Ce sunt plăcile video și cum te ajută la alimentarea imaginilor și a jocurilor

Ce sunt plăcile video și cum te ajută la alimentarea imaginilor și a jocurilor

O placă grafică este o placă de expansiune pentru computer, care este responsabilă pentru redarea imaginilor pe afișaj.

GPU-urile de ultimă generație sunt folosite pentru jocuri, ray tracing, producție de grafică și chiar minerit de criptomonede.

Iată o scurtă prezentare generală a tot ce trebuie să știți despre plăcile grafice.

 

La nașterea erei computerelor, PC-ul IBM a devenit computerul standard în mare parte datorită arhitecturii sale modulare cu componente interschimbabile.

 

La fel ca IBM original, fiecare placă de bază a PC-ului modern are sloturi în care orice producător terț poate introduce componentele necesare pentru a face computerul să funcționeze. Printre aceste componente se numără placa grafică, care este responsabilă pentru afișarea tuturor imaginilor pe care le vedeți pe ecran, inclusiv grafică 3D avansată pentru jocurile pe calculator.

 

Ca atare, o placă video puternică este o piesă hardware esențială pentru orice sistem de jocuri pe computer. Cele mai bune PC-uri de gaming și cele mai bune laptop-uri de gaming dispun de plăci grafice de ultimă generație de la mărci de top precum Nvidia și AMD, permițându-le să ruleze jocuri moderne la rezoluții înalte și rate de cadre fluide.

 

Mai jos, am detaliat toate dezavantajele plăcilor grafice pentru computer, inclusiv diferite tipuri, mărci și utilizări.

 

Ce sunt plăcile video și cum te ajută la alimentarea imaginilor și a jocurilor

 

Ce trebuie să știți despre plăcile grafice

 

O placă grafică are o placă de circuit imprimat care conține un procesor, RAM și alte componente. O placă grafică este uneori denumită în mod obișnuit o unitate de procesare grafică sau GPU, dar, în realitate, GPU-ul este doar o componentă (deși componenta principală, definitorie) a plăcii grafice.

 

De fapt, GPU-urile vin în două forme majore:

 

Un GPU integrat este încorporat în placa de bază și nu poate fi actualizat sau înlocuit. Veți găsi acest lucru în laptopuri și computere desktop ieftine. Aceste grafice au de obicei performanțe modeste și nu funcționează bine pentru sarcini precum jocuri sau producție de grafică profesională. 

 

Un GPU discret este montat pe o placă grafică care se introduce în slotul de expansiune al computerului de pe placa de bază. Acest tip de placă grafică este înlocuibilă, astfel încât să poată fi actualizată pe măsură ce sunt dezvoltate plăci grafice mai noi și ajută la prevenirea ca un computer să devină învechit.

 

Plăcile grafice moderne sunt dispozitive extrem de sofisticate care, într-un fel, se comportă drept computere de sine stătătoare. Ele efectuează un număr enorm de calcule și sunt de obicei cele mai sofisticate componente ale unui computer - în special plăcile grafice de ultimă generație optimizate pentru jocuri și procesare grafică avansată.

 

Nu numai că sunt responsabile pentru desenarea graficelor 2D obișnuite, cum ar fi ferestrele și documentele, dar cele mai bune plăci grafice moderne pot genera grafică 3D realistă, de înaltă rezoluție, în timp real, fără a fi nevoie ca acel conținut să fie pre-randat. Sunt esențiale pentru producția de grafică, cum ar fi producția de fotografie și video, deoarece sunt capabile să manipuleze și să proceseze un număr enorm de pixeli în timp real.

 

Din ce în ce mai mult, plăcile grafice sunt, de asemenea, capabile să realizeze tehnici avansate de redare, cum ar fi ray tracing și scalarea rezoluției asistată de AI. Scalarea rezoluției permite plăcii grafice să mărească fps (cadru pe secundă) prin ajustarea dinamică a rezoluției unui joc.

 

Ray tracing este o formă de grafică 3D în care scenele sunt redate prin urmărirea traseului fiecărui fascicul de lumină dintr-o scenă și modelarea cu precizie a efectului acestuia asupra materialelor și texturilor din imagine. Grafica cu ray-tracing este incredibil de realistă și anterior putea fi redată în avans doar cu o putere de procesare mare.

 

Pe măsură ce plăcile grafice moderne continuă să scadă în preț, jocurile video se vor baza tot mai mult pe ray-tracing și scalarea rezoluției pentru a oferi imagini mai bune redate în timp real.

 

Ce sunt plăcile video și cum te ajută la alimentarea imaginilor și a jocurilor

 

Tipuri de plăci grafice

 

Cele mai populare plăci grafice sunt dezvoltate de două mărci rivale: Nvidia și AMD . Indiferent ce fel de placă video cumpărați sau găsiți în interiorul computerului dvs., este aproape sigur vândută direct de una dintre aceste companii sau de o companie terță care a licențiat tehnologia.

 

Acest lucru facilitează achiziționarea unei plăci grafice, deoarece, deși există o mulțime de companii care vând plăci video, le puteți întotdeauna compara direct, deoarece toate folosesc aceeași arhitectură. Cu alte cuvinte, un GPU Nvidia GeForce 4080 se va comporta mai mult sau mai puțin la fel, indiferent dacă îl cumpărați de la Asus, MSI, Gigabyte sau Nvidia.

 

AMD este un concurent apropiat al Nvidia, iar cele două companii se depășesc uneori ca performanță și valoare. Dar, ca regulă generală, cele mai bune plăci AMD oferă performanțe similare celor mai bune plăci Nvidia.

