Ce este codul QR si cum se scaneaza

Ce este codul QR si cum se scaneaza

In ultima perioada, intalnim coduri QR la tot pasul, deoarece sunt folosite sunt din ce in ce mai mult, de la ambalajele produselor, la meniurile restaurantelor si terminand cu certificatul verde care atesta faptul ca esti vaccinat impotriva Covid-19.

 

 

Ce este codul QR?

 

Codul QR este acronimul pentru Quick Response Code, care in traducere libera inseamna Cod Raspuns Rapid.

A fost inventat si folosit initial in Japonia, in anul 1994, de catre compania Denso Wave, filiala a gigantului, din nevoia de a gestiona cu mare usurinta automobilele si a piesele componente pentru acestea.

Codul QR este similar cu clasicul de-acum cod de bare si serveste ca metoda de stocare a unui volum imens de date de orice fel intr-o eticheta vizuala ce poate fi citita cu ajutorul unui scanner.

Prin scanarea codului QR, utilizatorul are acces instant la aceste informatii, de unde si denumirea de Cod Raspuns Rapid.

In afara de volumul de informatii pe care il pot stoca, mai exista o alta diferenta intre codul QR si codul de bare. Aceasta consta in modul de citire efectiva. In timp ce codul de bare poate fi citit intr-o singura directie, de sus in jos, in format alfanumeric, codul QR poate fi scanat in doua directii, si anume de sus in jos si de la dreapta la stanga.

 

 

La ce este util codul QR?

 

Datorita faptul ca poate stoca un volum foarte mare de informatie, codul QR este folosit in ziua de azi pentru stocarea mai multor tipuri de date.

Astfel, cu ajutorul codului QR poti stoca mesaje simple in format text, numere de telefon, adrese postale, adrese de e-mail, adrese URL ale unor website-uri, link-uri catre diverse aplicatii pe care le folosesti pe laptop precum WhatsApp, ori pentru autentificarea in conturi online sau in retele Wi-Fi.

De asemenea, codul QR poate fi folosite si pentru stocarea informatiilor bancare si pentru efectuarea diverselor plati.

 

Cum scanezi codul QR?

 

Pentru a scana un cod QR, tot ceea ce trebuie sa faci este sa deschizi aplicatia incorporata pentru camera foto, apoi sa selectezi optiunea Scanare QR Code. De obicei, pictograma QR Code se gaseste in centrul de control situat in partea de sus a ecranului principal. Pentru a-l accesa, trebuie sa glisezi de sus in jos si apoi sa atingi pictograma pentru codul QR.

 

Ce este codul QR si cum se scaneaza

 

Apoi, nu mai trebuie decat sa indrepti camera foto catre codul QR pe care vrei sa-l scanezi si sa incadrezi cat mai bine codul in chenarul care apare pe ecranul telefonului tau.

De asemenea, in Magazin Google Play si in Apple Store exista multe aplicatii cu ajutorul carora poti scana codul QR. Cele mai populare sunt QR & Barcode Scanner, QR Code Scanner sau QR Code Reader.