Ce este o adresa IP?

Ce este o adresa IP?

Introducere adresa IP

Fiecare dispozitiv de pe Internet are un numar unic atribuit acestuia, numit o adresa IP. Fara o adresa IP unica pe dispozitivul dvs., nu veti putea comunica cu alte dispozitive, utilizatori si computere de pe Internet. Puteti considera adresa dvs. IP ca si cum ar fi un numar de telefon, fiecare fiind unic si utilizat pentru a ajunge numai la dvs.

Adresele IPv4 si IPv6

Exista doua tipuri de adrese IP care pot fi utilizate intr-o retea. Primul tip, pe care sunt configurate in prezent Internetul si cele mai multe routere este IPv4 sau Internet Protocol version 4. Aceasta versiune utilizeaza adrese pe 32 de biti, ceea ce limiteaza numarul la 4 294 967 296 adrese posibile unice. Unele dintre aceste adrese, aproximativ 290 milioane, sunt rezervate, de asemenea, in scopuri speciale. Datorita cresterii populare a internetului, exista ingrijorare ca pachetul de adrese posibile ar fi epuizat in viitorul apropiat. Avand in vedere acest lucru, a fost dezvoltata o noua versiune de adrese IP numita IPv6 sau Internet Protocol versiunea 6, care ar schimba dimensiunea adresei de la 32 de biti la 128 de biti. Aceasta modificare va permite o alocare generoasa a adreselor IP la retele fara nicio problema previzibila cu cantitatea de adrese disponibile. Cu toate acestea, pentru a utiliza adresele IPv6, routerele si hardware-ul existent ar trebui sa fie actualizate sau configurate sa utilizeze aceasta noua versiune de adrese IP.

Deoarece IPv4 este inca cel mai frecvent utilizat, acest tutorial se va concentra pe acea versiune de adrese IP.

O adresa IP consta intotdeauna din 4 numere separate prin perioade, numerele avand un interval posibil de la 0 la 255. Un exemplu de modul in care apare o adresa IP este: 192.168.1.10. Aceasta reprezentare a unei adrese IP este denumita notatie zecimala si este ceea ce este utilizat in general de catre oameni pentru a se referi la o adresa IP pentru scopuri de citire. Cu intervalele pentru fiecare numar fiind intre 0 si 255, exista un total de 4.294.967.296 adrese IP posibile. Dintre aceste adrese exista 3 tipuri speciale care sunt rezervate pentru scopuri speciale. Primul este adresa 0.0.0.0 si se refera la reteaua prestabilita si la adresa 255.255.255.255 denumita adresa de difuzare. Aceste adrese sunt utilizate pentru rutare, care nu vor fi acoperite in acest tutorial. A treia adresa, 127.0.0.1, este adresa de loopback si se refera la dispozitivul dvs. Ori de cate ori vedeti 127.0.0.1, va referiti de fapt la dispozitivul propriu. Asta inseamna ca daca ati facut click pe acest link, http://127.0.0.1, incercati sa va conectati la propriul calculator si, daca nu aveti un server web, va va aparea o eroare de conectare.

Clase de adrese IP

Aceste adrese IP pot fi in continuare defalcate in clase. Aceste clase sunt A, B, C, D, E si posibilele lor intervale pot fi vazute in figura de mai jos. Daca te uiti la tabel, poti observa ceva ciudat. Gama de adrese IP de la clasa A la clasa B sare peste intervalul 127.0.0.0-127.255.255.255. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest interval este rezervat adreselor speciale numite adrese Loopback care au fost deja discutate mai sus. Celelalte clase sunt alocate companiilor si organizatiilor pe baza numarului de adrese IP de care pot avea nevoie. Mai jos sunt prezentate descrierile clasei IP si ale organizatiilor care vor primi in mod tipic acel tip de alocare.
Retea implicita:
reteaua speciala 0.0.0.0 este in general utilizata pentru rutare.
Clasa A:
Din tabelul de mai sus, vezi 126 de retele de clasa A. Aceste retele constau in 16.777.214 adrese IP posibile care pot fi atribuite dispozitivelor si calculatoarelor. Acest tip de alocare este in general acordat retelelor foarte mari, cum ar fi companiile multinationale.
Loopback:
Aceasta este reteaua speciala 127.0.0.0 care este rezervata pentru propriul calculator. Aceste adrese sunt folosite pentru testarea si depanarea programelor sau hardware-ului.
Clasa B:
Aceasta clasa consta din 16.384 de retele individuale, fiecare alocare fiind formata din 65.534 adrese IP posibile. Aceste blocuri sunt in general alocate furnizorilor de servicii de Internet si retelelor mari, cum ar fi un colegiu sau un spital.
Clasa C:
Exista un total de 2.097.152 de retele de clasa C disponibile, fiecare retea fiind formata din 255 adrese IP individuale. Acest tip de clasa este in general acordat companiilor mici si mijlocii.
Clasa D:
Adresele IP din aceasta clasa sunt rezervate pentru un serviciu numit Multicast.
Clasa E:
Adresele IP din aceasta clasa sunt rezervate pentru utilizare experimentala.
Broadcast:
Aceasta este reteaua speciala de 255.255.255.255 si este utilizata pentru difuzarea mesajelor catre intreaga retea in care se afla computerul.

Adrese IP private

Exista, de asemenea, blocuri de adrese IP care sunt rezervate pentru utilizarea privata interna pentru computerele care nu sunt conectate direct la Internet. Aceste adrese IP nu ar trebui sa fie directionate prin Internet, iar majoritatea furnizorilor de servicii vor bloca incercarea de a face acest lucru. Aceste adrese IP sunt utilizate pentru intern de catre companii sau retele care trebuie sa utilizeze TCP / IP, dar nu doresc sa fie direct vizibile pe Internet. Aceste intervale de IP sunt:

Probleme comune si cum se pot rezolva

Cea mai obisnuita problema a oamenilor este atribuirea accidentala a unei adrese IP unui dispozitiv din retea care este deja alocat unui alt dispozitiv. Cand se intampla acest lucru, celelalte computere nu vor sti care dispozitiv ar trebui sa obtina informatiile si puteti intampina comportamente neregulate. In majoritatea sistemelor si dispozitivelor de operare, daca exista doua dispozitive in reteaua locala care au aceeasi adresa IP, va va oferi, in general, un avertisment "Conflict IP". Daca vedeti acest avertisment, inseamna ca dispozitivul care va avertizeaza a detectat un alt dispozitiv in retea utilizand aceeasi adresa. Cea mai buna solutie pentru a evita o problema de genul asta este sa folositi un serviciu numit DHCP pe care aproape toate routele de acasa le ofera. DHCP sau Dynamic Host Configuration Protocol (Protocolul de configurare dinamic al gazdei) este un serviciu care atribuie adrese dispozitivelor si calculatoarelor. Spuneti serverului DHCP ce domeniu de adrese IP doriti sa il atribuiti, iar apoi serverul DHCP isi asuma responsabilitatea de a atribui acele adrese IP diferitelor dispozitive si de a urmari astfel incat acele adrese IP sa fie atribuite o singura data.