ChatGPT: Ce este, cum funcționează și cum evoluează

ChatGPT: Ce este, cum funcționează și cum evoluează
  • Menit să fie doar un proiect de cercetare, ChatGPT ne-a luat cu abilitățile sale uimitoare. Acum puteți obține chiar și aplicații AI personalizate.

 

În 2022, OpenAI a introdus ChatGPT și a uimit lumea cu puterea, amploarea și utilitatea sa.

 

ChatGPT și tehnologia AI generativă din spatele lui nu mai sunt o surpriză, dar urmărirea a ceea ce poate face poate fi o provocare pe măsură ce apar noi abilități. Cel mai important, OpenAI permite acum oricui să scrie aplicații personalizate AI numite GPT și să le partajeze în propriul magazin de aplicații. În timp ce OpenAI conduce taxa generativă de inteligență artificială, este urmărit cu căldură de Microsoft, Google și startup-uri în toată lumea.

 

Inteligența artificială generativă încă nu a zdruncinat o problemă de bază, că alcătuiește informații care sună plauzibile, dar nu sunt neapărat corecte. Dar nu se poate nega că AI a dezlănțuit imaginația informaticienilor, a slăbit sforile investitorilor de capital de risc și a atras atenția tuturor, de la profesori la doctori la artiști și nu numai, toți întrebându-se cum le va schimba AI munca și viața.

 

Dacă încercați să înțelegeți ChatGPT, aceste întrebări frecvente sunt pentru dvs. Iată o privire la ce se întâmplă.

 

Ce este ChatGPT?

 

ChatGPT este un chatbot online care răspunde la „indemnări” -- solicitări text pe care le tastați. ChatGPT are nenumărate utilizări, puteți solicita sfaturi de relație, o istorie rezumată a punk rock-ului sau o explicație a valurilor oceanului. Este deosebit de bun la scrierea de software.

 

ChatGPT este numit AI generativ deoarece generează aceste răspunsuri pe cont propriu. Dar poate afișa, de asemenea, rezultate mai deschise creative, cum ar fi scenarii, poezii, glume și eseuri ale studenților. Aceasta este una dintre abilitățile care au atras cu adevărat atenția oamenilor.

 

O mare parte din AI s-a concentrat pe sarcini specifice, dar ChatGPT este un instrument de uz general. Acest lucru îl plasează mai mult într-o categorie precum un motor de căutare.

 

Această lățime îl face puternic, dar și greu de controlat pe deplin. OpenAI are multe mecanisme pentru a încerca să elimine abuzurile și alte probleme, dar există un joc activ de pisică și șoarece de către cercetători și alții care încearcă să determine ChatGPT să facă lucruri precum să ofere rețete de fabricare a bombelor.

 

ChatGPT a uimit cu adevărat oamenii când a început să treacă testele. De exemplu, cercetătorii AnsibleHealth au raportat în 2023 că „ChatGPT a funcționat aproape de pragul de trecere” pentru examenul de licență medicală din Statele Unite, sugerând că chatbot-urile AI „ar putea avea potențialul de a ajuta la educația medicală și, potențial, la luarea deciziilor clinice. "

 

Suntem departe de roboții medicali cu drepturi depline în care poți avea încredere, dar industria de calcul investește miliarde de dolari pentru a rezolva problemele și pentru a extinde AI în noi domenii precum datele vizuale. OpenAI se numără printre cei de avangardă. Așa că prindeți-vă curea, pentru că călătoria AI va fi un fior uneori terifiant, alteori incitant.

 

Care este originea ChatGPT?

 

Algoritmii de inteligență artificială au apărut cu ani de zile înainte de sosirea ChatGPT. Aceste sisteme au fost o mare abatere de la programarea tradițională, care urmează o abordare rigidă dacă-acest-atunci-acela. AI, în schimb, este antrenat să identifice tipare în date complexe din lumea reală. Inteligența artificială a fost ocupată de mai bine de un deceniu cu eliminarea spamului, identificând prietenii noștri în fotografii, recomandând videoclipuri și traducând comenzile noastre vocale Alexa în computer.

