18 Sfaturi pentru a folosi corect laptopul

18 Sfaturi pentru a folosi corect laptopul

Am facut o lista cu cele mai bune sfaturi atunci cand utilizati un laptop.

Iata lista celor 18 sfaturi:

- Cand urmeaza sa lucrati la un laptop, asezati-va pe un scaun confortabil care sa va sprijine bine spatele. Daca este nevoie, puteti sa rulati un prosop sau o haina ca sa adaugati inca un suport pentru spate (in partea inferioara).

- Daca vreti sa folositi laptopul la scoala, pe jos, asezati-va cu spatele de un perete.

- Cand folositi laptopul pentru a scrie, stati drept. Daca il tineti pe brate, mainile ar trebui sa stea confortabil iar coatele la 90de grade. Incheieturile de la maini trebuie sa stea cat mai natural. Reglati pozitia ecranului astfel incat sa nu trebuiasca sa indoiti gatul prea mult.

- Asigurati-va ca bateria nu este prea fierbinte si ca presiunea rezultata din greutatea laptopului nu intrerupe circulatia la nivelul picioarelor.

SfaturiSfaturi

- Daca stati la birou sau la masa, reglati inaltimea scaunului astfel incat bratele sa fie paralele cu baza laptopului. Picioarele trebuie sa stea bine pe podea. Daca este necesar folositi un sprijin pentru incheietura mainii. Asezati tastatura usor inclinata si evitati sa sprijiniti incheieturile pe birou.

- Daca aveti posibilitatea, creati un stand pentru laptop, folosind o tastatura externa si un mouse. Puteti folosi un suport de laptop sau un docking station pentru a sustine displayul mai bine, cat mai la nivelul ochilor.

- Daca stati pe un pat sau pe canalea, folositi perne pentru a va sprijini spatele (incercati sa stati cat mai drept).

- Ridicati-va si plimbati-va cel putin o data pe ora. Intindeti-va pentru ca muschii sa se relaxeze, sa se oxigeneze si pentru a imbunatati circulatia sangelui.

Este foarte importanta sanatatea dumneavoastra!

- Fiti atent la fluxul de aer, la temperatura si umiditatea din camera. Fluxul de aer din camera si o temperatura cu umiditate scazuta pot provoca uscarea si oboseala ochilor.

- Anual mergeti la control oftalmologic (si chiar mai frecvent daca apar probleme de vedere). Daca aveti probleme cu ochii cand folositi laptopul, discutati cu medicul despre posibilitatea de a va recomanda ochelari de calculator.

- Cand lucrati la calculator, clipiti des pentru ca ochii sa ramana umezi. Daca este nevoie folositi picaturi oftalmologice la recomandarea medicului.

- Folositi lumina calda si fonturi mari, usor de descifrat.

- Urmati regula 20/20 - la fiecare 20 de minute, uitati-la la un obiect pentru cel putin 20 de secunde.

- Daca faceti mai multe activitati in acelasi timp (de exemplu scrieti notite din agenda) incercati sa nu rasuciti corpul pentru o perioada prea lunga de timp.

- Pentru cei care folosesc laptopul mai mult de 3 ore pe zi, incercati sa faceti un masaj usor al pleoapelor in fiecare zi.

- Daca va aflati intr-un spatiu inchis (de exemplu in avion) asezati laptopul in functie de modul in care vreti sa-l utilizati. Daca vreti sa urmariti un film, reglati ecranul pentru a preveni disconfortul gatului. Daca intentionati sa tastati destul de mult timp, asezati laptopul astfel incat incheieturile mainilor sa fie drepte iar coatele la 90 de grade. Daca tineti laptopul pe brate si nu este nimeni in scaunul de langa dumneavoastra, ridicati cotiera astfel incat sa puteti asezati umerii si bratele cat mai natural.

- Nu incarcati prea mult geanta/ rucsacul in care tineti laptopul. O regula de aur spune ca rucsacul/ geanta nu ar trebui sa fie mai grea de 10 - 15 % fata de greutatea celui care il transporta.

- Cand transportati laptopul in rucsac, asezati-l in partea din spate, sa se sprijine pe corpul dumneavoastra.