Ce este SSD? Tot ce trebuie să știți despre stocarea în stare solidă

Ce este SSD? Tot ce trebuie să știți despre stocarea în stare solidă

Dacă vă întrebați „ce este SSD?” dar nu știi prea multe despre asta, ai ajuns la locul potrivit. O unitate SSD este un dispozitiv de stocare care permite citirea, scrierea și stocarea permanentă a datelor fără o sursă de alimentare constantă.

 

Prin ce diferă un SSD de un hard disk (HDD)? Care este mai bun? Și cum poți alege SSD-ul potrivit pentru nevoile tale?

 

În acest ghid, vă vom ajuta să înțelegeți ce este un SSD, diferența dintre SSD și HDD, diferitele tipuri de SSD și cum să-l alegeți pe cel mai bun.

 

Istoricul SSD

 

Ce este SSD? Tot ce trebuie să știți despre stocarea în stare solidă

 

Știați că lunga călătorie a stocării SSD și dezvoltarea acesteia a început în anii 1950?

 

Da, e atât de veche!

 

Pe atunci, le-au folosit în calculatoare de prima generație (calculatoare cu tub vid ) prin două tehnologii similare: stocare numai în citire și  memorie cu miez magnetic cu capacitatea cardului.

 

Cu toate acestea, cele două soluții s-au demodat în anii 1950 și 1960 odată cu popularitatea tot mai mare a componentelor de stocare mai ieftine, cum ar fi memoria tambur.

 

Pe măsură ce tehnologia evoluează constant, în anii 1970 și 1980, SSD-urile au revenit pe scenă, dar erau destul de scumpe și nu au fost adoptate pe scară largă până când Dataram a introdus SSD-ul Bulk Core în 1976. Deși această creație revoluționară SSD de 2 GB încă folosea memorie core, era foarte compatibil și funcționa mult mai rapid decât discurile cu cap fix.

 

Companiile au început să dezvolte tehnologii SSD, cum ar fi Sharp PC-5000 cu o memorie SSD de 128 KB în 1983. În anii 1990, SSD-urile bazate pe flash au fost introduse și au început să câștige popularitate la nivel global, dar erau încă costisitoare (până la 47.000 USD).

 

În 2003, Transcend a introdus SSD-uri flash ieftine cu un conector Parallel Advanced Technology Attachment (Parallel ATA sau PATA) care costă până la 50 USD.

 

Abia în 2006, SSD-urile flash au fost comercializate în masă de Samsung cu o capacitate de 32 GB și o interfață PATA. SSD-urile ample de stocare au fost introduse în 2009 de către OCZ Technology, care au venit cu un SSD bazat pe flash de 1 TB, în timp ce Virident Systems a dezvoltat SSD-uri bazate pe flash de a doua generație cu până la 2,2 TB de stocare în 2012.

 

Până la sfârșitul anului 2012, am văzut unități flash fiabile pentru aplicații de înaltă performanță, cum ar fi unitatea Intel SDD DC S3700 . Nevoia tot mai mare de viteză, performanță ridicată și fiabilitate sunt factori critici pentru creșterea și avansarea SSD-urilor față de HDD-uri.

 

Diferența dintre SSD și HDD

 

Pentru a înțelege hype-ul SSD-ului, mai întâi ar trebui să știți cum funcționează și cum este diferit de o tehnologie de stocare moștenită, cum ar fi HDD-ul. Chiar dacă SSD-urile și HDD-urile sunt ambele folosite pentru a stoca date, acestea funcționează diferit.

 

Cum funcționează HDD-ul

 

HDD-urile sunt prezente pe piaţă mai mult decât SSD-urile. Le puteți găsi pe diverse dispozitive electronice, cum ar fi desktop-uri, laptop-uri, console de jocuri, telefoane mobile și tablete. Cu toate acestea, acum este considerată o tehnologie veche pentru stocarea datelor datorită metodei sale de funcționare.

 

Ce este SSD? Tot ce trebuie să știți despre stocarea în stare solidă

 

Dacă sunteți familiarizat cu playerele vechi, un HDD este puțin similar. Un HDD este un dispozitiv de stocare electro-mecanic, volatil, care constă din mai multe platouri (discuri) care se rotesc în jurul unui ax (axa centrală). Are un braț mecanic care îi permite să scrie și să citească date.

