Ce este comunicarea in camp apropiat (Near-Field Communication - NFC)? Cum functioneaza?

Ce este comunicarea in camp apropiat (Near-Field Communication - NFC)? Cum functioneaza?

Probabil ca il folositi tot timpul pentru platile contactless, dar cum functioneaza de fapt NFC?

 

In zilele noastre, platile contactless sunt obișnuite. Tehnologia care faciliteaza platile fara contact este cunoscuta sub numele de NFC, care inseamna comunicare in camp apropiat. NFC are o serie de utilizari, dar, din pacate, poate fi abuzat de infractorii cibernetici. Deci, ce este comunicarea in camp apropiat, cum este utilizata și ce riscuri sunt asociate cu aceasta?

 

Ce este NFC?

 

Ce este comunicarea in camp apropiat (Near-Field Communication - NFC)? Cum functioneaza?

 

NFC este o tehnologie fara fir care permite dispozitivelor sa comunice pe o raza scurta de actiune. Și prin scurt, intelegem foarte scurt. NFC are o raza maxima de actiune de aproximativ zece centimetri. Din acest motiv, comunicarea in camp apropiat nu este potrivita pentru urmarirea GPS, streaming, comunicatii sociale și alte functii care necesita o conexiune la distanta lunga. Mai degraba, NFC este conceput special pentru schimbul de comunicatii intre doua obiecte activate cu NFC. Cu alte cuvinte, ambele parti trebuie sa aiba functia NFC activa și sa fie in apropiere pentru a comunica folosind aceasta metoda. De exemplu, daca doua smartphone-uri ar comunica folosind NFC, ambele ar avea nevoie de functia NFC activa. Adesea, dispozitivul dvs. nu va veni cu functia NFC activata, așa ca va trebui sa o activati singur daca doriti sa o utilizati.

 

Comunicarea in camp apropiat este un tip de RFID (identificare prin radio-frecventa). RFID dateaza de la inceputul anilor 1980 și folosește un receptor și un transmitator pentru identificare. O eticheta va transmite un numar de identificare, pe care receptorul il va prelua și verifica. Aceasta tehnologie este acum utilizata pe scara larga in managementul lantului de aprovizionare, urmarirea animalelor, logistica și multe alte domenii. Chiar și cardurile pe care le puteti folosi la birouri sau hoteluri folosesc RFID.

 

Inventia RFID a insemnat mai mult sau mai putin și inventia NFC. Cu toate acestea, in timp ce RFID poate fi utilizat doar pentru comunicatii unidirectionale, NFC accepta comunicarea in doua sensuri, ceea ce deschide mai multe uși in ceea ce privește aplicatia. Modul in care este utilizat NFC il separa adesea de RFID.

 

Cum se utilizeaza NFC?

 

Ce este comunicarea in camp apropiat (Near-Field Communication - NFC)? Cum functioneaza?

 

NFC a devenit popular in ultimii ani datorita aplicarii sale in platile contactless. Inainte de NFC, era ceva obișnuit sa introduceti cardul dvs. de credit sau de debit in terminalul de plata sau sa il glisati. Dar cu NFC, oamenii pot efectua plati rapid, fara a fi nevoie sa faca niciun contact fizic cu terminalul.

 

Aplicatiile de plata NFC utilizate in mod obișnuit pentru smartphone au inclus Apple Pay, Google Pay și Samsung Pay (deși ultimele doua pot fi gasite acum ca functii in aplicatiile Samsung Wallet și Google Wallet).

 

NFC a devenit și mai popular in timpul pandemiei de COVID-19, in care articolele atinse in mod obișnuit, cum ar fi terminalele de plata, puteau fi interactionate de la o distanta scurta. Acest lucru a redus șansa de a capta particule de virus de la terminalele de plata, așa ca nu este surprinzator ca multi au inceput sa graviteze catre aceasta tehnologie. Unele tari au crescut chiar și limita de plata fara contact, astfel incat sa poata fi utilizata pentru achizitii mai mari, cum ar fi transporturile saptamanale de alimente.

 

Deși NFC este cunoscut in principal pentru aplicarea sa in procesarea mai rapida a platilor, lucrurile nu se opresc aici. NFC poate fi folosit in mai multe moduri, inclusiv bilete inteligente. Acest lucru permite persoanelor fizice sa iși scaneze și sa verifice biletele electronice prin NFC la intrarea la evenimente. Multe aplicatii de plata NFC accepta acum ticketing inteligent.