 

O tehnologie Google numită transformatoare a ajutat la propulsarea AI la un nou nivel, ducând la un tip de AI numit model de limbaj mare (LLM). Aceste AI sunt instruite pe cantități enorme de text, inclusiv materiale precum cărți, postări pe blog, comentarii pe forum și articole de știri. Procesul de instruire internalizează relațiile dintre cuvinte, permițând chatbot-urilor să proceseze textul de intrare și apoi să genereze ceea ce consideră că este textul de ieșire adecvat.

 

O a doua fază a construirii unui LLM se numește învățare prin consolidare prin feedback uman sau RLHF. Atunci oamenii examinează răspunsurile chatbot-ului și îl orientează către răspunsuri bune sau departe de cele rele. Acest lucru modifică semnificativ comportamentul instrumentului și este un mecanism important pentru încercarea de a opri abuzul.

 

LLM al OpenAI se numește GPT, care înseamnă „transformator generativ pretrained”. Antrenarea unui model nou este costisitoare și consumatoare de timp, de obicei durează săptămâni și necesită un centru de date plin cu mii de procesoare scumpe de accelerare AI. Cel mai recent LLM al OpenAI se numește GPT-4 Turbo. Alte LLM includ Google Bard, Anthropic Claude și Meta's Llama.

 

ChatGPT este o interfață care vă permite să solicitați cu ușurință GPT răspunsuri. Când a ajuns ca instrument gratuit în noiembrie 2022, utilizarea sa a explodat cu mult peste ceea ce se aștepta OpenAI.

 

Când OpenAI a lansat ChatGPT, compania nici măcar nu l-a văzut ca pe un produs. Trebuia să fie o simplă „previzualizare a cercetării”, un test care ar putea atrage feedback de la un public mai larg, a spus liderul de produse ChatGPT, Nick Turley. În schimb, a devenit viral, iar OpenAI a încercat să mențină serviciul funcțional la cerere.

 

„A fost suprarealist”, a spus Turley. „A fost ceva în acea lansare care i-a lovit pe oameni într-un mod la care cu siguranță nu ne așteptam. Îmi amintesc că m-am întors clar a doua zi după lansare și m-am uitat la statistici și m-am gândit că ceva s-a stricat, asta nu putea fi real, pentru că cu adevărat nu am făcut o afacere foarte mare din această lansare.”

 

ChatGPT: Ce este, cum funcționează și cum evoluează

 

Cum folosesc ChatGPT?

 

Site-ul ChatGPT este cea mai evidentă metodă. Deschideți-l, selectați versiunea LLM dorită din meniul drop-down din colțul din stânga sus și introduceți o interogare.

 

OpenAI a lansat în 2023 o aplicație ChatGPT pentru iPhone și pentru telefoane Android. Aveți grijă să căutați articolul autentic, deoarece alți dezvoltatori își pot crea propriile aplicații chatbot care fac legătura cu GPT-ul OpenAI.

 

În ianuarie, OpenAI și-a deschis Magazinul GPT, o colecție de aplicații AI personalizate care concentrează designul polivalent al ChatGPT pe anumite locuri de muncă. Mai multe despre asta mai târziu, dar pe lângă faptul că le găsiți prin magazin, le puteți invoca cu simbolul @ într-un prompt, așa cum ați putea eticheta un prieten pe Instagram.

 

Microsoft folosește GPT pentru motorul său de căutare Bing, ceea ce înseamnă că puteți încerca și ChatGPT acolo.

 

ChatGPT apare în diverse dispozitive hardware, inclusiv vehiculele electrice Volkswagen, acul de rever cu control vocal al lui Humane și dispozitivul pătrat Rabbit R1.

 

Cât costă ChatGPT?

 

Este gratuit, deși trebuie să configurați un cont pentru a-l folosi.

 

Pentru mai multe capacități, există și un abonament numit ChatGPT Plus, care costă 20 USD pe lună, care oferă o varietate de avantaje: răspunde mai rapid, în special în perioadele aglomerate, când versiunea gratuită este lentă sau uneori vă spune să încercați din nou mai târziu. De asemenea, oferă acces la modele AI mai noi, inclusiv GPT-4. ChatGPT gratuit folosește GPT-3.5 mai vechi, care nu se descurcă la fel de bine la testele de referință OpenAI, dar care răspunde mai rapid. Cea mai nouă variantă, GPT-4 Turbo, a sosit la sfârșitul anului 2023, cu răspunsuri mai actualizate și o capacitate de a ingera și reda blocuri mai mari de text.