 

Există două dimensiuni populare de HDD: HDD de 2,5 inchi utilizat în laptopuri și HDD de 3,5 inchi găsit în desktop-uri. Viteza unui HDD depinde de numărul de rotiri pe minut.

 

Cum funcționează SSD

 

Spre deosebire de HDD, un dispozitiv de stocare SSD nu are părți mobile și are timpi de acces aproape instantaneu. Cu SSD, datele sunt stocate în microcipuri, ceea ce face mai rapid. SSD-ul este mai mic în comparație cu HDD-ul și poate fi chiar montat direct pe placa de bază. Puteți spune că este o formă mai avansată și mai sofisticată de stick de memorie USB.

 

Ce este SSD? Tot ce trebuie să știți despre stocarea în stare solidă

 

SSD depinde de memoria flash, NOR și NAND fiind cele mai populare două tipuri de flash. Majoritatea SSD-urilor folosesc memorie flash NAND deoarece este mai rapidă pentru scriere și este mai mică ca dimensiune decât NOR. NAND este un flash nevolatil care păstrează datele stocate în el chiar dacă discul este oprit.

 

În timp ce HDD-urile au un braț mecanic pentru a citi și scrie date, un SSD folosește un procesor (controller) pentru a citi și scrie date. De asemenea, este responsabil de stocarea, restaurarea, stocarea în cache și curățarea datelor.

 

Viteza SSD de citire și scriere a datelor, împreună cu performanța sa generală, este determinată de controlerul său.

 

De ce SSD este mai bun decât HDD

 

Acum, să revenim la bătălia unităților de stocare. În timp ce vechiul disc spinning (HDD) este încă vândut și utilizat de multe centre de date și consumatori cu buget redus, mai multe întreprinderi și consumatori se îndreaptă către SSD-uri. Iata de ce:

 

Viteza: viteza este cel mai proeminent și semnificativ avantaj al unui SSD față de un HDD. Deoarece nu are părți mobile, un SSD poate citi date de 10 ori mai repede decât un HDD și poate scrie de 20 de ori mai repede. Mai mult, procesul de copiere al HDD-ului variază între 30 MB/s și 150 MB/s, în timp ce un SSD standard are 500 MB/s. În acest fel, SSD-urile oferă timpi mai rapizi de pornire, de încărcare pentru aplicații și fișiere (de exemplu, jocuri și videoclipuri) și transfer de date.

 

Eficiență energetică: Datorită dependenței unui HDD de o mulțime de operațiuni mecanice, este un spațiu de stocare consumator de energie. În schimb, SSD-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și consumă mai puțină energie, prelungind durata de viață a bateriei.

 

Fără supraîncălzire: SSD-urile sunt mai rezistente la căldură, în timp ce HDD-urile tind să se supraîncălzească, compromițând performanța generală a sistemului.

 

Construcție: Fără piese în mișcare, un SSD are un avantaj față de HDD în ceea ce privește durabilitatea. Este un dispozitiv de stocare mai fiabil, nu vibrează și poate suporta șocuri, pe care HDD-ul nu le poate face. SSD-urile sunt, de asemenea, silențioase, în timp ce HDD-urile sunt zgomotoase.

 

Greutate: SSD-urile sunt ușoare în comparație cu HDD-urile, ceea ce le face mai eficiente ca performanță și funcționalitate.

 

 

Când ar trebui să utilizați SSD

 

Având în vedere diferitele beneficii ale SSD-urilor față de HDD-uri, mulți oameni și companii le adoptă. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să dețineți un SSD.

 

Deci, să aruncăm o privire la unele dintre cazurile de utilizare de top ale SSD-ului.

 

1.Afaceri

 

SSD este o alegere excelentă pentru companii și întreprinderi care gestionează și stochează grămezi de date, datorită vitezei mari, performanței ridicate și fiabilității în transferul de fișiere și timpii de acces.

 

Luați de exemplu, programarea și designul grafic . Deși HDD-ul este obișnuit printre designerii grafici și programatori datorită capacităților sale mari de stocare, profesioniștii s-au orientat recent către SSD-uri pentru viteza lor. Ele pot livra mai multe proiecte în intervale de timp mai scurte decât HDD-urile.

