Probleme laptop | Top 5+5 cele mai intalnite probleme la un laptop (update 2023)

Probleme laptop | Top 5+5 cele mai intalnite probleme la un laptop (update 2023)

Nimic nu este mai frustrant decat un laptop care nu functioneaza corect. Investesti bani in dispozitiv si te bazezi pe el pentru munca sau uz personal, asa ca este un adevarat inconvenient atunci cand ai probleme cu reparatiile laptopului. Unele probleme hardware sunt destul de frecvente pe laptopuri si este posibil sa puteti depana problema si sa gasiti o solutie rapida. Continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre cele mai frecvente zece probleme de reparare a laptopurilor si despre cum sa le reparati.

 

Solutii simple la problemele obisnuite ale laptopurilor

 

1.Computerul nu porneste

 

Apasati butonul de pornire si nu se intampla nimic. O problema comuna a laptopului este esecul complet de a porni dispozitivul si va poate lasa fara acces la fisierele si programele importante. Daca laptopul pare ca este mort si nu scoate niciun sunet sau nu se aprinde, exista cateva cauze si solutii posibile.

 

Mai intai, asigurati-va ca computerul este incarcat. Daca stiti ca a fost pus la incarcat, puteti testa adaptorul de curent cu un voltmetru sau puteti testa un adaptor nou. Daca adaptorul nu este de vina, este posibil ca mufa de alimentare sa fie problema, sau chiar placa de baza.

 

2.Ecranul ramane negru

 

Daca laptopul dvs. prezinta semne ca este pornit, cum ar fi lumini sau sunete, dar ecranul ramane negru, nu va puteti folosi computerul. Aceasta problema poate fi deosebit de frustranta, deoarece laptopul dvs. pare sa fie functional, cu exceptia ecranului. Mai intai, incercati sa deconectati laptopul de la sursa de alimentare si sa scoateti bateria. Apasati si mentineti apasat butonul de pornire timp de aproximativ un minut inainte de a-l conecta din nou si de a reporni computerul. In cele din urma, inlocuiti bateria si reporniti laptopul din nou.

 

Daca acest proces nu functioneaza, este posibil sa intampinati o eroare de memorie. Verificati daca modulele de memorie intra in contact cu slotul. Poate fi necesar sa inlocuiti complet modulele de memorie.

 

De asemenea, puteti incerca sa eliminati componente precum hard diskul, modemul sau tastatura pentru a determina care este cauza problemei. Daca ecranul dvs. este inca negru dupa aceste teste, placa de baza sau procesorul este probabil sa fie de vina.

 

3.Laptopul se porneste si se opreste in mod repetat

 

Puteti porni laptopul numai pentru ca acesta sa se opreasca si sa porneasca din nou singur. Laptopul se poate inchide complet sau ati putea ramane cu un afisaj palpaitor care face imposibila vizualizarea ecranului. Incepeti prin a va verifica modulele de memorie sau inlocuiti-le. Daca asta nu rezolva problema, placa de baza poate fi de vina.

 

4.Laptopul face zgomot ciudat in timp ce ruleaza

 

Majoritatea laptopurilor fac zgomot atunci cand sunt pornite, de obicei paletele ventilatorului dispozitivului. Cu toate acestea, este posibil sa observati ca laptopul dvs. scoate sunete mai neplacute in timp ce functioneaza. Daca observati un zgomot ca de macinat sau un zgomot diferit fata de cum se aude de obicei, trebuie sa verificati ventilatorul de racire.

 

Daca laptopul dvs. inca face zgomote chiar daca ventilatorul nu se roteste, sunetul provine probabil de pe hard disk; Puteti face copii de rezerva ale fisierelor si datelor importante inainte de a inlocui hard disk-ul.

 

Hard disk-ul este foarte sensibil la socuri de orice fel sau la oprirea fortata a laptopului. Probleme principale ale unui hdd sunt bad-urile (Bad Sector este un sector pe hard care este inaccesibil sa imposibil de citit). Verificarea hard-ului o puteti face cu programe speciale in care puteti afla numarul de bad-uri, orele de functionare si durata de viata a unui hard disk (ex : HDD Sentinel ).

