Ce se intampla cand o baterie este “supraincarcata” ?

Nu este posibil sa “supraincarcati” bateria unui laptop. Lasand laptopul la incarcat, chiar si cand bateria indica incarcare completa nu afecteaza durata de viata a bateriei. Cu toate aceste, ar fi indicat sa urmariti urmatorii pasi pentru a crestere durata de viata a bateriei laptopului dvs.

Lithium-Ion Batteries Majoritatea laptop-urilor moderne folosesc baterii tip Lithium-Ion.Aceste baterii pot fi incarcate de sute de ori, fara a afecta durata de viata a bateriei. Ele au un circuit intern care opresc procesul de incarcare atunci cand bateria este complet incarcata. Circuitul este necesar pentru ca fara el bateriile tip Li-ion s-ar putea incalzi si chiar arde. O baterie de tipul Lithium– Ion nu ar trebui sa se incalzeasca cat timp este la incarcat. Daca se intampla acest lucru, inlocuiti-o. Este posibil ca bateria sa fie defecta.

Baterii tip Nickel-Cadmium si Nickel Metal Hydride Batteries Alte laptopuri folosesc baterii tip Nickel-Cadmium si Nickel Metal Hydride Batteries. Acest tip de baterii are nevoie de o intretinere mai atenta ca predecesoarele sale, Lithium-ION. O data pe luna, acestea trebuie sa fie complet descarcate pentu a putea fi incarcate complet. Lasandu-le in prize dupa ce acestea sunt incarcate complet nu afecteaza considerabil durata de viata a acestora. Mac Notebook Batteries Apple's MacBook, MacBook Air si MacBook Pro baterii litiu-polimer care nu pot fi înlocuite pentru a oferi viață maximă a bateriei într-un spațiu compact. Pentru a verifica starea bateriei, țineți apăsată tasta Option în timp ce faceți clic pe pictograma bateriei din bara de meniu.

Veti vedea unul dintre urmatorele mesaje:

 • Normal;
 • Inlocuire rapida- bateria functioneaza normal, insa durata de viata a scazut considerabil de la prima utlilizare ;
 • Inlocuire imediata- bateria functioneaza normal, insa tine mult mai putin fata de cum se comporta cand era noua. Puteti utiliza in continuare calculatorul, insa daca vedeti ca performata ii este afectata, atunci mergeti cu el intr-un centru Apple autorizat pentru a inlocui bateria.
 • Service battery- bateria nu functioneaza normal Aveți posibilitatea să utilizați un Mac atunci când este conectat la un adaptor de alimentare, dar ar trebui sa-l duceti imediat la un magazin Apple sau intr-un service autorizat cat mai curand posibil.

Economisirea bateriei in Windows 10

 • In Noul Windows 10 economisirea bateriei incepe automat atunci cand ajunge la 20%. În funcție de setări, computerul va reduce luminozitatea ecranului pentru a prelungi durata de viață a bateriei.In cazul in care nu-l aveti instalat, pentru a-l găsi, selectați System din Settings și apoi Battery Saver.
 • Puteți efectua modificări la ecranul Power Plan pentru a prelungi durata de viață a bateriei. Acesta este locul in care puteti selecta cate minute de inactivitate trebuie sa treaca pentru ca laptop-ul sa se opreasca. Cu cat numarul este mai mic, cu atat nivelul de durata a bateriei este mai mare. Ecranul Power Plan il gasiti la Settings> System> Power & Sleep.
 • Daca nu aveti nevoie de internet pentru o anumita perioada de timp, puteti selecta butonul turn off Wi-Fi and Bluetooth pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa activati Airplane Mode, pe care il gasiti la Settings > Network & internet > Airplane Mode (sau Flight mode).

Sfaturi pentru prelungi durata de viata a bateriei.

 1. Tineti un laptop nou la incarcat timp de 24h
 2. Lithium-ion batteries dureaza mai mult daca raman incarcate in graficul 20%-80%
 3. Scoateti bateria laptop-ului daca il tineti in majoritatea timpului la incarcat;
 4. Daca nu folositi laptopul timp de 1 luna sau mai mult, scoateti bateria. Daca nu aveti o baterie detasabila, incarcati la 50% inainte de a-l inchide.
 5. Bateria se va descarca treptat. In cazul in care acesta nu este incarcata pentru o perioada lunga de timp, ii poate afecta randamentul. De aceea este bine ca din cand in cand sa incarcati bateria.
 6. Evitati temperaturile prea mari sau pre scazute. Nu lasati laptopul in masina vara sau iarna.
 7. Ajustati butoanele de luminozitate, sleep settings sau luminozitatea ecranului pentru o performanta mai mare a bateriei dumneavoastra.


Produse recomandate