 

2.Gazduire site

 

Viteza este un factor esențial în industria de găzduire web. Dacă site-ul dvs. se încarcă lent, veți pierde venituri și trafic, ucigând în cele din urmă afacerea dvs. online. Știați că viteza este unul dintre factorii critici pentru a îmbunătăți clasarea site-ului dvs. pe Google?

 

Site-urile web profesionale includ conținut bogat și caracteristici interactive, în special site-uri cu baze de date găzduite pe WordPress. Viteza rapidă de citire/scriere a unui SSD poate ajuta la reducerea latenței și la executarea rapidă a cererilor, făcând site-ul dvs. WordPress să se încarce mai rapid.

 

Securitatea datelor este un alt motiv important pentru utilizarea SSD-urilor, deoarece HDD-urile sunt vulnerabile la defecțiuni mecanice, ceea ce duce la riscuri de pierdere a datelor. După cum am menționat mai sus, SSD-urile sunt mai rezistente la deteriorarea fizică, ceea ce le face o alegere mai bună pentru a proteja datele.

 

Spre deosebire de HDD-uri, SSD-urile nu suferă de fragmentarea datelor, ceea ce îmbunătățește performanța generală. Consumul lor scăzut de energie este, de asemenea, ideal pentru companiile de găzduire web pentru a economisi energie și a reduce consumul de energie electrică, permițându-le astfel să devină mai ecologice.

 

3.Jocuri

 

SSD-ul este popular printre pasionații de jocuri și nu este o surpriză. Performanța SSD-ului este ideală pentru jocuri, de la viteză la durabilitate și eficiență energetică. Jocurile din zilele noastre sunt încărcate cu texturi grele și modele care pot dura până la 3 minute pentru a se încărca cu un HDD. Dar cu un SSD, același joc s-ar încărca în mai puțin de un minut.

 

4.Călătorii

 

Fie că ești cercetător, lucrător în utilități sau blogger/ vlogger, vei avea nevoie de un SSD portabil dacă călătorești în mod regulat. SSD și HDD vin într-adevăr atât în ​​formă internă, cât și externă. Cu toate acestea, SSD-ul este mai durabil datorită mecanismului său nonvolatil și nu ocupă mult spațiu în comparație cu un HDD extern.

 

Diferite tipuri de SSD-uri

 

Există diferite tipuri de SSD-uri pe piață astăzi. Probabil ați auzit termenii „SATA”, „NVMe”, „ PCIe ” și „M.2”, dar care sunt mai exact?

 

Pentru început, diferitele tipuri de SSD depind în principal de interfața de conectare dintre unitatea de stocare și computer sau server. Să detaliem fiecare tip.

 

Ce este SSD? Tot ce trebuie să știți despre stocarea în stare solidă

 

SATA

Prima interfață sau generație folosită cu SSD-urile se numește Serial Advanced Technology Attachment (SATA). Este cea mai utilizată interfață între hard disk-uri și dispozitive de stocare.

 

SATA oferă viteze de până la 600 MB/s, iar dimensiunea sa se potrivește cu majoritatea notebook-urilor și computerelor, de unde și popularitatea sa. SATA vine și într-o dimensiune mai mică, denumită mini-SATA (mSATA).

 

SATA este cel mai lent dintre toate tipurile de SSD, dar are totuși o rată de transfer de date de până la 5 ori mai rapidă decât HDD-urile.

 

NVMe

Non-Volatile Memory Express (NVMe) este un protocol pentru SSD-uri care permite ca vitezele de schimb de date să atingă până la 2600 MB/s - care este de aproape 5 ori mai rapid decât SSD-urile SATA. SSD-urile NVMe sunt mai noi decât SSD-urile SATA și folosesc de obicei periferice component interconnect express (PCIe), discutate mai detaliat în continuare.

 

SSD-urile NVMe sunt mai scumpe decât SSD-urile SATA și necesită, de obicei, mai multă putere. De aceea, sunt folosite doar pentru nevoi specifice, cum ar fi companiile care prioritizează viteze mari de procesare și transfer a datelor.

