Cum putem pastra laptopul functional pentru mult timp

Cum putem pastra laptopul functional pentru mult timp

In fiecare an apar noi modele de laptopuri, care de care mai performante, insa nu oricine isi permite inlocuirea vechiului laptop.

In acest caz iti oferim cateva sfaturi pentru a prelungi viata laptopului pe care il folosesti in prezent.

 

1.Tine laptopul departe de animalele de companie

 

Da, este relaxant sa lucrezi in timp ce animalutul tau de companie se bucura de prezenta ta. Tine cont totusi ca parul acestuia zboara impreuna cu praful din incapere, si ca aerisirea sau boxele laptopului atrag aceste particule. De aceea e recomandat, daca ai animale de companie, sa cureti din cand in cand orificiile, altfel laptopul se poate supraincalzi, poate interveni chiar scurt-circuitare interna. Pentru o curatare profesionista apeleaza la un service specializat.

 

Cum putem pastra laptopul functional pentru mult timp

 

2.Evita sa consumi alimente sau lichide in apropierea laptopului.

 

Este un lucru bine stiut, insa de multe ori ne savuram cafeaua de dimineata in fata laptopului, poate si cu o prajiturica alaturi. E de ajuns un moment de neatentie si continutul canii a ajuns pe tastatura laptopului tau.

In cazul in care ai varsat lichid, deconecteaza imediat laptopul de la sursa de current, daca este posibil scoate bateria acestuia, si contacteaza cat mai rapid un service pentru remedierea situatiei.

 

Cum putem pastra laptopul functional pentru mult timp

 

3.Modalitati de economisire a energiei

 

Ti s-a intamplat sa se inchida laptopul fix cand lucrai la ceva important, si nu il pornisei de mult timp. Observi ca bateria nu mai tine la fel de mult ca la primele utilizari ale laptopului.

Activeaza intotdeauna modul de economisire a bateriei.

Fiecare laptop are o astfel de optiune undeva in programele sau aplicatiile care vin impreuna cu sistemul tau. Multe dintre ele pot fi personalizate, astfel incat sa poti combina utilizarea practica cu masuri de economisire a energiei.

Redu luminozitatea ecranului.

Acesta este ucigasul bateriei. Daca te afli in spatii cu lumina redusa, ia in considerare diminuarea luminozitatii afisajului.

Deconecteaza perifericele si dispozitivele wireless.

Acestea sunt lucrurile care vor goli bateria atunci cand te astepti cel mai putin. Unitatile flash USB, perifericele externe si alte dispozitive vor descarca bateria, uneori fara sa iti dai seama.

Opreste Wi-Fi.

Dispozitivile wireless solicita bateria, asadar daca nu ai nevoie de mouse utilizeaza trackpadul. Asiguri-te ca dispozitivul wireless este oprit, chiar si atunci cand este depozitat in geanta. Cautarea continua de catre laptop a semnalului asociat va duce la golirea bateriei. Poti opri oricand semnalul Wi-Fi (daca laptopul tau nu are un buton pe tastatura, poti dezactiva din meniul setari).

Adauga un SSD.

Un HDD clasic are nevoie de multa putere pentru a se roti, descarcand astfel bateria. Accesul la SSD utilizeaza de obicei o putere mai mica, deci ia in considerare inlocuirea HDD cu un SSD.

 

Cum putem pastra laptopul functional pentru mult timp

 

4.Nu uita de mentenanta

 

Laptop-urile atrag inevitabil praf in sistemul de racire și acesta conduce la retinerea caldurii prin blocarea circulatiei aerului. Daca laptop-ul ruleaza la temperaturi ridicate anumite componente se uzeaza, se ard sau se topesc si pot scurta durata de viata a acestuia.

Pentru a asigura o buna functionare a laptop-ului este esential sa realizam o mentenanta completa de doua ori pe an pentru operatiuni standard - curatarea de praf, schimbarea pastei termoconductoare si a thermal pad-urilor de pe procesor (CPU) si placa video (GPU).

Chiar daca utilizezi laptopul doar in spatii foarte curate, acesta nu este total ferit de captarea particulelor de praf din mediul de lucru. Praful se acumuleaza si in timp poate afecta negativ performantele si fiabilitatea echipamentului. Acumularea prafului in laptop duce foarte usor la supraincalzire.

Procesul de curatare a laptopului este o operatiune importanta, recomandata a se efectua odata la 6 luni pentru a prelungi durata de viata a laptopului. 

Cum putem pastra laptopul functional pentru mult timp