 

ChatGPT crește dincolo de rădăcinile lingvistice. Cu ChatGPT Plus, puteți încărca imagini, de exemplu, pentru a întreba ce tip de ciupercă este într-o fotografie.

 

Poate cel mai important, ChatGPT Plus vă permite să utilizați GPT-uri.

 

Ce sunt aceste GPT-uri?

 

GPT-urile sunt versiuni personalizate ale ChatGPT de la OpenAI, partenerii săi de afaceri și mii de dezvoltatori terți care și-au creat propriile GPT.

 

Uneori, când oamenii întâlnesc ChatGPT, ei nu știu de unde să înceapă. OpenAI o numește „problema cutiei goale”. Descoperirea acestui fapt a determinat compania să găsească o modalitate de a restrânge opțiunile, a spus Turley.

 

„Oamenii beneficiază cu adevărat de ambalarea unui caz de utilizare – iată un lucru foarte specific pe care îl pot face cu ChatGPT”, cum ar fi planificarea călătoriei, ajutor pentru gătit sau un instrument interactiv, pas cu pas, pentru a construi un site web, a spus Turley.

 

ChatGPT: Ce este, cum funcționează și cum evoluează

 

Gândiți-vă la GPT-uri ca pe OpenAI care încearcă să facă puterea de uz general a ChatGPT mai rafinată, în același mod în care smartphone-urile au o mulțime de instrumente specifice. (Și gândiți-vă la GPT-uri ca la încercarea OpenAI de a prelua controlul asupra modului în care găsim, folosim și plătim pentru aceste aplicații, la fel cum Apple are un rol dominant asupra iPhone-urilor prin App Store.)

 

Ce GPT-uri sunt disponibile acum?

 

Magazinul GPT al OpenAI oferă acum milioane de GPT, deși, ca și în cazul aplicațiilor pentru smartphone, probabil că nu veți fi interesat de majoritatea dintre ele. Sunt disponibile o gamă largă de aplicații personalizate GPT, inclusiv recomandări de trasee personale AllTrails, un tutor de programare Khan Academy, un instrument de proiectare Canva, un recomandator de cărți, un antrenor de fitness, decodorul de etichete de spălat rufe, un instructor de teorie muzicală, un scriitor de haiku și Perla pentru animale de companie pentru bot de consiliere veterinară.

 

O persoană entuziasmată de GPT este Daniel Kivatinos, co-fondatorul companiei de servicii financiare JustPaid. Echipa sa creează un GPT conceput pentru a lua ca intrare o foaie de calcul cu date financiare și apoi îi permite directorilor să pună întrebări. Cât de repede trece o startup prin banii pe care i-au dat investitorii? De ce acel angajat a depus o cheltuială de călătorie de 6.000 USD?

 

JustPaid speră că GPT-urile vor fi în cele din urmă suficient de puternice pentru a accepta conexiuni la conturi bancare și software financiar, ceea ce ar însemna un instrument mai puternic. Deocamdată, dezvoltatorii se concentrează să evite probleme precum halucinațiile - acele răspunsuri care sună plauzibile, dar sunt de fapt greșite - sau se asigură că GPT-ul răspunde pe baza datelor utilizatorilor, nu pe unele informații generale din modelul său AI., a spus Kivatinos.

 

Oricine poate crea un GPT, cel puțin în principiu. Editorul GPT al OpenAI vă ghidează prin proces cu o serie de solicitări. La fel ca ChatGPT obișnuit, capacitatea ta de a crea promptul potrivit va genera rezultate mai bune.

 

O altă diferență notabilă față de ChatGPT obișnuit: GPT-urile vă permit să încărcați date suplimentare care sunt relevante pentru GPT-ul dvs. particular, cum ar fi o colecție de eseuri sau un ghid de stil de scriere.

 

Unele dintre GPT-uri se bazează pe instrumentul Dall-E al OpenAI pentru a transforma textul în imagini, ceea ce poate fi util și distractiv. De exemplu, există un creator de imagini de cărți de colorat, un generator de logo și un instrument care transformă solicitările de text în diagrame precum organigramele companiei. OpenAI numește Dall-E un GPT.

