Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

Bateriile litiu-ion oferă o performanță uimitoare pentru dimensiunea lor. Sunt suficient de robuste pentru a ajuta laptopurile noastre să ruleze ore în șir, a ne alimenta smartphone-urile și chiar a conduce vehicule electrice. Cu toate acestea, bateriile litiu-ion au limitele lor și, având în vedere cât de puternice au devenit laptopurile, ne bazăm pe ele mai mult ca niciodată. Acest lucru are implicații pentru baterii: acestea sunt utilizate mai mult ca niciodată. Și uneori, asta înseamnă că arată limitele tehnologiei.

 

S-ar putea să ți se fi întâmplat acest lucru: un laptop sau un telefon pe care l-ai avut de ani de zile încetează brusc să funcționeze sau poate doar începe să arate un semn de umflare fizică internă. Ecranul telefonului începe să iasă în afară, marginile se deschid sau tastatura laptopului devine o umflătură inestetică. Acest lucru se poate datora unei bule mari care s-ar putea să fi apărut treptat sau brusc în baterie. Dar de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face în privința asta?

 

Am discutat cu câțiva ingineri și experți de la producători de computere și companii afiliate pentru a afla ce trebuie să știți despre bateriile umflate și ce să faceți dacă aveți una.

 

Ce cauzează umflarea bateriilor?

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

 

Bateriile umflate sunt cauzate de căldură și gaz. O baterie litiu-ion, ca cea care se găsește pe smartphone-ul tău, este alcătuită dintr-un echilibru atent de electrozi pozitivi și negativi. Când bariera dintre cei doi începe să se degradeze sau este deteriorată fizic, poate declanșa o reacție în lanț incontrolabilă care creează prea multă energie.

 

Motivul pentru care aceste baterii se umflă este că electrolitul care separă straturile dintre înveliș se degradează, iar atunci când acesta se degradează, se transformă în gaz. Acum, când electrolitul este degradat, lucrurile nu mai sunt izolate și astfel încep să se scurteze, iar asta provoacă un punct fierbinte mai târziu. Acest lucru îl poate determina în cele din urmă să facă o undă termică, ceea ce înseamnă că poate chiar declanșa un incendiu.

 

O baterie de laptop este formată din mai multe celule distincte, iar problemele pot apărea doar în una dintre ele sau în mai multe. Veți vedea adesea baterii de laptop descrise ca, de exemplu, cu patru sau șase celule, indicând structura internă a bateriei. (Unele laptop-uri – de obicei modele de afaceri – vă oferă posibilitatea de a alege capacitatea bateriei/numărul de celule în momentul achiziției, dar acest lucru este mai puțin obișnuit decât a fost cândva.) Faptul că laptopurile vin rareori cu baterii ușor de îndepărtat, agravează problema.

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

Bateria umflată (dreapta) versus noua unitate de alimentare

 

Cea mai frecventă cauză a unei baterii umflate este supraîncărcarea. Menținerea bateriei la o stare de încărcare ridicată o poate stresa, permițându-i să se degradeze mai repede. Într-o aplicație în care aveți un sistem conectat 24/7, după un număr de ani probabilitatea de a obține o baterie umflată crește, spune Phil Jakes, inginer principal și director de tehnologie strategică la Lenovo. „Celălalt lucru care îl conduce este căldura. Bateriilor nu le place să fie fierbinți și există un proces chimic care este declanșat atunci când o baterie depășește 100 de grade.”

 

Umflarea poate fi cauzată și de deteriorarea fizică a bateriei. De exemplu, dacă vă scăpați telefonul sau laptopul, daunele cauzate exteriorului dispozitivului se pot transfera la baterie și pot cauza supraîncălzirea și umflarea acesteia.

 

Care sunt semnele unei baterii umflate?

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

Când bateria telefonului dvs. se umflă, poate cauza despicarea marginilor din dispozitiv.

