6 greseli de evitat cand laptopul se supraincalzeste

6 greseli de evitat cand laptopul se supraincalzeste

ꙮ Cand laptopul se supraincalzeste, evita aceste „remedieri”.

ꙮ S-ar putea sa nu se intample des, dar cu toții am experimentat-o: ventilatorul laptopului tau se porneste brusc, insoțit de un pic de caldura in plus.

ꙮ Laptopurile se supraincalzesc la un moment dat pe durata de viața, dar acele temperaturi sunt rareori permanente sau periculoase – cu condiția sa nu inrautațiți lucrurile.

 

Evitați aceste greseli de racire si dispozitivul dvs. va reveni la temperatura camerei in cel mai scurt timp.

 

Greseala nr 1. Pune-l la congelator

 

Sa-ți bagi capul in congelator poate fi un truc pentru oamenii care sufera intr-o zi fierbinte de vara, dar laptop-urile nu impartasesc aceasta usurare dulce.

 

6 greseli de evitat cand laptopul se supraincalzeste

 

Aruncarea unui laptop cald in aer rece va pune prea mult stres asupra componentelor sale interne. Schimbarea brusca a temperaturii poate provoca condens pe componentele laptopului, ducand la scurtcircuitare electrica. Mai mult, pe masura ce electronicele devin din ce in ce mai dure si mai mici in timp (de exemplu, microprocesoare), producatorii stabilesc toleranțe mai stranse pentru temperaturile extreme; asta inseamna ca introducerea dispozitivului intr-un mediu sub temperatura de ingheț l-ar putea deteriora si mai mult, fara reparații.

 

Greseala nr 2. Folosiți pachete de gheața sau dispozitive de racire neaprobate

 

Dupa cum s-a menționat mai sus, fluctuațiile de temperatura sunt brutale pe laptopuri, dar si lichidele pot o varianta foarte proasta. Nu incercați niciodata sa raciți un laptop utilizand un sistem de racire cu lichid nestandard, cum ar fi pachete de gheața sau ventilatoare cu pulverizare de apa, fara permisiunea explicita a producatorului acestuia. Incalcarea acestei reguli va anula contractele de garanție mai repede decat ați deschis acest articol.

 

Cele mai bune covorase de racire pentru laptopuri prezinta soluții de racire pasiva sau activa. Unele ofera opțiuni suplimentare, cum ar fi suporturi reglabile care pot ridica laptopul si pot imbunatați fluxul de aer intre corpul sau si suprafața pe care se aseaza.

 

Greseala nr 3. Lasați-l ON si plecați

 

In acest caz, nicio acțiune nu poate face mai mult daune decat acțiunea gresita. Majoritatea oamenilor vor ințelege ca un dispozitiv are nevoie de timp pentru a se raci dupa ce temperatura ii scapa de sub control; cu toate acestea, nu abandonați ceea ce faceți si lasați dispozitivul sa se descurce singur.

 

Salvați intotdeauna proiectele curente si parasiți toate aplicațiile inainte de a opri computerul fierbinte. Va recomandam sa o opriți manual si sa il lasați stins timp de cel puțin 15 minute; stati departe mai mult daca laptopul dvs a fost folosit mai multe ore si se apropie de un prag critic de temperatura.

 

Greseala nr 4. Lasați-l sa se raceasca pe suprafețe moi

 

Locația conteaza aproape la fel de mult ca acțiunile pe care le intreprindeți. Daca stati pe canapea in timp ce laptopul incepe sa se supraincalzeasca, de exemplu, nu puneti dispozitivul pe perna de langa dvs. Suprafețele moi, cum ar fi paturile si pernele, vor impiedica disiparea caldurii.

 

6 greseli de evitat cand laptopul se supraincalzeste

 

Cea mai buna practica este sa plasați un laptop pe o suprafața plana suficient de mare pentru bateria si corpul acestuia; asigurați-va ca nu atinge nimic in timp ce va odihniți. Incercați sa-l rasturnați cu susul in jos sau sa asezați dispozitivul pe un suport de racire pentru a creste fluxul de aer.

 

Greseala nr 5. Scoateți bateria

 

Scoaterea bateriei reduce proprietațile de izolare, permițand mai multa caldura sa scape din partea de jos a laptopului, ceea ce suna ca soluția de vis. Cu toate acestea, este posibil ca bateria in sine sa nu cauzeze supraincalzirea, iar indepartarea acesteia nu va rezolva problema de baza. In plus, scoaterea si reintroducerea constanta a bateriei poate stresa conectorii bateriei si poate provoca daune pe termen lung.

 

Greseala nr 6. Continuați sa-l folosiți — in special procesele care necesita resurse intensive

 

Cand auziți sau simțiți semne de supraincalzire, verificati problema folosind MacOS Activity Monitor, Windows Task Manager sau System Monitor pe Linux. Aceste instrumente pot confirma daca laptopul este supraincalzit si va pot ajuta sa aflați cat de mult consuma fiecare activitate din resursele RAM, CPU si GPU ale computerului. Aceste componente de procesare a computerului sunt adesea in suprasolicitare atunci cand un laptop incepe sa se incalzeasca, asa ca este imperativ sa nu le mențineți sa funcționeze la maxim.

 

6 greseli de evitat cand laptopul se supraincalzeste

 

Inchiderea forțata sau dezactivarea aplicațiilor va reduce presiunea asupra oricaruia dintre procesele sale care pun dispozitivul in pericol de supraincalzire (cum ar fi aplicațiile cu procesare grafica extinsa). Aveți mai multe opțiuni pentru a inchide aplicațiile pe dispozitivele Mac si Windows. De asemenea, va recomandam sa evitați jocurile care consuma resurse pana cand temperaturile scad la niveluri normale.