Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

Supraincalzirea va ucide incet laptopul. Iata cum sa racim laptopul si sa impiedicam sa se incalzeasca prea mult!

 

Laptopul ofera o putere de procesare impresionanta si spatiu de stocare intr-un spatiu extrem de mic. Acest nivel de eficienta are un cost: excesul de caldura. Cea mai mare amenintare pentru laptop, cu exceptia cafelei, este supraincalzirea. Poate cauza defectiuni hardware si daune permanente.

 

Sa ne uitam la cum sa putem sa prevenim sau sa remediem supraincalzirea unui laptop pentru a-si imbunatati performanta si a-i prelungi durata de viata.

 

Bazele supraincalzirii computerelor

Doar pentru ca laptopul tau pare fierbinte nu inseamna ca se supraincalzeste.

 

Cum stii ca laptopul tau se supraincalzeste?

Un semn sigur ca computerul tau se supraincalzeste este atunci cand poti auzi ventilatorul functionand la viteza maxima tot timpul. Ventilatoarele laptopului pot face mult zgomot, asa ca numai asta ar trebui sa te faca sa vrei sa-l repari. Ca urmare a racirii insuficiente, laptopurile se pot incinge atat de mult incat atingerea carcasei devine nesigura.

 

In acel moment, este posibil sa ai chiar performante reduse, deoarece procesoarele moderne pot reduce viteza procesorului pentru a reduce stresul termic. Mai mult, software-ul de siguranta poate declansa o oprire brusca pentru a preveni deteriorarea hardware-ului.

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Daca doresti sa masori temperatura reala din interiorul laptopului tau poti utiliza un instrument precum HWMonitor (imaginea de mai sus). Acest lucru ar putea dezvalui, de asemenea, care parte a laptopului se incalzeste prea mult. De obicei, vei descoperi ca unitatea centrala de procesare (CPU) sau unitatea de procesare grafica (GPU) se supraincalzeste cel mai mult. Este posibil ca laptopurile cu grafica integrata sa nu afiseze temperaturi GPU separate.

 

De ce se supraincalzeste laptopul?

Laptopul tau se supraincalzeste din cauza racirii insuficiente.

Motivele potentiale includ gratarele de admisie sau orificiile de evacuare care blocheaza praful, un ventilator infundat sau pasta sau tampon termic degenerat. Un tampon termic sau o pasta termica este un material conducator de caldura care conecteaza procesorul sau GPU-ul cu radiatorul metalic care directioneaza caldura departe de unitatile de procesare, de obicei catre un ventilator de racire.

 

Se poate repara un laptop care se supraincalzeste, desi unele lucrari, cum ar fi aplicarea pastei termice proaspete pe procesor, sunt mai dure decat altele. Daca ai nevoie de o remediere rapida si nu ai abilitatile de a desprinde capacul procesorului sau GPU-ului si de a aplica compus termic proaspat, incearca mai intai solutiile noastre simple.

 

Se poate supraincalzi un laptop fara ventilator cu racire pasiva?

Laptopurile fara ventilator folosesc tehnici de racire pasiva, cum ar fi imprastierea caldurii pe intregul corp metalic sau reglarea vitezei procesorului pentru a regla caldura.

 

Laptopul tau functioneaza probabil cu racire pasiva daca nu auzi un ventilator sau nu gasesti grile de admisie sau orificii de evacuare. Aceasta inseamna ca laptopul nu se va supraincalzi, dar este posibil sa observi o scadere a performantei ca raspuns la cresterea stresului termic.

 

Deoarece laptopurile cu racire pasiva nu au ventilatoare, exista putine lucruri pe care le poti repara. Cu toate acestea, poti recupera puterea de procesare pierduta din cauza acceleratiei procesorului abordand excesul de caldura prin racire externa. Daca ai un laptop fara ventilator, treci la sectiunea “placute de racier” de mai jos.

 

Cum sa impiedici supraincalzirea laptopului

Cateva remedieri hardware simple pot vindeca supraincalzirea.

 

1.Remediaza racirea interna

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Cand laptopul se supraincalzeste, primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa cureti ventilatorul (ventilatoarele) care asigura racirea procesorului si placii grafice. De-a lungul timpului, ele formeaza straturi de murdarie si praf care le incetinesc si blocheaza fluxul de aer. Consulta manualul laptopului pentru a afla cum sa demontezi computerul pentru a accesa si curata aceste parti.

 

Cu toate acestea, inainte de a incerca sa faci orice curatare, urmeaza acesti pasi:

 

In timp ce laptopul functioneaza, localizeaza porturile de evacuare ale acestuia; ar trebui sa elibereze aer cald.

