 

Cum transfer fișiere pe un computer nou?

 

Dacă înlocuiți un computer mai vechi, cele mai simple două moduri de a muta fișiere între ele sunt prin backup-uri sau cu o unitate externă. De exemplu, puteți restaura un nou Mac dintr-o copie de rezervă Time Machine a celui vechi; PC-urile au caracteristica similară Istoricul fișierelor. Ca alternativă, puneți fișierele de pe vechiul computer pe un hard disk, apoi conectați-l la cel nou și mutați-le.

 

Cum pot muta licențele software pe un computer nou?

 

În general, veți instala software-ul pe noul dvs. Mac sau PC, apoi vă veți conecta cu acreditările. În unele cazuri, cum ar fi atunci când licența dvs. poate fi utilizată numai pe un anumit număr de dispozitive, va trebui să eliminați autorizația de pe cea veche înainte de a o putea adăuga pe cea nouă.

 

 

*sursa foto lifewire, freepik