Stiai ca? Factori ce influenteaza consumul unui laptop

Stiai ca? Factori ce influenteaza consumul unui laptop

Cunoscand urmatorii factori ce influenteaza consumul unui laptop va fi mai usor sa tineti evidenta si controlul asupra autonomiei, mai ales atunci cand aceasta este importanta pentru dumeavoastra (de exemplu cand sunteti in deplasare si ati uitat alimentatorul acasa sau atunci cand nu aveti curent si folositi laptopul pe baterie).

O parte din factorii care afecteaza durata de viata a bateriei laptopului, fie ca este vorba despre un laptop cu Windows sau Apple, sunt descarcarea completa, temperaturile, utilizarea regulata si stocarea neadecvata.

In acest articol vom discuta despre acesti factori, si cum putem prelungi durata de viata a bateriei laptopului. Acest lucru va va oferi o idee buna despre cum sa utilizati cel mai bine bateria laptopului. Acest lucru este valabil de la achizitie sau daca bateria da semne ca se apropie de sfarsit.

 

1. Luminozitatea displayului

 

Pentru a contracara un consum mai mare al bateriei este indicat sa reducem luminozitatea ecranului. Retineti ca displayul este un foarte mare consumator de autonomie.

 

2. Temperatura laptopului

 

Cand ventilatorul laptopul este imbibat de praf el ruleaza mai rapid pentru a raci laptopul si automat autonomia bateriei scade. Prin urmare este indicat ca la cateva luni sa veniti in service pentru verificare si curatare cooler intern. Turatia mare a ventilatorului este un risc enorm pentru bunastarea laptopului pe termen lung, nu doar pentru baterie.

Temperaturile ridicate au un efect mare asupra electronicii in general si bateriilor in special. Cu cat dispozitivul devine mai fierbinte, cu atat mai multe reactii chimice au loc in interiorul bateriei. Temperaturile de peste 90 de grade sunt daunatoare. La celalalt capat al spectrului este frigul extrem. Scaderea duratei de viata a bateriei, impreuna cu condensul in interiorul bateriei, poate provoca daune permanente.

 

Stiai ca? Factori ce influenteaza consumul unui laptop

 

3.Activarea unor dispozitive interne cum ar fi bluetooth, wireless, unitate optica etc

 

Daca nu le folositi, este indicat sa le dezactivati, chiar si temporar. Automat veti avea un castig in plus in ceea ce priveste autonomia laptopului.

 

4.Defectiuni ale pieselor

 

Daca laptopul are anumite piese defecte in interior, atunci automat bateria tinde sa aiba un consum mai mare de energie. Sa luam de exemplu placa de baza. Chiar daca laptopul pare ca functioneaza bine (cu mici exceptii care ar putea trece neobservate) trebuie sa stiti ca placa de baza poate avea condensatori umflati sau probleme pe circuite. Toate acestea determina un consum mai mare al bateriei.

 

5.Aplicatii si programe

 

Sunt mari consumatoare de energie. Daca vorbim despre programele pe care le folositi de obicei, atunci ceea ce puteti face este sa verificati setarile si sa ajustati parametri legati de consum. Atentie: in afara de aceste programe pe care le cunoastem, pot exista pe laptop si alte aplicatii despre care aparent nu stim, nu ne sunt utile.

 

Stiai ca? Factori ce influenteaza consumul unui laptop

 

Este vorba despre aplicatii care ruleaza automat in backgroud. Recomandarea specialistilor din service este sa cautati aceste programe si sa le dezactivati. Daca ulterior vi se pare ca aveti nevoie de unul din ele, nu este problema pentru ca puteti reveni asupra lui pentru a-l reactiva.

 

6.Dispozitive externe

 

Bineinteles ca orice device extern conectat la laptop necesita consum suplimentar. Poate fi vorba despre smartphone (atasat in portul USB pentru a se incarca), unitate optica externa, flash usb, cooling pad etc. Pentru a obtine o autonomie mai mare a bateriei trebuie sa renuntati la ele, mai ales daca nu sunt critice in acel moment.

 

7.Descarcarea completa a bateriei laptopului

 

Aceasta actiune este necesara numai daca laptopul este o baterie pe baza de nichel (putine sunt in zilele noastre) sau daca bateria are un senzor. Cu o baterie pe baza de litiu, aceasta poate face mai mult rau decat bine. Iar daca il descarcati sub 3%, poate fi deteriorat grav durata de viata a bateriei. Nu asteptati pana cand bateria se epuizeaza inainte de a conecta incarcatorul.

 

8.Depozitarea necorespunzatoare

 

Daca utilizati laptopul conectat la priza in cea mai mare parte, puteti scoate bateria si utilizati numai adaptorul A/C. Apoi, din cand in cand, reintroduceti bateria pentru o incarcare completa. Acest lucru va prelungi durata de viata a bateriei si va reduce cantitatea de caldura emisa.

 

Deci, practic, exista o abordare echilibrata. Uneori folositi bateria, alteori nu. Nu lasati laptopul sa intre intr-un mediu cu caldura sau frig excesiv. Pastrati incarcarea peste 3%, dar nu intotdeauna la capacitate maxima.