Cum iti dai seama ca displayul laptopului are o problema

Cum iti dai seama ca displayul laptopului are o problema

Este dificil, de cele mai multe ori, sa determini daca problemele care apar la displayul laptopului sunt cauzate de un defect al ecranului in sine sau la baza sta functionarea defectuoasa a unei alte componente a sistemului. Asadar, daca ecranul nu prezinta daune fizice vizibile, cum ar fi o crapatura, unde originea problemei este clara, dar daca are altfel de simptome, cum ar fi aparitia de linii sau puncte pe ecran, sau culorile nu mai sunt redate in parametrii cu care te-ai obisnuit, atunci poti incepe un set de investigatii mai aprofundate inainte sa cumperi un display nou.

 

Cea mai simpla verificare este sa conectezi un monitor extern pentru a vedea daca sistemul tau si-a pierdut capacitatea de a reda imagini, culori si contraste de calitate. Daca si pe monitorul extern se constata aceleasi probleme vazute pe displayul laptopului, atunci problema isi are originile in alte componente cu functii grafice, altele decat monitorul.

 

Simptomele care ar trebui sa „te puna pe jar” ar putea fi:

 

  1. Ecranul poate avea o crapatura vizibila, sau una care are forma de panza de paianjen sau, la pornire, ecranul pare sa se scurga. Daca unul sau mai multe dintre aceste simptome apar, cauza fizica este clara. In acest caz, singura solutie este inlocuirea completa, asa ca ar trebui sa te orientezi catre cel mai apropiat service pentru laptop.

 

Cum iti dai seama ca displayul laptopului are o problema

 

  1. Atunci cand pornesti laptopul vezi fie un ecran complet alb, fie unul complet negru. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt declansate de o problema de conexiune a displayului cu placa de baza. Asadar, fie cablul s-a desprins din pozitia pe care o are in placa de baza, fie s-a desprins din conectorul displayului. De asemenea, este posibil ca acel cablu de legatura sa fie defect. De cele mai multe ori, reparati consta in reconectarea ecranului cu placa de baza, sau inlocuirea cablului, daca se constata ambele capete ale cablului sunt cuplate unde trebuie. Daca problema persista, este recomandata inlocuirea display-ului.

 

  1. Display intunecat, chiar daca bateria este plina, iar laptopul este conectat la priza. Acest simptom indica faptul ca lumina de fundal a displayului nu se mai aprinde. Multe ecrane de laptop au incorporate sisteme care dau luminozitate. In momentul in care acestea nu mai functioneaza, se va sesiza tenta intunecoasa si lipsa de reactie atunci cand vei incerca sa modifici luminozitatea. Bineinteles, nu este obligatoriu ca tubul de sticla care da luminozitate displayului sa fie stricat, este posibil ca unele conexiuni cu placa de baza sa cauzeze problema. Indiferent de situatie, consulta un specialist deoarece componentele cu care ai de-a face sunt sensibile.

 

Cum iti dai seama ca displayul laptopului are o problema

 

 

  1. La un moment dat, din senin, display-ul incepe sa palpaie. Indiferent daca tot ecranul palpaie, sau doar o parte din el manifesta acest simptom, singura cale de remediere este inlocuirea. Asadar, daca observi astfel de manifestari, poti sa cauti un display nou pentru laptopul tau.

 

  1. Laptopul porneste normal, dar apar una sau ma multe linii subtiri, sau pete de culoare. Daca misti ecranul, constati ca liniile, fie se misca, fie isi schimba culorile. Acesta este un indiciu clar ca display-ul a fost afectat si ca va trebui schimbat.

 

Cum iti dai seama ca displayul laptopului are o problema

 

  1. Imaginea apare decolorata sau incetosata. Aici poate fi de vina si placa grafica. Daca nu ai un monitor extern la indemana, schimba displayul. Nu te avanta sa schimbi placa grafica deoarece este o componenta destul de scumpa, fata de un display.

 

Desi inlocuirea unui display nu pare sa fie ceva foarte greu de facut, nu-ti recomandam sa te avanti in a face tu aceasta operatiune, mai bine apeleaza la un service specializat. In caz contrar, s-ar putea sa aduci daune display-ului nou inainte sa vezi cum functioneaza.