 

Intel produce plăci grafice integrate care funcționează cu procesoarele companiei, iar Intel a introdus propria sa marcă de plăci grafice discrete pentru jocuri în 2022. Între timp, computerele Mac de la Apple tind să se bazeze pe plăci grafice integrate.

 

Aplicații pentru plăci video

 

Rafinamentul și puterea de procesare a GPU-urilor moderne înseamnă că plăcile grafice sunt adesea cea mai complexă și mai performantă componentă dintr-un computer, rivalizând sau depășind CPU (unitatea centrală de procesare) a computerului.

 

Plăcile video de ultimă generație îndeplinesc toate sarcinile tradiționale de care au fost întotdeauna responsabile, inclusiv redarea graficii obișnuite pe care o utilizați zilnic. De asemenea, redă grafică 3D avansată în timp real pentru jocurile pe calculator.

 

Profesioniștii în grafică se bazează și pe plăci grafice de ultimă generație. În zilele noastre, aplicațiile de producție foto, video și grafică se bazează pe placa video, nu pe CPU-ul computerului, pentru a efectua procesare avansată a imaginii, inclusiv fotografia computațională, care folosește inteligența artificială și procesarea computerizată pentru a obține rezultate care anterior nu puteau fi făcute decât " în obiectiv” când au fost făcute fotografii sau videoclipuri.

 

GPU-urile din plăcile grafice sunt uneori folosite pentru puterea lor brută de procesare pentru a efectua lucrări non-grafice. Minerii de criptomonede, de exemplu, se bazează pe computere cu plăci grafice de ultimă generație pentru a efectua procesul sofisticat de extragere a monedelor. Unitățile de procesare grafică sunt, de asemenea, esențiale pentru formarea noilor modele de inteligență artificială și de învățare profundă.

 

Aşadar să recapitulăm pe scurt:

 

Tipuri de placi grafice

 

Integrat – Elementele grafice care sunt încorporate în placa de bază sunt cunoscute ca Integrate, sunt în general utilizate în majoritatea laptopurilor, nu pot fi actualizate cu ușurință.

 

Discret – Este o placă grafică externă care este un hardware și adăugată pe o placă de bază ca componentă suplimentară. Majoritatea oamenilor ar putea să nu aibă nevoie de o placă grafică externă pentru munca lor pe PC. Lucrările de bază, cum ar fi crearea de fișiere, munca de birou, vizionarea de filme, listarea de melodii etc., ar putea să nu aibă nevoie de o placă grafică. Dar pentru utilizatorii care joacă jocuri de înaltă rezoluție și editarea video ar putea avea nevoie de o componentă externă, adică o placă grafică pentru scopul lor.

 

Componentele plăcii grafice

 

GPU: Practic, ca un procesor, GPU-ul este o adevărată piesă hardware într-un sistem.

Memorie: Denumită și VRAM, placa grafică are memorie alocată special pentru a susține operațiunile inițiale.

Interfață: PCI Express, situat în partea de jos a cardului conform cerințelor, este utilizat de majoritatea GPU-urilor din sistem.

Radiator de căldură: Pentru a ajuta la acumularea inițială de disipare a căldurii în timpul utilizării, fiecare GPU are un radiator și ventilatoare.

Conectori de alimentare: conectorii de alimentare cu șase sau opt pini sunt foarte necesari pentru procesarea GPU-urilor moderne; uneori, în cazurile speciale, sunt necesare două sau trei.

Ieșiri: în sistem sunt disponibile o varietate de ieșiri video utile, incluzând frecvent HDMI, DisplayPort, DVI sau VGA , conform cerințelor.

BIOS: placa grafică atunci când utilizatorul oprește sistemul sau computerul, BIOS- ul salvează datele necesare despre tensiuni, memorie și alte componente. Conține, de asemenea, configurarea de bază inițială și informații despre program pentru a procesa bine.

 

Caracteristicile plăcii grafice

 

Memorie: placa grafică are propria memorie. Intervalul de memorie poate fi de la 128 MB la 2 GB de memorie. Ar trebui să cumpărăm un card cu mai multă memorie. Mai multă memorie RAM înseamnă rezoluții mai mari, mai multe culori pe ecran și cele mai bune efecte speciale.

Suport pentru mai multe ecrane: Cele mai multe plăci video noi au capacitatea de a conecta două monitoare la o singură placă. Această caracteristică este foarte importantă pentru editarea video, iar jucătorii hardcore tânjesc și la acel plus imobiliar. Puteți fie să vedeți două desktop-uri separate, fie să transformați cele două monitoare într-un singur desktop.

Jocuri și editare video: placa grafică discretă nu este doar pentru un jucător, ci și cei care folosesc software de editare video de ultimă generație primesc ajutor ca placă grafică de înaltă calitate pentru a reduce timpul de randare a unei imagini, oferind și un mediu de înaltă definiție. .

Conexiune – Placa grafică este conectată la monitor folosind mai multe porturi diferite, portul trebuie să fie prezent atât pe monitor, cât și pe placa grafică. Acestea sunt câteva porturi comune folosite pentru a conecta placa grafică la un monitor.

  • VGA
  • HDMI
  • DVI

Unele plăci de bază au mai mult de 1 slot de expansiune, așa că putem adăuga mai mult de o placă grafică pentru a îmbunătăți performanța. Multe laptop-uri din zilele noastre vin cu o placă grafică integrată.

 

 

*sursa foto freepik, nvidia