Service OnLapop

Windows vs MacOs – ce laptop sa alegi

Windows vs MacOs – ce laptop sa alegi

Majoritatea utilizatorilor au impresia ca sistemul de operare nu este chiar asa important. Pentru multi dintre noi nu exista mari diferente intre Windows si MacOs. Ne petrecem cel mai mult timp pe laptop folosind browserul web, iar majoritatea aplicatiile precum Spotify, Slack sau Photoshop functioneaza pe multiple sisteme de operare.

Mai jos iti vom prezenta caracteristicile fiecarui sistem, astfel incat sa te poti decide in cunostinta de cauza.

 

Software preinstalat

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

 

Fara indoiala, MacOS are avantaje cand vine vorba de software-ul pe care il primesti odata cu sistemul de operare. Mail, Safari, Apple Maps, Mesaje, FaceTime, iTunes si restul. Cu siguranta, Pages, Numbers si KeyNote nu pot fi comparate cu Microsoft Office in ceea ce priveste caracteristicile si puterea, dar sunt mai mult decat suficiente pentru majoritatea oamenilor si sunt complet gratuite.

Apoi, vei obtine iMovie pentru realizarea de filme si GarageBand pentru muzica, niciuna dintre ele nu are echivalente Windows si poti vedea de ce sistemul de operare MacOS trebuie ales daca vrei sa nu fie nevoie sa instalezi o alta aplicatie.

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

 

Pe de alta parte Windows iti ofera e-mail, calendar si contacte ca parte integranta a sistemului de operare. Skype si Microsoft Edge sunt de asemenea incluse, si primesti software pentru gestionarea fotografiilor, filmelor si muzicii, dar alte aplicatii ca Windows Movie Maker nu mai sunt incluse, iar Windows Media Player este neglijat.

 

Exista o multime de alte produse software – mare parte din ele gratuite, dar ca si performante nu se apropie de ceea ce ofera Apple prin MacOs. O consolare o poti vedea prin faptul ca Microsoft iti ofera suita de aplicatii office (Word, Excel etc) insa pentru acestea va trebui sa platesti.

 

De ce conteaza: Apple are o gama mai larga de software de inalta calitate incorporat - ceea ce inseamna ca poti economisi bani.

 

Gaming si VR

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

 

Daca esti fan al realitatii virtuale Windows este ceea ce iti trebuie. In timp ce castile HTC Vive pot functiona acum cu macOS Mojave, nu se poate spune acelasi lucru despre Oculus Rift, iar castile pentru Windows Mixed Reality sunt, asa cum te astepti, compatibile doar cu Windows.

 

Suportul pentru jocuri este practic inexistent pe MacOS. Majoritatea Mac-urilor nu vin cu o placa grafica dedicata (desi sunt acceptate GPU-uri externe), ceea ce inseamna ca o multime de laptopuri cu MacOS nu sunt pregatite pentru jocuri serioase.

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

In schimb pe Windows vei gasi o mare varietate, aici sunt toti jucatorii, cea mai mare alegere de accesorii pentru jocuri, utilitati si suplimente.

Apple a facut miscari pentru a imbunatati jocurile si suportul VR pentru MacOS, dar in prezent pare o cauza pierduta, cu putin interes din partea dezvoltatorilor. Apple va trebui sa se multumeasca cu dominarea scenei de jocuri pentru dispozitivele mobile.

 

De ce conteaza: Windows are suport superior pentru VR si jocuri si chiar poate inlocui o consola de jocuri, economisind astfel bani.

 

Aspect

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

 

Aceasta este poate cea mai subiectiva parte a comparatiei: Windows a devenit acum suficient de slefuit pentru a fi aproape la fel ca MacOS-ul.

Utilizand atat MacOS, cat si Windows in fiecare zi, mi se pare mai usor de folosit Windows - dar probabil pentru ca il folosesc de mai mult timp. File Explorer in Windows pare mult mai intuitiv si mai capabil decat Finder.

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

 

Chiar si atunci cand vine vorba de administrarea Windows, este probabil sa ai propria preferinta cu care tocmai te-ai obisnuit. Diferentele, indiferent daca este vorba despre Siri vs Cortana sau meniul dock vs Start, nu vor avea cu adevarat impact asupra productivitatii tale.

Atat Apple, cat si Microsoft au imprumutat destul de mult unul de la celalalt in ultimii cinci-zece ani incat aici nu exista mari lacune. Imi place modul in care ferestrele pot fi afisate la marginea ecranului pe Windows si modul in care pictogramele desktop pot fi organizate automat pe MacOS, dar vorbim despre diferente minore.

 

De ce conteaza: UI este de fapt singurul loc in care nu conteaza! Apple si Microsoft au facut o treaba buna creand sisteme atractive si destul de usor de utilizat.

 

Securitate si confidentialitate

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

Cand vine vorba de securitate si confidentialitate, Apple castiga. Are o abordare agresiva in ceea ce priveste confidentialitatea utilizatorului si beneficiaza de faptul ca majoritatea malware-ului vizeaza Windows - ceea ce ar putea fi din cauza cotei de piata mult mai mari a Windows-ului. Statistic vorbind, ai securitate mai buna pe macOS, desi nu este complet invulnerabil.

Daca ai cea mai recenta versiune a Windows 10 (completata cu instrumentul anti-malware integrat in Windows Defender), atunci esti destul de bine asigurat impotriva amenintarilor majore. Cele mai mari catastrofe de securitate afecteaza de obicei versiunile mai vechi ale Windows.

 

Windows vs MacOs – ce fel de laptop sa alegi

 

In ceea ce priveste ce pot face aplicatiile pe sistemul tau, atat Windows cat si MacOS iti permit sa controlezi ce programe pot accesa microfonul, camera, locatia curenta etc. Este corect sa spunem ca utilizatorii Windows ar trebui sa aiba un nivel mai mare de securitate decat utilizatorii MacOS, iar Windows cu siguranta ofera utilizatorilor (si dezvoltatorilor de aplicatii) mai multa libertate atunci cand vine vorba de riscurile pe care si le pot asuma.

 

De ce conteaza: Politica Apple privind confidentialitatea inseamna ca ai mai putine sanse sa pierzi fotografiile si datele. Windows s-a imbunatatit dramatic de-a lungul anilor, dar vei dori totusi sa ai o versiune buna, pentru confidentialitate si securitate pentru a-l utiliza la fel de sigur ca un Mac.

 

 Asadar, cand vrei sa iti cumperi un laptop cu Windows sau MacOs ar trebui intai sa analizezi ce asteptari ai de la acesta.