Ce este o secventa de boot-are?

Ce este o secventa de boot-are?

Secventa de boot-are se refera la ordinea dispozitivelor din BIOS pe care laptopul va cauta informatii despre sistemul de operare. Desi in general hard diskul reprezinta dispozitivul principal de pe care porneste laptopul, din BIOS puteti seta si alte dispozitive ca fiind primare - de exemplu unitatea optica, unitatea flash sau chiar resursele de retea.

Cum schimbati secventa de boot-are in BIOS?

Pe majoritatea laptopurilor, hard diskul este listat ca prim dispozitiv in secventa de boot-are. Avand in vedere ca hard diskul este intotdeauna un dispozitiv bootabil (cu exceptia cazului in care laptopul are un defect major), va trebui sa modificati ordinea de bootare daca vreti sa porniti sistemul de operare de pe alt dispozitiv, cum ar fi de pe DVD sau de pe un flash USB.

Advanced Boot OptionsAdvanced Boot Options

Unele laptopul afiseaza mai intai unitatea optica si apoi hard diskul.

In acest caz, cand nu aveti nici un DVD in unitatea optica, nu e necesar sa schimbati ordinea de bootare daca vreti ca sistemul sa se incarce de pe hard disk.

Deci daca nu exista CD/ DVD in unitatea optica, trebuie doar sa aseptati ca BIOS-ul sa sara peste unitatea optica si sa caute sistemul de operare pe urmatorul dispozitiv listat in secventa de bootare - in acest caz, pe hard diskul.

S-ar putea sa vreti ca laptopul sa booteze de pe CD/ DVD sau stick USB atunci cand intentionati sa executati un program antivirus bootabil, cand instalati un nou sistem de operare sau cand executati un program de distrugere a datelor.

Dupa stabilirea ordinii de boot-are, laptopul va incerca sa porneasca de pe primul dispozitiv din lista. Daca dispozitivul nu este bootabil, BIOS-ul va incerca sa porneasca de pe al doilea dipozitiv listat si asa mai departe.

In cazul in care aveti un HDD intern si un HDD extern conectat, iar unul din ele contine sistemul de operare, asigurati-va ca alegeti pentru secventa de bootare ca prim dispozitiv de pornire exact hard diskul care contine SO.

In caz contrar exista riscul ca BIOS-ul sa se blocheze acolo, crezand ca celalalt hard disk ar trebui sa contina sistemul de operare, cand de fapt nu este asa. Trebuie doar sa fiti atent sa schimbati ordinea de pornire astfel incat laptopul sa booteze de pe hard diskul cu sistemul de operare de instalat.

Urmariti-ne pe blog pentru ca vom explica in zilele urmatoare cum puteti schimba efectiv secventa de bootare in BIOS. Pe curand!