Stiai ca…? Ce este interfata eDP pe displayul LCD?

Stiai ca…? Ce este interfata eDP pe displayul LCD?

Dispozitivele electronice personale de astazi continua sa devina mai mici si mai usor de utilizat, cu mai multe performante si functionalitati.

Astfel de progrese sunt adesea conduse de tehnologii ascunse fata de consumator, in spatele designului si a interfetei de utilizator eleganta. Imbunatatirile calitatii videoclipurilor reprezinta un exemplu. Un afisaj „mai bun” este in mod normal echivalat cu mai multi pixeli pe inch condusi de un GPU cu mai multe nuclee care accepta randarea de inalta rezolutie. Dar „mai bun” poate fi, de asemenea, unul care utilizeaza mai putina energie pentru a prelungi durata de viata a bateriei, interfereaza mai putin cu serviciul wireless pentru a permite o acoperire mai buna si imbunatateste integrarea cipurilor pentru a permite un design de sistem mai elegant si mai usor.

 

Ce este un afisaj eDP?

 

Acestea sunt tipurile de perfectionari abordate de cea mai recenta revizuire a standardului DisplayPort integrat VESA (Video Electronics Standards Association).

Ce inseamna eDP? DisplayPort incorporat, cunoscut sub numele de eDP, se bazeaza pe standardul VESA DisplayPort. DisplayPort este interfata audio/vizuala externa de inalta performanta (A/V) dezvoltata si implementata de industria computerelor personale prin colaborare in cadrul VESA, oferind rezolutii de afisare de 4K si mai mult.

DisplayPort in sine continua sa castige avant si acum trece pe tablete si telefoane ca o caracteristica de sprijin a noului conector USB-C sub forma „Mod DisplayPort Alt”. La fel ca DisplayPort, eDP ofera si rezolutii de afisare dincolo de 4K. Conceput pentru a inlocui interfata interna de afisare LVDS dezvoltata la mijlocul anilor 1990, eDP este utilizat in aproape toate computerele noi cu afisaj intern, inclusiv laptopuri, multifunctionale si multe tablete de inalta rezolutie.

 

 

Care este interfata eDP pe displayul LCD?

 

 eDP a fost introdus pentru prima data la sfarsitul anului 2008 ca o versiune simplificata a DisplayPort pentru ecrane interne. Scopul principal a fost o interfata de afisare comuna care ar putea fi utilizata atat pentru afisajele externe, cat si pentru cele interne. La scurt timp dupa aceea, principalii furnizori de GPU/CPU, inclusiv Intel, NVIDIA si AMD, au anuntat ca eDP va inlocui standardul de interfata LVDS (la vremea respectiva) si ca suportul LVDS va disparea. Motivatia a fost simpla: industria cipurilor trebuia sa inlocuiasca interfata LVDS de inalta tensiune cu una care ar putea genera integrarea si performanta afisajului. eDP a devenit alegerea evidenta, deoarece ar putea reutiliza interfata DisplayPort flexibila si extensibila, ceea ce inseamna ca acelasi port video ar putea conduce un afisaj intern sau extern, permitand aplicatiile platformei si flexibilitatea de proiectare.

 

Interfata EDP este o interfata complet digitala bazata pe arhitectura si protocolul DisplayPort. Poate transmite semnale de inalta rezolutie cu conectori simpli si cativa pini si poate transmite mai multe date in acelasi timp, astfel incat viteza sa de transmisie este mult mai mare decat LVDS. Este potrivit pentru utilizare in tablete, laptopuri, computere all-in-one si viitoare telefoane mobile cu ecran mare si rezolutie inalta.

 

 

Caracteristici ale interfetei eDP pe displayul LCD:

 

  • Structura de micropachete realizeaza transmiterea simultana a mai multor date.
  • Nu este nevoie de circuit de conversie LVDS, iar circuitul este proiectat cu un aspect simplu.
  • Mic EMI (interferenta electromagnetica) si functie puternica de protectie a drepturilor de autor.

 

 

Dupa ce ati citit descrierea de mai sus, este posibil sa va simtiti in continuare confuz, sa dam un exemplu, luati ca exemplu LCD-ul color 1920x1200, 24 de biti.

Daca se utilizeaza interfata LVDS, sunt necesare 20 de perechi de fire de transmisie a datelor; daca se foloseste interfata eDP, sunt necesare maxim 4 perechi de fire.

 

Stiai ca…? Ce este interfata eDP pe monitorul LCD?

 

Se poate observa ca avantajele interfetei eDP sunt destul de evidente, mai ales in ecranul de inalta rezolutie. In ultimii ani, pentru a imbunatati viteza de transmisie a datelor intre panou si procesor, interfata eDP a fost utilizata pe scara larga in computerele industriale si tabletele industriale, iar interfata eDP devine rapid interfata principala.