 

Semnele unei baterii umflate pot fi subtile sau imposibil de ignorat. Pe măsură ce bateria se extinde, dispozitivul şi-ar putea schimba încet forma. De exemplu, tastatura laptopului dvs. ar putea începe să iasă în afară sau puteți observa că telefonul dvs. se clătina când îl așezați pe o suprafață plană. Este posibil să descoperiți că partea inferioară a laptopului este întinsă atunci când este privită din lateral sau marginile de pe telefon se separă. Cu toate acestea, ar putea fi ceva la fel de subtil precum anumite taste de la tastatură care devin greu de apăsat.

 

Dacă laptopul tău este ușor de deschis (cu alte cuvinte, are șuruburi simple pe partea inferioară a carcasei), poți să scoți capacul de jos și, în multe cazuri, să verifici starea fizică a bateriei în acest fel. Rețineți că atunci când verificați dacă există o baterie umflată, procedați cu precauție, deoarece celulele sunt sub presiune. Purtați protecție pentru ochi și nu împingeți și nu trageți celulele.

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

Această baterie umflată a făcut ca touchpad-ul să se umfle de pe tastatura laptopului.

 

O baterie umflată nu este întotdeauna evidentă imediat. Depinde de cât spațiu are pentru a se extinde în interiorul carcasei laptopului. Cu laptopurile ultrasubțiri, de obicei există puțin spațiu sau deloc pentru ca bateria să funcționeze. Dimensiunea bateriei umflate poate varia de la o mică umflare la una suficient de mare pentru a vă transforma laptopul într-un balansoar sau chiar pentru a ridica touchpad-ul. (Da, am văzut asta.)

 

Cum pot repara și preveni o baterie umflată?

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

 

Chiar dacă o baterie începe să se bombeze, aceasta poate continua să funcționeze (la o eficiență mai mică). Poate funcționa și atunci când este conectată la încărcător, dar se oprește imediat de îndată ce cablul este tras. Dacă dispozitivul dvs. are o baterie umflată, nu o ignorați; mai devreme sau mai târziu, nu va mai funcționa corect.

 

Odată ce începe umflarea, aceasta nu poate fi inversată. Singura soluție este înlocuirea bateriei. Cu toate acestea, conform experților pe care i-am consultat, există modalități de a preveni acest lucru în primul rând:

 

  • Nu ține dispozitivul conectat tot timpul. Bateriile sunt ciclice și trebuie să se descarce și să se reîncarce pentru a funcționa eficient.

  • Păstrați-vă dispozitivele în medii răcoroase și uscate. Condițiile meteorologice calde și umede pun mai multă presiune asupra bateriilor și le pot scurta durata de viață în timp.

  • Când cumpărați o baterie nouă, cumpărați de la producători de renume. În general, este mai bine să cumpărați un înlocuitor de la producătorul original de laptop decât cea mai ieftină opțiune compatibilă de la o terță parte.

 

Înlocuiți bateria, dacă puteți, dacă vedeți că capacitatea sa scade prea mult. Producătorii își testează bateriile de computer pentru a rezista până la trei până la patru ani, în timp ce o bateria iPhone este menită să păstreze până la 80% din capacitatea sa originală la 500 de cicluri de încărcare. Dacă începeți să vedeți semne de avertizare, înlocuiți-o mai devreme decât mai târziu.

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

 

Nu totul este nenorocire. Producători precum Dell și Lenovo lucrează la tehnologia bateriei inteligente în laptopurile lor de ani de zile, permițând bateriei să țină evidența utilizării sale pe tot parcursul zilei pentru a evita supraîncărcarea. Atât dispozitivele iPhone, cât și Android includ acum și setări de îngrijire a bateriei și funcții de monitorizare.

 

Luați Dell, de exemplu. „Bateria monitorizează continuu modul în care vă folosiți sistemul și vă va plasa în aceste moduri diferite”, spune Rick C. Thompson, inginer și strateg tehnologic la Dell. „Dacă utilizatorul ne permite să controlăm bateria folosind încărcarea bazată pe context, nu o vom încărca complet. Îl încărcăm până la 80%, până la 90%, și îl încărcăm doar înainte de începutul zilei următoare.”