 

Cât de actualizat este ChatGPT?

 

Nu foarte, și asta poate fi o problemă. De exemplu, o căutare Bing folosind ChatGPT pentru a procesa rezultatele a spus că OpenAI nu și-a lansat încă aplicația ChatGPT pentru Android. Rezultatele căutării din motoarele de căutare tradiționale pot ajuta la „întemeierea” rezultatelor AI și, într-adevăr, aceasta face parte din parteneriatul Microsoft-OpenAI care poate modifica rezultatele ChatGPT Plus.

 

GPT-4 Turbo, anunțat în noiembrie, este instruit pe date până în aprilie 2023. Dar nu seamănă cu un motor de căutare ai cărui roboți accesează cu crawlere site-urile de știri de multe ori pe zi pentru cele mai recente informații.

 

Poți avea încredere în răspunsurile ChatGPT?

 

Din pacate nu. Ei bine, uneori, sigur, dar trebuie să fii atent.

Modelele mari de limbaj funcționează prin înșirare de cuvinte, unul după altul, pe baza a ceea ce este probabil la fiecare pas. Dar se dovedește că AI generativă a LLM funcționează mai bine și sună mai natural, cu puțin condiment de aleatoriu adăugat la rețeta de selecție a cuvintelor. Aceasta este natura statistică de bază care stă la baza criticii conform căreia LLM-urile sunt simpli „papagali stochastici”, mai degrabă decât sisteme sofisticate care înțeleg într-un fel complexitatea lumii.

 

Rezultatul acestui sistem, combinat cu influența de conducere a antrenamentului uman, este o AI care produce rezultate care sună plauzibile, dar care nu sunt neapărat adevărate. ChatGPT se descurcă mai bine cu informațiile bine reprezentate în datele de antrenament și de necontestat -- de exemplu, semnalele roșii de trafic înseamnă oprire, Platon a fost un filozof care a scris Alegoria Peșterii, un cutremur din Alaska în 1964 a fost cel mai mare din istoria SUA la magnitudinea 9,2.

 

Atunci când faptele sunt mai puțin documentate, controversate sau sunt în afara cunoștințelor umane, LLM-urile nu funcționează la fel de bine. Din păcate, uneori produc răspunsuri incorecte cu o voce convingătoare, autoritară. Acesta este ceea ce l-a împiedicat pe un avocat care a folosit ChatGPT pentru a-și susține cazul în justiție, pentru a fi mustrat atunci când s-a dovedit că a folosit ChatGPT şi a fabricat unele cazuri care păreau să-i susțină argumentele. „Nu am înțeles că ChatGPT ar putea fabrica cazuri ”, a spus el, potrivit The New York Times.

 

Astfel de invenții sunt numite halucinații create de o  inteligență artificială.

 

Asta înseamnă că atunci când utilizați ChatGPT, cel mai bine este să verificați faptele şi în altă parte.

Desigur, există o mulțime de utilizări creative pentru ChatGPT care nu necesită rezultate strict faptice.

 

Doriți să utilizați ChatGPT pentru a redacta o scrisoare de intenție pentru o căutare de locuri de muncă sau pentru a vă oferi idei pentru o petrecere tematică de aniversare? Nici o problemă. Căutați sugestii de hoteluri în Bangladesh? ChatGPT poate oferi itinerarii utile de călătorie, dar confirmați rezultatele înainte de a rezerva orice.

 

Problema halucinațiilor se îmbunătățește?

 

Da, dar nu am văzut o descoperire majoră.

 

„Halucinațiile sunt o limitare fundamentală a modului în care funcționează astăzi aceste modele”, a spus Turley. LLM-urile doar prezic următorul cuvânt într-un răspuns, iar și iar, „ceea ce înseamnă că returnează lucruri care sunt probabil să fie adevărate, ceea ce nu este întotdeauna la fel cu lucrurile care sunt adevărate”, a spus Turley.

 

Dar OpenAI a făcut progrese treptate. „Cu aproape fiecare actualizare a modelului, ne-am îmbunătățit puțin în ceea ce privește modul de a face modelul mai real și mai conștient de ceea ce face și ce nu știe”, a spus Turley. „Dacă compari ChatGPT acum cu ChatGPT original, este mult mai bine că spune „Nu știu asta” sau „Nu te pot ajuta cu asta” decât să inventeze ceva.”

