Stiai ca? Oare cat tine o baterie de laptop?

Stiai ca? Oare cat tine o baterie de laptop?

O intrebare la care nu exista un raspuns universal valabil sau corect. Producatorii de acumulatoare nu garanteaza niciodata un termen sigur, ci mai degraba ofera o aproximare.

 

Cand pleaca din fabrica, producatorii estimeaza cam cat tine bateria pentru anumite laptopuri. Dar aceasta este o estimare si nu reprezinta o siguranta pentru utilizatori. In general producatorii exagereaza sau spun cat ar tine bateria in stand by - cand nu se lucreaza la laptop - lucru care nu poate fi de prea mare folos. Sunt o multime de exemple cand utilizatorii au testat bateriile de laptop si au constatat ca rezultatele erau diferite de cele mentionate de producatori.

 

Cat tine de fapt o baterie de laptop?

 

In general putem spune ca timpul de functionare este suma raportului dintre capacitatea bateriei si consum. Cu cat capacitatea este mai mare cu atat bateria va tine mai mult. Si la fel, cu cat consumul este mai mare cu atat timpul de functionare tinde sa fie mai redus.

 

Ca sa exemplificam, o baterie de 8000mAH cu un consum de 4000 mAh ar trebui sa tina doua ore, una de 4000 mAh cu un consum de 4000 mAh ar trebui sa tina o ora iar in o baterie de 4000 mAh cu un consum de 2000 mAh ar trebui sa tina doua ore.

 

Ca sa aflati capacitatea bateriei laptopului dumneavoastra tot ceea ce trebuie sa faceti este sa cititi detaliile notate pe ea.

 

Stiai ca? Oare cat tine o baterie de laptop?

 

Mai departe va intereseaza consumul laptopului iar din acest punct de vedere trebuie sa stiti ca exista o sumedenie de factori ce-l influenteaza.

 

Pentru a determina valoarea exacta folositi un wattermetru sau un multimetru digital. Veti avea nevoie de cateva cunostinte de electronica, motiv pentru care daca vi se pare ca exista o problema deranjanta cu autonomia laptopului va recomandam sa veniti in service. Aici se poate masura consumul laptopului. In cazul in care bateria este relativ noua si nu a trecut nici jumatate de an de cand o folositi, cel mai probabil laptopul are o problema si nu ea.

 

Adeseori in service vin clienti care spun ca bateria este defecta, dar la un diagnostic amanuntit reiese ca laptopul este de vina. Asta probabil din cauza ca bateriile sunt considerate consumabile si la prima vedere par mai susceptibile de a se defecta. Durata lor de viata se invarte unde la 500 de cicluri de incarcare, ceea ce poate insemna cam 2 ani de zile. Dar o baterie noua nu ar trebui sa aiba probleme. Procentul bateriilor defecte de noi este de mai putin de 4%.

 

Spuneam ca bateria laptopului este influentata de mai multi factori. Iata cativa dintre ei:

 

- luminozitatea displayului - aplicatiile folosite/ instalate - periferice conectate - temperatura mediului ambiant - activarea anumitor dispozitive interne.

 

Anumite programe si jocuri necesita un consum mai mare de baterie si tind sa epuizeze bateria mai rapid.

 

Ca sa oferim si cateva cifre, spunem ca o baterie normala lithiu- ion ar trebui sa tina cam o ora si jumatate - 3 ore. Dar atentie inca o data - valorile pot varia de ceea ce scrie producatorul in fisa tehnica. Orice baterie noua trebuie sa tina minim o ora - o ora si jumatate.

 

In timp durata de functionare a laptopului pe o singura incarcare va fi din ce in ce mai scurt. Dupa cativa ani, este posibil sa doriti sa inlocuiti bateria, dar acest lucru nu este atat de usor pe cat pare. La unele laptopuri bateria este mai ieftina, la altele este mai scumpa. Ultrabook-urile tind sa fie cu baterii incorporate, pe care nu le veti putea inlocui in mod normal.

Dumneavoastra aveti nevoie de o baterie noua de laptop pentru ca cea veche tine deja prea putin ca sa va ofere mobiliatea pe care o doriti? Nimic mai simplu. Veniti cu laptopul in service si va vom ajuta rapid si ieftin.