Recomandari : De cele mai multe ori HDD-urile clasice ingreuneaza forte mult sistem de operare de accea va recomandam sa puneti un SSD (un SSD nu este rocomandat pe Windows XP sau mai vechi) care ajuta foarte mult un laptop care se misca greu.

Sfaturi in achizitionarea sau imbunatatirea unui laptop : Configuratie ideala pentru ca un laptop sa functioneze ireprosabil este : Procesor Intel i7, 8 GB RAM, 240 GB SSD, placa video 4  GB dedicata. Acum configuratiile pot arata si altfel: Intel i9, 32 GB RAM, 1 TB SSD si placa video 8 sau 16 GB.

 

5.Laptopul se opreste sau se ingheata

 

Probleme laptop | Top 5 cele mai intalnite probleme la un laptop  + inca 5 (update 2023)

 

Intrati pe computer si incepeti sa lucrati, doar pentru ca acesta sa inghete cateva minute mai tarziu sau sa se inchida de la sine. Acest eveniment frustrant poate duce la pierderea datelor si la fisiere nesalvate, dar va va face, de asemenea, sa va faceti griji cu privire la starea laptopului. Daca laptopul se opreste sau ingheata, verificati partea de jos. Daca este cald sau observati ca ventilatorul functioneaza mai mult decat de obicei, problema este probabil legata de caldura. Curatati ventilatorul si radiatorul pentru a preveni infundarea prafului si a bloca racirea procesorului.

 

Supraincazirea - Orice laptop trebuie curata in fiecare an sau de cate ori este nevoie daca il utilizati in mediu murdar (service auto, spalatorii, fabrici etc.). Trebuie sa stiti ca la fiecare curatare a laptopului trebuie inlocuita pasta termoconductoare si thermalpadurile. Pentru o curatare corecta laptop-ul trebuie dezasamblat complet, se curata placa de baza de praf, toate porturile, sistemul de racire care trebuie la randul lui desfacut si scoasa toata mizeria din el, ventilatorul trebuie curatat si uns pentru o functionare corecta.

Articole pe acceasi tema: Supraincalzire laptop ; Cum se aplica pasta termoconductoare ; Praful in laptop  .

Servicii pentru rezolvarea problemelor : Curatare laptop

 

6.Bateria nu se incarca corect

 

Probleme laptop | Top 5 cele mai intalnite probleme la un laptop  + inca 5 (update 2023)

 

Daca laptopul nu se incarca corect sau deloc, exista o posibila solutie usoara. Reglati stecherul adaptorului de curent miscand usor cablul pentru a modifica pozitia in conectorul de alimentare. Laptopul dvs. poate indica faptul ca se incarca din nou sau este posibil sa observati ca cablul adaptorului este uzat sau deteriorat in alt mod. Cand bateria se defecteaza, va trebui sa o inlocuiti.

Baterie Laptop - Intretinere, formatare, utilizare baterie laptop

a). Formatare - La achizitia unei baterii noi trebuie sa ii faceti o formatare (este valabil si cand cumparati un laptop nou). Formatarea se face incarcand 100% bateria, la finalul incarcarii scoateti incarcatorul din laptop si il folositi pana la descarcarea completa a acumulatorului, dupa care incarcati bateria din nou;

b). Utilizare - Utilizarea bateriei nu este un lucru rau, daca tineti laptopul conectat la curent mereu, bateria se uzeaza. (bateria se uzeaza si cand o scoateti din laptop si nu o folositi);

c). Intretinere - Bateria trebuie incarcata si descarcata complet cel putin o data pe luna. Fiecare baterie este proiectata pentru un anumit numar de cicluri in care puteti descarca/incarca complet, asa ca nu exagerati ;

d). Cand doriti sa scoateti incarcatorul din laptop asigurati-va ca baterie este incarcata 100% ;

e). Pastrare - Daca totusi scoateti bateria din laptop aveti grija sa fie incarcata minim 50%;

 

7.Lumina ecranului se defecteaza

 

Ecranele slabe sau luminile defectuoase ale ecranului va pot face sa va epuizati ochii in timp ce incercati sa vizualizati ecranul laptopului. Daca totul functioneaza pe laptop, este posibil sa intampinati un invertor de ecran sau o defectiune a lampii de iluminare de fundal. Incercati sa inlocuiti aceste componente pentru a repara defectiunea luminii ecranului.

