Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti schimbi laptopul

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti schimbi laptopul

Laptopurile sunt unul dintre cele mai versatile și compacte dispozitive pentru serviciul de birou și acasă, așa că alegerea modelului potrivit pentru munca de zi cu zi poate fi o adevărată provocare.

Alegerile depind de activitatile pe care le desfasori: editare office, vizionare filme, gaming, modelare 3D, editare video.

Laptopurile mai mici sunt usoare, portabile și au o autonomie mai buna a bateriei.

Diagonala ecranului și rezolutia sunt importante pentru confort vizual și claritatea imaginii.

Nu face compromisuri din cauza bugetului; alege laptopul care corespunde nevoilor tale si activitatii profesionale.

Alege laptopul ca o investitie importanta, tinand cont de specificatiile tehnice și modalitatile de plata disponibile.

 

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti schimbi laptopul

 

Iată câteva criterii de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să vă înlocuiți laptopul cu unul mai nou, mai puternic:

 

Specificatiile tehnice ale laptopului

 

Verifica specificatiile tehnice pentru principalele componente al laptopului: procesor, memorie RAM, unitati de stocare si placa video. In functie de operatiunile pe care le realizezi, opteaza pentru laptopuri economice, modele mainstream sau laptopuri premium cu procesoare de top.

 

Daca lucrezi pentru editare office sau ai nevoie de laptop doar pentru vizionarea de filme si seriale, este in regula sa alegi un model mai simplu. Daca insa vrei un laptop business sau gaming, trebuie sa te orientezi spre game mai complexe. Cele mai puternice laptopuri sunt cele pentru modelare 3D si editare video, platforme de gaming complexe si statii de lucru pentru dispozitive multimedia.

 

Portrabilitatea laptopului

 

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti schimbi laptopul

 

Daca nu intentionezi sa transporti foarte des laptopul si doar il muti dintr-o parte in alta (de acasa la birou sau invers, in vacante etc) atunci poti opta pentru un model cu ecran mai generos, cum ar fi de exemplu Alienware 17. Laptopurile aflate in aceasta gama de dimensiuni sunt de obicei mai puternice, pentru ca au mult spatiu pentru componentele generatoare de caldura. Totusi, sunt mai greu de mutat si consumatoare de curent ca sa fie folosite prea mult timp pe baterie.

Daca te afli in permanenta in miscare, vei dori sa iei in considerare laptopurile de 13 sau 14 inch. Laptopurile din aceasta gama de dimensiuni cantaresc de obicei sub 5 kg si tind sa aiba o autonomie mai buna a bateriei - pana la 7 ore si 35 minute.

 

Ecranul laptopului

 

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti schimbi laptopul

 

Pentru ca vei petrece multe ore pe zi cu ochii in display-ul laptop-ului, este important sa alegi un model cu ecran potrivit. Tine seama de diagonala ecranului, de rezolutie si de caracteristicile suprafetei de redare a imaginii.

 

Cele mai multe laptopuri au o diagonala a ecranului de 10-14 inchi, iar cele mai populare sunt de 13,30 inchi, 15,60 inchi si si 17,30 inchi. Retine ca ecranele de 12,50-14 inchi reprezinta un optim de confort vizual si portabilitate.

 

Rezolutia reprezinta numarul de pixeli si este in directa legatura cu claritatea imaginii de pe ecranul laptopului. Ai de ales intre rezolutia obisnuita, HD Ready, de 1366x768 pixeli, cea Full HD de 1920×1080p si laptopurile performante de pana la 3840x2160 (4K), care vin insa cu un consum mai mare de energie si un ritm mai rapid de consum al bateriei.

 

Suprafata ecranului este si ea importanta: daca vrei un laptop pentru browsing, muzica sau filme alege o suprafata lucioasa, pentru ca vezi mai intens culorile, dar trebuie sa ai grija la reflectia luminii, sa nu-l folosesti in camere cu multa lumina naturala. In astfel de situatii opteaza pentru laptopuri cu suprafata mata.

 

Pretul laptopului

 

Un criteriu foarte important atunci cand vrei sa-ti schimbi laptopul este pretul, care trebuie sa fie in concordanta cu performantele modelului ales si sa se incadreze in bugetul de care dispui.

 

Ai laptopuri din gama economica, de la 600 la 1800 de lei, modele mainstream de pana la 3000 de lei si oferte premium care pot sa ajunga pana la 5000 de lei. Peste 5000 de lei gasesti laptopuri cu functionalitati deosebite, cu un inalt grad de portabilitate, procesoare rapide si grafica superioara.

 

Nu apela la compromisuri din cauza restrictiilor de buget. Alege ceea ce ai nevoie pentru schimbarea laptopului vechi cu un model nou, care sa corespunda configuratiei adecvate pentru activitatea ta profesionala si pentru petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai placut.

 

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti schimbi laptopul

 

Ia in considerare recomandarile prezentate, atat specificatiile tehnice, cat si modalitatile de plata. Alege solutia optima, pentru ca laptopul reprezinta o investitie importanta, pe care trebuie s-o abordezi pragmatic si realist.