Ce este Bluetooth 5.3? Versiunile Bluetooth 5 explicate

Ce este Bluetooth 5.3? Versiunile Bluetooth 5 explicate
  • Bluetooth 5.3 a introdus subevaluarea conexiunii pentru tranziții mai rapide, control îmbunătățit al criptării și eficiență îmbunătățită a rețelei.

  • Bluetooth 5.0 a oferit viteze și rază de acțiune crescută a datelor, în timp ce Bluetooth 5.1 a îmbunătățit serviciile bazate pe locație și calitatea audio.

  • Bluetooth 5.4 include funcții precum date criptate, niveluri de securitate GATT și performanță optimizată.

 

Versiunea Bluetooth a dispozitivului dvs. determină vitezele de transfer de date, consumul de energie și stabilitatea conexiunii. Cu toate acestea, cu atât de multe versiuni Bluetooth, este dificil să-ți dai seama dacă folosești cea mai bună versiune.

 

Bluetooth 5.3 devine rapid standardul pentru dispozitivele noi. Dar chiar trebuie să vă actualizați hardware-ul pentru a ține pasul cu cele mai recente standarde Bluetooth?

 

Ce este Bluetooth 5.3?

 

Bluetooth 5.3 a fost lansat în 2021 și a introdus mai multe îmbunătățiri pentru consumatori și dezvoltatori.

 

O îmbunătățire majoră este subevaluarea conexiunii. Adesea, dispozitivele funcționează pe o conexiune cu ciclu de lucru redus pentru a economisi energie. Cu toate acestea, atunci când este nevoie de suport pentru lățime de bandă mare, parametrii de conexiune ar trebui să se schimbe aproape instantaneu. În caz contrar, există o întârziere.

 

Subevaluarea conexiunii face tranziția între modurile de putere scăzută și cea mare mai rapidă, eliminând întârzierile și oferind o experiență mai bună pentru utilizator. De exemplu, sunetul căștilor care utilizează o conexiune sub-evaluare va experimenta mai puțină întârziere în comparație cu una care nu are, mai ales dacă căștile nu sunt în apropierea dispozitivului gazdă.

 

Bluetooth 5.3 a îmbunătățit și Bluetooth BR/EDR, controlerele responsabile pentru negocierea dimensiunii cheii de criptare în timpul stabilirii unei conexiuni Bluetooth. Modificarea permite dispozitivului gazdă să definească o dimensiune minimă acceptabilă a cheii, oferind un control mai bun și flexibilitate asupra procesului de criptare. Acest lucru permite gazdei să determine nivelul de securitate de care are nevoie în funcție de sensibilitatea datelor care sunt schimbate sau de conformitatea cu standardele de securitate.

 

Ce este Bluetooth 5.3? Versiunile Bluetooth 5 explicate

 

Alte două caracteristici notabile ale actualizării Bluetooth 5.3 includ clasificarea canalelor și îmbunătățirile periodice. Prima, clasificarea canalelor, permite dispozitivelor periferice Bluetooth să comunice cu un dispozitiv central pe baza condițiilor reale de frecvență radio ale perifericelor, evitând astfel interferența și sporind fiabilitatea.

 

A doua, îmbunătățirea periodică, simplifică modul în care dispozitivele partajează informații. În mod normal, dispozitivele Bluetooth trimit în mod repetat aceleași date pentru a se asigura că sunt livrate în mod fiabil. Acum, dispozitivele care folosesc Bluetooth 5.3 pot verifica o singură dată dacă există duplicate și pot sări peste repetări inutile, economisind energie și prelungind potențial durata de viață a bateriei dispozitivului.

 

Bluetooth 5.0 vs. 5.1 vs. 5.2 vs. 5.3

 

Versiune Bluetooth

5

5.1

5.2

5.3

Anul lansării

2016

2019

2020

2021

Transfer de date

2 Mbps

Nicio îmbunătățire semnificativă

Nicio îmbunătățire semnificativă

Nicio îmbunătățire semnificativă

Raza de comunicare

Raza de acțiune în aer liber de 120 de picioare

Precizie de poziționare în interior îmbunătățită la 1 cm.

Nicio îmbunătățire semnificativă

Nicio îmbunătățire semnificativă

Functii noi

Capacitate de mesaje de 255 de octeți

Audio Bluetooth LE îmbunătățit

EATT — transferuri de date mai eficiente, codec LC3 pentru calitate audio îmbunătățită și CTKD pentru securitate sporită

Clasificarea canalelor pentru interferențe de frecvență reduse și îmbunătățiri periodice de publicitate pentru o mai bună eficiență a rețelei

 

 

Bluetooth 5.3 oferă o serie de funcții noi, dar să vedem cum se compară cu versiunile anterioare de Bluetooth 5.