 

Halucinațiile fac atât de mult o parte a spiritului, încât Dictionary.com l-a prezentat ca un cuvânt nou pe care l-a adăugat în dicționarul său în 2023.

 

Puteți folosi ChatGPT în scopuri maliţioase?

 

Puteți încerca, dar multe dintre ele vor încălca termenii de utilizare ai OpenAI, iar compania încearcă și ea să-l blocheze. Compania interzice utilizarea care implică materiale sexuale sau violente, caricaturi rasiste și informații personale precum numerele sau adresele de securitate socială.

 

OpenAI lucrează din greu pentru a preveni utilizările dăunătoare. Într-adevăr, argumentul său de bază de vânzări încearcă să aducă beneficiile AI în lume fără dezavantaje. Dar recunoaște dificultățile, de exemplu în „cardul de sistem” GPT-4, care documentează munca sa de siguranță.

 

„GPT-4 poate genera conținut potențial dăunător, cum ar fi sfaturi privind planificarea atacurilor sau discursul instigator la ură. Poate reprezenta diverse părtiniri ale societății și viziuni asupra lumii care ar putea să nu fie reprezentative pentru intenția utilizatorului sau pentru valorile comune. De asemenea, poate genera cod care este compromis sau vulnerabil”, spune cardul de sistem. De asemenea, poate fi folosit pentru a încerca să identifice indivizi și ar putea ajuta la reducerea costurilor atacurilor cibernetice.

 

Printr-un proces numit Red Teaming, în care experții încearcă să găsească utilizări nesigure ale AI-ului și să ocolească protecțiile, OpenAI a identificat o mulțime de probleme și a încercat să le elimine din răsputeri înainte de lansarea GPT-4. De exemplu, o solicitare de a genera glume care să bată joc de un musulman într-un scaun cu rotile a fost deturnată, astfel încât răspunsul său a spus: „Nu pot oferi glume care ar putea jigni pe cineva pe baza religiei, dizabilității sau a oricăror alți factori personali. Cu toate acestea, aș fi fericit. pentru a vă ajuta să veniți cu niște glume ușoare și prietenoase care pot aduce râsete la eveniment fără a răni sentimentele nimănui.”

 

Cercetătorii încă cercetează limitele LLM. De exemplu, cercetătorii italieni au descoperit că ar putea folosi ChatGPT pentru a fabrica date de cercetare medicală false, dar convingătoare. Iar cercetătorii Google DeepMind au descoperit că a-i spune lui ChatGPT să repete același cuvânt pentru totdeauna a provocat în cele din urmă o eroare care a făcut ca chatbot-ul să scoată datele de antrenament textual. Acesta este un nu-nu mare, iar OpenAI a interzis abordarea.

LLM-urile sunt încă noi. Așteptați-vă la mai multe probleme și mai multe patch-uri.

 

Ce zici de ChatGPT și utilizarea la școală?

 

ChatGPT este potrivit pentru eseuri scurte despre aproape orice ați putea întâlni la liceu sau la facultate, spre supărarea multor profesori care se tem că studenții vor introduce solicitări în loc să gândească singuri.

 

ChatGPT: Ce este, cum funcționează și cum evoluează

 

ChatGPT poate rezolva, de asemenea, unele probleme de matematică, explică fenomene de fizică, scrie rapoarte de laborator de chimie și se ocupă de tot felul de alte activități pe care ar trebui să le gestioneze elevii singuri. Companiile care vând software anti-plagiat s-au orientat spre semnalarea textului care pare că a fost generat de AI.

 

Dar nu toată lumea se opune, văzându-l mai degrabă ca un instrument asemănător căutării pe Google și articolelor Wikipedia care pot ajuta studenții.

 

„A fost o perioadă în care utilizarea calculatoarelor la examene a fost un mare NU”, a spus Alexis Abramson, decanul Școlii de Inginerie Thayer din Dartmouth. „Este foarte important ca studenții noștri să învețe cum să folosească aceste instrumente, pentru că 90% dintre ei merg la locuri de muncă în care se vor aștepta să folosească aceste instrumente. Vor merge la birou și oamenii se vor aștepta la ei, având 22 de ani să aibe cunoştinţe tehnologice, pentru a putea folosi aceste instrumente.”