 

8.Imaginea ciudata sau deformata de pe ecran

 

Probleme laptop | Top 5 cele mai intalnite probleme la un laptop  + inca 5 (update 2023)

 

Este posibil sa observati ca imaginea de pe ecran este distorsionata sau ciudata intr-un fel. Indiferent daca imaginea pare deformata sau culorile sunt dezactivate; poate fi dificil sa indeplinesti sarcini pe laptop. Incercati sa utilizati laptopul cu un monitor extern. Daca imaginea pare ciudata pe ecran, placa grafica este de vina. Daca problema se limiteaza la ecranul laptopului, puteti avea o problema cu placa de baza, cablul video sau afisajul.

 

Placa video - Cipul grafic al laptopului este foarte sensibil la caldura. Supraincalzirea il dezlipeste de pe placa de baza. Ingrijirea lui se face prin curatare, inlocuirea pastei termoconductoare (pasta trebuie sa aibe un transfer termic foarte bun, altfel nu faceti decat sa agravati situatia).Unlele placi video au thermalpaduri care la randul lor trebuie inlocuite (recomandam thermalpad de cupru) Recomandari : Daca placa placa video are probleme recomanda doar rebbaling si nu reflow care nu face decat sa rezolve problema decat partial iar cipul va manifesta aceeasi problema. Detalii gasiti intr-un articol anterior in care am vorbit despre Probleme care apar in montarea cipului BGA Reballing vs Reflow .

Servicii pentru rezolvarea problemelor :  BGA Reballing

 

9.Tastele de la tastatura nu mai functioneaza

 

Ati tastat vreodata doar pentru a realiza ca lipsesc mai multe litere sau ca tastele aduc caractere gresite? Lipirea acestora ar putea fi problema, asa ca ar trebui sa incercati sa indepartati capacele tastelor si sa curatati cu atentie de sub ele. Daca acest lucru nu rezolva problema, poate fi necesara inlocuirea tastaturii.

 

Probleme laptop | Top 5 cele mai intalnite probleme la un laptop  + inca 5 (update 2023)

 

Tastatura este prima componenta a laptopului care ia contact cu lichide (cola, cafea, bere, apa etc.). Dupa ce ati varsat doar apa pe tastatura este posibil sa mai functioneze dupa uscare. Atentie : uscarea tastaturii nu se face cu feon sau alte surse de caldura. Lichide care contin zaharuri : Daca ati varsa cola, cafea sau orice lichid care contine zahar tastatura este ireparabila in proportie de 99% . Praful, scame, par, mancare se pot curata de pe tastatura in proportie de 90% fara ca tastatura sa fie afectata.

Sfaturi : FARA lichide sau mancare de orice fel pe sau langa laptop.

 

10.Bip repetitiv la pornire

 

Cand porniti laptopul, va asteptati la zgomotele tipice de pornire. Daca sunteti intampinat cu sunete repetitive si cu un ecran gol, incercati sa apasati tastatura. Uneori, o tasta blocata poate cauza probleme la pornire, dar de obicei este o solutie usoara.

 

Cum sa remediati problemele

 

Daca incercati sa remediati problemele obisnuite ale laptopului si ramaneti in continuare fara o solutie, este timpul sa apelati la profesionisti. Service OnLaptop este resursa dumneavoastra de incredere pentru repararea computerelor PC si Mac. Specialistii certificati de la Service OnLaptop pot oferi reparatii de top pentru computere, reparatii de laptopuri si asistenta tehnica pentru a rezolva orice probleme frustrante ale laptopului pe care le puteti avea.Produse recomandate