Inchide calculatorul

Deconecteaza toate cablurile

Scoate bateria (daca este posibil)

Impamanteaza-te pentru a evita descarcarea electrostatica.

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Cand esti gata, priveste indeaproape laptopul, in exterior si in interior si curata urmatoarele parti:

 

Daca poti deschide laptopul, curata cu atentie ventilatorul (ventilatoarele) cu un tampon de bumbac inmuiat intr-o picatura de alcool izopropilic. Asigura-te ca alcoolul s-a evaporat complet inainte de a reconecta laptopul la curent.

Poti folosi, de asemenea, un aspirator pentru a indeparta praful si murdaria care acopera ventilatorul (ventilatoarele). Pentru a preveni deteriorarea unui ventilator, nu-l lasa sa se roteasca atunci cand sufli aer in el.

Apoi, poti curata orificiul de evacuare cu un aspirator. De obicei se regaseste pe partea laterala a laptopului, dar il poti gasi si pe spate. Spre deosebire de gratarele de admisie, orificiile de evacuare elibereaza aer cald sau fierbinte, facandu-le usor de gasit.

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Grilele de admisie externe acopera ventilatoarele care aspira aer mai rece in laptop.

In cele din urma, poti aplica pasta termica proaspata pe interfata dintre CPU si GPU si radiatorul acestuia. Din nou, te rugam sa consulti manualul laptopului pentru instructiuni despre dezasamblarea acestor componente.

 

2.Mentine laptopul pe o suprafata dura si plata

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Daca gratarele de admisie ale laptopului tau sunt in partea de jos, atunci suprafetele neuniforme, cum ar fi o patura, o perna sau poala, ii vor impiedica fluxul de aer. Ulterior, racirea este afectata, se acumuleaza caldura, suprafetele laptopului tau se incalzesc, temperatura interna creste si, in cele din urma, laptopul se va supraincalzi.

 

Poti evita cu usurinta acest scenariu tinand laptopul pe o suprafata dura, plana. Poti cumpara un suport special pentru a putea tine laptopul in siguranta, ciar daca vrei sa lucrezi din pat de exemplu.

 

3.Investeste intr-un racitor pentru laptop sau cooler stand

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Racitoarele pentru laptop sunt menite sa ofere o racire suplimentara. Cu toate acestea, achizitia unui racitor gresit poate inrautati problema. Prin urmare, inainte de a cumpara o stand, trebuie sa intelegi fluxul de aer care intra si iese din laptop.

 

Dupa cum am mentionat mai sus, majoritatea laptopurilor aspira aer de racire din partea de jos. Acest lucru are sens deoarece aerul cald se ridica in sus. Cu toate acestea, un racitor care se afla sub laptop si aspira aerul din acesta nu contribuie la racirea laptopului,in schimb accelereaza supraincalzirea.

 

Daca laptopultau are grile de admisie in partea de jos, cumpara un racitor care sufla aer rece in sus, adica in computer. De asemenea, poti utiliza un racitor pasiv, cum ar fi suportul ergonomic, care ridica laptopul pentru un flux de aer sporit.

 

 

Se poate repara un laptop supraincalzit folosind programe software?

 

Ce facem daca avem un laptop supraincalzit: 3 sfaturi cheie si solutii

 

Daca niciuna dintre remediile hardware nu duce la imbunatatiri de durata, poti reveni la remedieri software care abordeaza performanta laptopului si consumul de energie. Cu toate acestea, abordarea supraincalzirii cu o remediere software inseamna ca renunti la performanta in favoarea pastrarii hardware-ului.

 

Poti reduce fie luminozitatea ecranului, fie viteza ceasului procesorului. In Windows, subclockarea sau subvoltarea se face in BIOS, dar poate fi controlata si prin instrumente software. Daca laptopul tau are un cip Intel, probabil ca il poti subvolta cu Intel XTU. Poti, de asemenea, sa subvoltezi placile grafice sau sa subclockezi GPU-ul  Si in cazul in care te intrebai, undervolting si underclocking nu sunt acelasi lucru.

 

Protejeaza-ti laptopul de supraincalzire

 

Chiar daca ai un laptop nou care nu prezinta nicio dovada clara de supraincalzire, curatarea orificiilor de ventilatie si a ventilatoarelor este o idee buna pentru a preveni acumularea de praf in mod regulat. Iar daca vrei sa fii foarte atent, aseaza intotdeauna laptopul pe o suprafata ferma si uniforma.

 

Daca utilizezi un suport pentru laptop in timp ce navighezi pe internet de pe canapea, vei asigura un flux bun de aer si vei reduce praful care intra si blocheaza orificiile de ventilatie si ventilatoarele.