 

Bluetooth 5.0

 

Bluetooth 5.0 a fost lansat în 2016 și a reprezentat o îmbunătățire majoră față de Bluetooth 4.2. A venit cu o capacitate de mesaje de 255 de octeți, de opt ori mai mare decât cei 31 de octeți ai Bluetooth 4.2. Acest lucru a dublat vitezele de transmitere a datelor și a dublat de patru ori raza de comunicare, menținând în același timp o rată scăzută de consum de energie.

 

 

Vitezele de transfer de date au crescut de la 1 Mbps la 2 Mbps, intervalul a crescut până la 37m în medii interioare, iar dispozitivele care utilizează Bluetooth 5 ar putea rămâne pornite mult mai mult decât omologii lor mai vechi.

 

Bluetooth 5.1

 

Actualizarea Bluetooth 5.1 a fost lansată în ianuarie 2019, permițând dispozitivelor să localizeze dispozitivele conectate la o distanță scurtă și să determine de unde provine semnalul. Îmbunătățirea serviciilor bazate pe locație a îmbunătățit capacitatea de navigare și urmărire în medii interioare.

 

Alte actualizări au inclus memoria cache a Profilului de atribut generic (GATT - Generic Attribute Profile), care a schimbat modul în care dispozitivele gestionează transferurile repetate de date, reducând consumul de energie, îmbunătățind capacitățile de publicitate și îmbunătățind coexistența cu alte tehnologii wireless. Audio Bluetooth Low Energy (LE) a fost, de asemenea, îmbunătățit pentru o calitate audio și o sincronizare mai bune.

 

Bluetooth 5.2

 

Bluetooth 5.2, lansat la începutul anului 2020, s-a concentrat pe îmbunătățirea calității audio.

 

Bluetooth Low Energy Power Control a fost introdus pentru a optimiza consumul de energie în dispozitivele cu consum redus de energie. De asemenea, a introdus caracteristica Low Complexity Communication Codec (LC3), care a oferit o calitate audio mai ridicată, îmbunătățind experiențele de redare a muzicii și de joc. Împreună, aceste două componente alimentează Bluetooth Auracast, care permite streaming audio simultan de pe un singur dispozitiv.

 

Bluetooth 5.2 a introdus, de asemenea, Enhanced Attribute Protocol (EATT). Anterior, dispozitivele Bluetooth comercializau ineficient date despre atribute pentru a transmite informații despre starea și capacitățile lor. EATT a simplificat procesul de schimb de date, făcându-l mai direct și mai eficient din punct de vedere al resurselor și optimizând canalul de comunicare.

 

Bluetooth 5.2 a introdus, de asemenea, Cross-Transport Key Derivation, un protocol care simplifică gestionarea cheilor de criptare pe dispozitivele multi-transport, sporind astfel securitatea.

 

Ce este Bluetooth 5.4?

 

Bluetooth 5.4 este cea mai recentă versiune, lansată oficial la începutul anului 2023. Are câteva actualizări care îmbunătățesc funcționalitatea Bluetooth, permițând comunicarea bidirecțională și sigură între dispozitivele cu consum redus. Aceste caracteristici includ:

 

Publicitate periodică cu răspunsuri (PAwR - Periodic Advertising with Responses). Transmite date în pachete mici trimise în cadrul sub-evenimentelor care pot fi sincronizate cu observatori și la care pot răspunde. Acest lucru le permite observatorilor să scaneze pentru date numai la anumite momente și, astfel, să fie mai eficiente din punct de vedere energetic.

Date publicitare criptate. O metodă standard pentru criptarea datelor publicitare care permite criptarea parțială sau completă a datelor partajate. Aceasta înseamnă că orice dispozitiv compatibil Bluetooth poate primi date publicitare de la o gazdă, dar numai cei cu cheia de decriptare (dispozitive autorizate) pot accesa datele criptate.

Caracteristică pentru niveluri de securitate GATT cu energie scăzută. Permite dispozitivelor să comunice nivelurile de securitate necesare pentru acces înainte de a încerca să acceseze anumite atribute. Dacă dispozitivul nu îndeplinește nivelul de securitate, clientul îi solicită să-l actualizeze și să obțină acces. Acest sistem previne întreruperile în tranzițiile aplicațiilor, oferind o experiență mai lină și mai sigură.

Selectarea codurilor de publicitate. Permite unui dispozitiv gazdă să determine sistemul de codare de utilizat atunci când transmite date publicitare către un controler. Această îmbunătățire oferă mai mult control asupra echilibrului dintre rata de date și interval, permițând performanțe optimizate pe baza nevoilor specifice de comunicare.

 

Toate aceste progrese sunt deosebit de utile pentru cazurile de utilizare cu volum mare, cum ar fi aplicațiile ESL (Electronic Shelf Label) de vânzare cu amănuntul, unde există o multitudine de dispozitive conectate și sincronizate, dar se vor filtra și în produse tehnologice de consum, cum ar fi căștile și căștile.