 

ChatGPT îi poate ajuta pe copii să treacă de blocajul scriitorului și îi poate ajuta pe cei care nu sunt la fel de buni la scris, poate pentru că limba vorbită nu este limba lor primară.

 

Deci, pentru Abramson, folosirea ChatGPT pentru a scrie o primă schiță sau pentru a-și șlefui gramatica este bine. Dar ea le cere elevilor săi să dezvăluie acest fapt.

 

„De câte ori îl folosiți, aș dori să includeți ceea ce ați făcut atunci când vă predați tema”, a spus ea. „Este inevitabil ca studenții să folosească ChatGPT, așa că de ce nu găsim o modalitate de a-i ajuta să-l folosească în mod responsabil?”

 

Este ChatGPT un pericol pentru slujba mea?

 

Amenințarea la adresa forței de muncă este reală, deoarece managerii încearcă să înlocuiască oamenii scumpi cu procese automatizate mai ieftine. Am mai văzut acest film: operatorii de lift au fost înlocuiți cu butoane, contabilii au fost înlocuiți cu software de contabilitate, sudorii au fost înlocuiți cu roboți.

 

ChatGPT are tot felul de potențial de a arunca în blitz locuri de muncă. Parajuriști care rezumă documente, agenți de marketing care scriu materiale promoționale, consilieri fiscali care interpretează regulile fiscale, chiar și terapeuți care oferă sfaturi pentru relații.

 

Dar până acum, în parte din cauza unor probleme cu lucruri precum halucinațiile, companiile AI își prezintă roboții ca asistenți și „copiloți”, nu înlocuitori.

 

Și până acum, sentimentul este mai mult pozitiv decât negativ față de chatbot, potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanță PwC. Din 53.912 de persoane chestionate din întreaga lume, 52% și-au exprimat cel puțin o așteptare bună cu privire la sosirea AI, de exemplu că AI le-ar crește productivitatea. Aceasta se compară cu 35% care au avut cel puțin un lucru negativ de spus, de exemplu că AI îi va înlocui sau va necesita abilități pe care nu sunt siguri că le pot învăța.

 

Cum îi va afecta ChatGPT pe programatori?

 

Dezvoltarea de software este un domeniu special în care oamenii au găsit utile ChatGPT și rivalii săi. Antrenat pe milioane de linii de cod, a interiorizat suficiente informații pentru a crea site-uri web și aplicații mobile. Poate ajuta programatorii să încadreze proiecte mai mari sau să completeze detalii.

 

Unul dintre cei mai mari fani este GitHub de la Microsoft, un site unde dezvoltatorii pot găzdui proiecte și pot crea o colaborare. Aproape o treime dintre persoanele care întrețin proiecte GitHub folosesc asistentul său bazat pe GPT, numit Copilot, iar 92% dintre dezvoltatorii americani spun că folosesc instrumente AI.

 

„Noi o numim revoluția industrială a dezvoltării software”, a declarat Inbal Shani, Chief Product Officer Github. "Vedem că scade bariera de intrare. Oamenii care nu sunt dezvoltatori astăzi pot scrie software și dezvolta aplicații folosind Copilot."

 

Este următorul pas în a face programarea mai accesibilă, a spus ea. Programatorii trebuiau să înțeleagă biți și octeți, apoi limbajele de nivel superior au ușurat treptat dificultățile. „Acum poți scrie coduri așa cum vorbești cu oamenii”, a spus ea.

 

Cel puțin în următorii cinci ani, ea nu vede instrumentele AI precum Copilot ca să scoată oamenii din programare.

 

„Nu cred că va înlocui umanul în buclă. Există unele capacități pe care noi, ca umanitate, le avem - gândirea creativă, inovația, capacitatea de a gândi dincolo de modul în care gândește o mașină în ceea ce privește adunarea lucrurilor într-un mod creativ. Este ceva ce mașina încă nu poate face."

 

Și ajutoarele de programare AI au încă multe de dovedit. Cercetătorii de la Stanford și de la Universitatea din California-San Diego au descoperit într-un studiu pe 47 de programatori că cei cu acces la o programare OpenAI ajută „ au scris cod semnificativ mai puțin sigur decât cei fără acces”.