 

Cum îmi pot înlocui bateria?

 

Ajutor, bateria laptopului meu este umflată! Acum ce fac?

 

Accesibilitatea bateriei în laptopurile și telefoanele moderne a devenit extrem de rară. Foarte puține dispozitive permit accesul la componentele lor interne, făcând dificilă sau chiar imposibilă înlocuirea pieselor precum bateria. Când vă evaluați bateria umflată, parcurgeți acești pași:

 

Aveți o copie de rezervă a datelor?

Înainte de a face ceva, dacă observați umflarea bateriei pe laptop sau pe telefon, asigurați-vă că faceți o copie de rezervă a oricăror date esențiale înainte ca dispozitivul să se defecteze sau încercați o reparație. Dacă aveți un computer cu Windows, Istoricul fișierelor este o opțiune rapidă și murdară. Pentru cei cu un Mac, caută Time Machine. Pe un telefon, asigurați-vă că iCloud vă sincronizează datele sau că Google Drive face backup datele dvs.

 

Aveți singur acces la baterie?

Contactați linia de asistență a producătorului laptopului sau verificați resursele online pentru a obține ajutor la înlocuirea bateriei. OnLaptop are sute de ghiduri și piese care vă pot ajuta să efectuați reparații. Unele modele populare au tutoriale online (neoficiale) care arată și procesul de înlocuire a bateriei. Nu recomandăm totuşi realizarea acestei înlocuiri acasă, în cazul în care laptopul are o baterie internă.

 

Este laptopul încă în garanție?

Dacă dispozitivul are doar câteva luni, ar trebui să fiți în continuare acoperit de garanția limitată a producătorului. De obicei, nu recomandăm să plătiți pentru o garanție extinsă, deși AppleCare+ poate fi o excepție. Rețineți că, dacă încercați să faceți singur un schimb de baterie, acest lucru poate anula orice garanție rămasă. De asemenea, rețineți că bateria unui laptop poate fi acoperită de o garanție mai scurtă decât restul aparatului.

 

Aveți instrumentele potrivite?

Fiți realiști cu privire la ceea ce aveți nevoie pentru a duce treaba la bun sfârșit. Dacă vreţi să o reparaţi singur, asiguraţi-vă că aveţi ceea ce vă trebuie. De exemplu, probabil că veți avea nevoie de o șurubelniță specială sau două, deoarece șuruburile cu cap stea sunt comune pe laptop-uri.

 

Ce ar trebui să fac cu bateria mea umflată?

 

Singurul lucru de făcut cu bateria dvs. veche și umflată este să o aruncați într-un spaţiu special. În cazul bateriilor litiu-ion, ar trebui să procedați cu prudență, pentru a nu perfora bateria atunci când o manipulați sau o scoateți de pe computer. Nu trageți niciodată de o baterie umflată cu unelte metalice și nu o îndoiți. (O unealtă metalică ar putea străpunge pielea exterioară și poate declanșa o reacție chimică; am făcut asta din greșeală, înlocuind bateriile vechi de smartphone și a început niște incendii foarte mici.) Bateriile umflate conțin și gaze pe care nu le dorești să le inspiri.

 

Dacă înlocuiți singur bateria, asigurați-vă că o puneți în ambalaj imediat ce o scoateți din dispozitiv. Nu aruncați bateria la gunoi sau în altă parte. Acesta este un produs care îi expune pe lucrătorii din salubritate la un pericol pentru sănătate. Aruncați întotdeauna bateriile — umflate sau nu — la o unitate autorizată de eliminare a bateriilor. Producătorul sistemului vă poate indica procesele și locațiile de eliminare. În plus, o căutare rapidă pe web ar trebui să vă îndrume către un site adecvat de eliminare a bateriilor. De asemenea, puteți contacta guvernul local și companiile de eliminare a deșeurilor pentru instrucțiuni.

 Produse recomandate