Ce este Bluetooth si cum functioneaza. Cum activezi Bluetooth pe telefon si laptop

Ce este Bluetooth si cum functioneaza. Cum activezi Bluetooth pe telefon si laptop

In zilele noastre nu exista locuinta in care sa nu existe cel putin un smartphone care sa fie conectat prin intermediul tehnologiei Bluetooth fie la o pereche de casti, fie la un ceas inteligent. Dar te-ai intrebat vreodata ce este acest tip de conexiune fara fir? Cum a aparut ea, cum functioneaza si la ce foloseste? Ei bine, raspunsurile la toate aceste intrebari le vei afla citind articolul de fata.

 

 

Ce este tehnologia Bluetooth si de unde vine numele

 

Tehnologia Bluetooth a fost inventata in anul 1994 de catre compania suedeza Ericsson. Patru ani mai tarziu a fost infiintata organizatia Bluetooth Special Interest Group (SIG), care se ocupa si in prezent cu dezvoltarea standardului de comunicare unificator, dar si cu vanzarea licentei catre companiile si producatorii de electronice.

Bluetooth este o tehnologie de comunicatii fara fir pe distante scurte, care permite transmiterea de date intre doua dispozitive inteligente diferite asa cum sunt telefoanele mobile si laptopurile. Aceasta opereaza pe aceeasi frecventa radio de 2,4 GHz ca alte tehnologii wireless din propria locuinta sau de la birou, cum ar fi telefoanele fara fir si routerele Wi-Fi.

Comparativ cu o retea wireless, Bluetooth necesita mult mai putina energie electrica si costa si mai putin. Principalul scop al tehnologiei este acela de a inlocui clasicele cabluri de date cu ajutorul carora se pot conecta in mod normal anumite dispozitive, pastrand in acelasi timp comunicatiile intre ele.

Numele tehnologiei provine de la Harald Bluetooth, un rege danez care a domnit in secolul al X-lea. Se spune despre acesta ca a reusit sa uneasca factiunile care se luptau pentru partea de nord a Europei, zona unde in prezent se afla Danemarca, Suedia si Norvegia.

 

 

Pe ce dispozitive se foloseste tehnologia Bluetooth

 

Tehnologia Bluetooth este folosita pe orice dispozitiv inteligent care dispune de aceasta functie. Cele mai cunoscute astfel de device-uri sunt urmatoarele:

Smartphone-uri – este cel mai cunoscut si mai utilizat dispozitiv cu Bluetooth, iar tehnologia ii permite sa se conecteze cu alte telefoane mobile, precum si cu laptopuri, casti, smartwatch-uri sau boxe portabile.

Laptopuri – toate laptopurile de ultima generatie dispun de conexiune Bluetooth, care le permite sa „comunice” cu alte dispozitive precum tastaturi, mouse-uri sau casti fara fir.

Console video – tehnologia Bluetooth ii ajuta pe gameri sa-si conecteze „controller”-ul la consolele de jocuri video Sony PlayStation sau Nintendo Wii.

Alte device-uri – conexiunea Bluetooth poate fi intalnita si in sistemele „home cinema”, sistemele audio din automobile, bratarile fitness, etc.

 

 

Cum activezi Bluetooth pe smartphone

 

Procesul de conectare prin Bluetooth a doua dispozitive poarta denumirea de „asociere”. De regula, dispozitivele cu astfel de conexiune din apropiere sunt vizibile.

Utilizatorul il poate selecta pe cel la care doreste sa-si conecteze smartphone-ul, spre exemplu, in clipa in care numele sau apare pe respectivul dispozitiv. Uneori este posibil sa ti se solicite un anumit cod prin care se asigura, practic, conectarea intre cele doua dispozitive.

 

Conectarea prin Bluetooth a doua dispozitive se realizeaza in doua etape: asocierea si conectarea.

Inainte asta va trebui sa activezi functia Bluetooth, dupa cum urmeaza:

-> Gliseaza in jos din partea de sus a ecranului.

-> Atinge pictograma Bluetooth.

 

Iata ce trebuie sa faci pentru a realiza asocierea celor doua dispozitive folosind setarile:

-> Gliseaza in jos din partea de sus a ecranului.

-> Atinge prelung pictograma Bluetooth.

-> Selecteaza Asociati un nou dispozitiv. Daca nu gasesti aceasta optiune, uita-te in Dispozitive disponibile sau atinge Mai multe. Apoi apasa Actualizati.

-> Atinge numele dispozitivului Bluetooth pe care doresti sa il asociezi. Urmeaza instructiunile de pe ecran.

 

Iata ce trebuie sa faci pentru a conecta doua dispozitive:

-> Gliseaza in jos din partea de sus a ecranului. Asigura-te ca functia Bluetooth este activata.

-> Atinge prelung pictograma Bluetooth.

-> Cauta in lista de dispozitive asociate si atinge unul dintre ele, dar care nu este conectat.

-> Cand telefonul si dispozitivul Bluetooth sunt conectate acesta din urma va figura ca fiind Conectat.

 

 

Cum activezi Bluetooth pe laptop

 

Pentru a activa functia Bluetooth pe un laptop cu sistem de operare Windows 10 va trebui sa parcurgi cativa pasi, si anume:

-> Pictograma Bluetooth poate fi gasita in Actiuni, langa data si ora din bara de activitati.

-> Pe bara de activitati, selecteaza Actiuni, apoi selecteaza pictograma Bluetooth pentru a activa functia.

 

Daca nu gasesti pictograma Bluetooth in Actiuni, iata cum trebuie sa procedezi:

-> Extinde actiunile rapide pe bara de activitati, selecteaza Actiuni  si apoi atinge Extindere. Bluetooth ar trebui sa apara aici. Va aparea ca Bluetooth sau Neconectat.

-> Adauga Bluetooth la Actiuni. Selecteaza Start, apoi Setari, Actiuni rapide. Acceseaza apoi Adaugati sau eliminati actiuni rapide si activati Bluetooth.