 

Protocolul NVMe funcționează și cu memoria flash, ceea ce înseamnă că, chiar și SSD-urile NVMe externe sau portabile, vor funcționa la fel de rapid ca și SSD-urile NVMe conectate intern.

 

Conector PCIe

De asemenea, puteți clasifica SSD-urile în funcție de conectorii utilizați, care definesc viteza de transfer al datelor.

 

PCIe este același conector folosit pentru a conecta plăcile grafice de înaltă performanță direct la placa de bază. Atunci când SSD-urile NVMe folosesc conectori PCIe, acestea oferă cele mai rapide viteze posibile de procesare a datelor și transfer.

 

Cu toate acestea, diferența de viteză sau lățime de bandă este cea mai vizibilă atunci când aveți de-a face cu fișiere mai mari (50 GB sau mai mult), dar când porniți Windows sau lansați un joc, nu va fi mult diferit față de utilizarea SSD-urilor obișnuite.

 

Conector M.2

Cunoscut anterior sub numele de Next Generation Form Factor (NGFF), conectorul M.2 asigură că un SSD atinge cea mai rapidă viteză posibilă (de peste 2600 MB/s). Dacă placa de bază a computerului nu are un conector M.2, atunci, alternativ, se folosește o placă PCIe cu un conector M.2 pentru a conecta SSD-ul NVMe la placa de bază.

 

Dacă placa de bază a computerului are deja un conector M.2, veți găsi spațiul de stocare etichetat „SATA M.2” sau „NVMe M.2”. Cu toate acestea, dacă placa de bază nu o are și are o placă PCIe cu un conector M.2 încorporat, aceasta va fi etichetată ca „SSD PCIe NVMe M.2”.

 

Conectorul M.2 are dimensiuni relativ mici și este acolo pentru a înlocui mSATA. Este potrivit și pentru notebook-uri de dimensiuni mici, precum și pentru dispozitive mai mari. Conectorul M.2 este compatibil cu SATA, PCIe și chiar USB 3.0.

 

Avantajele și dezavantajele SSD-urilor

 

Din ceea ce am discutat până acum despre SSD-uri, acum aveți o idee destul de bună despre avantajele lor principale.

 

Să recapitulăm: sunt mult mai rapide decât unitățile de disc tradiționale. De asemenea, sunt mai fiabile, în sensul că oferă performanțe mai stabile. În plus, sunt eficiente din punct de vedere energetic și de dimensiuni mai mici.

 

Dar dezavantajele SSD-urilor? Ei bine, SSD-urile rămân în urmă cu câteva lucruri:

 

Preț: prețul este cel mai semnificativ dezavantaj al unui SSD. Deși au devenit mai ieftine și devin mai accesibile în fiecare zi, sunt totuși mai scumpe decât HDD-urile. Acestea fiind spuse, SSD-urile încă nu sunt potrivite pentru toată lumea, în special pentru utilizatorii cu un buget restrâns.

 

Capacitate de stocare: Unii utilizatori acordă prioritate capacității de stocare față de performanță, deoarece folosesc stocarea pentru fișiere de obicei mari, cum ar fi filme, muzică, fotografii etc. Deși există SSD-uri care vă pot oferi până la 4 TB de stocare, acestea sunt totuși limitate în capacitate dacă le compari cu HDD-urile.

 

Scriere/Ștergere limitată: SSD-urile au un ciclu de scriere/ștergere limitat. De exemplu, SSD-urile de calitate pentru consumatori au un număr limitat de cicluri de scriere/ștergere care variază între 3.000 și 5.000 de cicluri. SSD-urile premium pot avea cicluri de scriere/ștergere de până la 100.000 de cicluri.

 

Chiar dacă SSD-urile sunt în general mai scumpe decât HDD-urile, cererea de SSD-uri a crescut rapid, în special cu platformele bazate pe cloud  pentru beneficiile pe care le-am discutat mai sus. Alți factori contribuie, de asemenea, la scăderea prețurilor SSD-urilor de la lansarea lor.

 

De exemplu, prețul memoriei flash NAND a scăzut în ultimii doi ani. În plus, trecerea la procesele cu 96 de straturi și 128 de straturi de la tehnologiile cu 32 de straturi și 64 de straturi a condus la încadrarea mai multor spațiu de stocare în spațiu mai mic, reducând astfel costul materialelor.

