Cum intri in BIOS-ul laptopului?

Cum intri in BIOS-ul laptopului?

Cum intri in BIOS-ul laptopului?

Desi cei mai multi dintre utilizatorii nu au de ce sa intre in BIOS atunci cand folosesc un laptop, adevarul este ca aceasta zona poate fi extrem de utila. Dumneavoastra stiti cum sa intrati in BIOS si cum sa faceti modificarile necesare?

De ce as avea nevoie sa intru in BIOS?

Exista mai multe situatii in care sa vrei sa intri in BIOS pentru a face anumite modificari.

1. Sa setezi laptopul pentru instalare, pentru a incarca sistemul de operare dorit. Cred ca este cea mai des intalnita situatie. Cand vrei sa instalezi un sistem de operare adesea trebuie sa setezi secventa de boot din BIOS. Secventa de bootare nu este altceva decat o ordine pe care sa o urmeze laptopul pentru incarcarea sistemului de operare. De exemplu daca vei instala de pe un DVD vei stabili secventa de BOOT astfel incat laptopul sa porneasca de pe DVD. Alte optiuni frecvent folosite sunt pornirea de pe HDD sau de pe stick USB (atentie stickul USB trebuie sa fie bootabil).

2. Sa verifici configuratia laptopului. Configuratia poate fi consultata din sistemul de operare, dar daca pe laptop nu este nimic instalat, poti verifica usor configuratia intrand in BIOS.

3. Sa activezi sau sa dezactivezi anumite componente. Optiunea se foloseste cu precadere la calculatoare cand se doreste dezactivarea placii video integrate pentru a folosi o placa video dedicata.

4. Sa setezi data si ora. Intra in BIOS si poti seta usor data si ora sistemului, urmand pasii de pe ecran. In general acest lucru se face o singura data atunci cand cumparati pentru prima data un laptop, insa daca resetati BIOS-ul va trebui sa resetati de asemenea data si ora pentru ca setarile initiale se vor pierde.

5. Sa faci overclocking. Este o optiune folosita mai rar de anumite persoane care chiar stiu ce fac. Overclockingul se refera la imbunatatirea performantei procesorului si implicit a intregului laptop. Atentie: prin overclocking pierdeti garantia laptopului. Pregatim un articol special in care povestim pe indelete ce este cu acest overclocking - urmariti-ne pe blog!

6. Sa vezi ce temperatura are procesorul.

Hai sa intram in BIOS

Pentru acest lucru trebuie sa apasati o anumita tasta imediat dupa ce ati pornit laptopul. Miscarea trebuie sa fie rapida. In general pe laptopuri, in timpul incarcarii sistemului, pe display apare un mesaj care va spune ce tasta trebuie sa apasati ca sa intrati in BIOS. Nu este o tasta unica pentru toate laptopurile, dar de multe ori tasta speciala este Delete. In afara de aceasta mai pot fi folosite taste cum ar fi F10, F11, F12, F1, F2, F3 sau Esc. In functie de modelul laptopului una din tastele de mai sus functioneaza pentru intrarea in BIOS.

Dupa ce intrati in BIOS urmati instructiunile de pe ecran pentru a naviga prin meniu si pentru a face modificarile dorite. Succes!

Sageti – deplasarea sus, jos si lateral; F1 – deschide sectiunea cu; F6 sau F9 – seteaza setarile implicite; F10 – salveaza toate setarile si iesi din BIOS; Enter – intra in meniul selectat; Esc – inapoi sau iesire. Cu ajutorul acestei taste poti reveni la ecranul anterior. Daca te afli pe primul ecran cu ajutorul tastei Esc poti inchide BIOS-ul; Tasta «plus» si «minus» – schimbarea valorii. Cu ajutorul tastelor +/- poti modifica valoarea selectata; Tab – selecteaza.Produse recomandate