Tehnologia NFC are utilitate și in casele inteligente. De exemplu, puteti folosi NFC pentru a deschide uși și seifuri. In plus, NFC ar putea fi utilizat in industria sanatatii. De exemplu, un pacient ar putea sa se prezinte rapid și fara contact la cabinetul medicului sau. Avand in vedere ca operatiunile medicale sunt adesea asociate cu germeni, pacientii pot prefera o optiune de check-in care nu necesita contact fizic.

 

In plus, NFC poate fi folosit pentru a face schimb de continut intre doua dispozitive. Videoclipurile, fotografiile și alte fișiere pot fi schimbate intre dispozitive compatibile NFC intr-o clipa. NFC poate servi ca o alternativa rapida și ușoara la Bluetooth. Desigur, cele doua dispozitive ar trebui sa fie in raza foarte apropiata pentru ca acest lucru sa fie posibil. Deci, deși nu va trebui sa treceti prin procesul de asociere Bluetooth pentru a va conecta daca utilizati NFC, raza dvs. de actiune va fi mult mai mica decat cea oferita de Bluetooth.

 

Riscurile NFC

 

Ce este comunicarea in camp apropiat (Near-Field Communication - NFC)? Cum functioneaza?

 

Este demn de remarcat inainte de a intra in riscurile NFC ca aceasta tehnologie are o serie de caracteristici de securitate pentru a minimiza șansele de activitate criminala. In primul rand, raza foarte scurta de actiune sustinuta de NFC ingreuneaza mult mai mult infractorii cibernetici sa efectueze escrocherii atunci cand vizeaza victime. In plus, NFC folosește criptarea pentru a pastra datele sensibile, cum ar fi detaliile de plata.

Așa cum este cazul multor tehnologii de astazi, infractorii cibernetici au gasit o modalitate de a exploata NFC pentru propriul caștig. Din acest motiv, exista diverse riscuri asociate cu NFC, inclusiv hack-uri.

 

Intr-un hack NFC, un criminal cibernetic va accesa telefonul victimei prin NFC pentru a accesa datele stocate acolo. Deoarece hackurile NFC pot avea loc doar pe o distanta foarte scurta, infractorii cibernetici vor fura uneori un telefon pentru a-l accesa cu ușurinta.

 

Un hack NFC poate fi folosit și pentru a accesa datele stocate pe terminalele de plata. Chiar și bancomatele sunt expuse riscului unui astfel de atac. Intr-o astfel de afacere, atacatorul ar putea folosi caracteristica NFC pe propriul dispozitiv pentru a provoca o defectiune in sistemul ATM. Acest lucru ar putea duce la dispersarea banilor fara introducerea unui card.

 

Ceea ce este deosebit de ingrijorator la hack-urile NFC este ca un atacator ar putea clona cipul NFC pe care il utilizati pentru a efectua plati. Acest lucru le-ar permite apoi sa efectueze plati folosind fonduri din contul dvs. de credit sau de debit.

Un atacator ar putea, de asemenea, sa efectueze un atac de interceptare NFC, in care capteaza semnale NFC stand aproape de dispozitivele vizate. Dar atacatorul ar putea folosi și o antena pentru a-și imbunatati capacitatea de a valorifica semnalul și de a culege date.

 

Alternativ, atacatorul ar putea efectua un atac de tip om-in-the-middle folosind NFC, in care comunicarea dintre o eticheta pasiva (de exemplu, un smartphone compatibil NFC) și un terminal activ (de exemplu, un sistem de plata) este interceptata pentru a colecta date valoroase.

 

Din cauza riscurilor evidente de securitate prezentate de comunicarea in camp apropiat, este intelept sa dezactivati functia de pe dispozitiv atunci cand nu este utilizata. Acest lucru intrerupe complet capacitatea unui criminal cibernetic de a va exploata dispozitivul folosind aceasta metoda de comunicare. De asemenea, puteti utiliza verificarea PIN in aplicatia de plata NFC, astfel incat sa nu poata fi folosita de nimeni.

 

NFC este o tehnologie utila, dar vine cu riscuri

Nu exista nicio indoiala ca NFC poate facilita platile fara intreruperi, fara contact și, de asemenea, face o serie de alte functii mult mai ușoare. Dar indiferent daca utilizati NFC zilnic sau daca va ganditi sa il incercati, este, de asemenea, important sa luati nota de riscurile de securitate asociate cu aceasta tehnologie.