 

Un alt factor este gama largă de SSD-uri de pe piață pentru consumatorii din zilele noastre, de la opțiuni economice până la opțiuni premium.

 

Cum să alegi SSD-ul potrivit

 

Alegerea tipului corect de SSD depinde de câțiva factori, inclusiv bugetul dvs., dimensiunea capacității de stocare dorite și tipul de dispozitiv ( desktop , notebook, server etc.).

 

1.Buget

 

Cea mai accesibilă formă de stocare este într-adevăr HDD-ul, în timp ce SSD-urile, chiar și cu toate tipurile lor, sunt în general mai scumpe.

 

SSD-urile SATA sunt cel mai accesibil tip de SSD. Cu alte cuvinte, dacă ai un buget mic, dar cauți performanță, atunci SATA SSD este cea mai potrivită opțiune pentru tine.

 

Pe de altă parte, dacă bugetul nu este o problemă, un NVMe cu performanțe mai bune este alegerea mai eficientă.

 

2.Capacitate de stocare

 

SSD-urile devin disponibile în capacități de stocare mai mari. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Un calcul simplu vă poate ajuta să decideți exact de câtă spațiu de stocare SSD veți avea nevoie în computer.

 

În primul rând, știți câte date folosiți pe lună, în medie. Apoi, adăugați la asta minimum 20% pentru a fi în siguranță. Aceasta este partea de stocare de care ai nevoie.

 

De exemplu, dacă toate fișierele și datele pe care le utilizați au o dimensiune totală medie de 700 GB, atunci un SSD de 1 TB va fi mai mult decât perfect pentru dvs. Cu toate acestea, dacă utilizarea dvs. nu depășește 500 GB, atunci un SSD de 512 GB pare suficient.

 

3.Tipul de dispozitiv

 

Datorită dezvoltării continue a SSD-urilor și a conectorilor acestora, dimensiunile acestora devin în mod constant mai mici, păstrându-și performanța. Ca rezultat, majoritatea SSD-urilor sunt compatibile cu majoritatea dispozitivelor de computer și plăcile de bază ale acestora.

 

Acestea fiind spuse, tipul de SSD folosit depinde de dacă dispozitivul dumneavoastră este sau nu compatibil cu acesta. Dar asta poate fi întotdeauna reglat cu conectorul potrivit.

 

Singurul tip care nu va funcționa cu unele dispozitive este SSD-ul SATA datorită dimensiunilor sale mari. De aceea, este mai frecventă în dispozitivele mai mari, cum ar fi desktop-urile.

 

Pe de altă parte, SSD-ul NVMe este compatibil cu aproape toate dispozitivele, mai ales când se utilizează conectorul M.2.

 

Dacă încă nu sunteți sigur ce tip de SSD ar trebui să utilizați, aruncați o privire la următorul tabel de comparație:

 

Tip SSD

Accesibilitate

Avantaje

Dezavantaje

Cel mai bun pentru

SATA

Accesibil

Cel mai ieftin tip de SSD

Performanță mai mică decât SSD-ul NVMe

Uz casnic

NVMe

Relativ scump

Performanță ridicată și dimensiuni reduse

Relativ scump și poate avea nevoie de un conector pentru a fi compatibil cu unele dispozitive

Utilizare în afaceri, jocuri, găzduire site-uri web

 

Concluzie

 

Nu există nicio îndoială că piața SSD-urilor este în plină expansiune din cauza cererii crescute din partea companiilor și a serviciilor de găzduire web. Dar SSD-urile vor înlocui definitiv HDD-urile? Este încă incert dacă HDD-urile vor deveni un lucru din trecut, având în vedere capacitatea lor generoasă de stocare și costul accesibil.

 

Cu toate acestea, costul SSD-urilor este în scădere. Iar disponibilitatea lor în diferite capacități, dimensiuni și configurații de stocare le face mai accesibile ca niciodată.

 

Vă recomandăm să utilizați SSD-uri în detrimentul HDD-uri pentru desktop-uri și notebook-uri.

 

 

*sursa foto kinsta