Cum să repari pixeli morți pe laptop: Ghid complet

Cum să repari pixeli morți pe laptop: Ghid complet

Experienta vizuala pe laptop conteaza enorm de mult, fie ca vizionezi un film sau folosesti laptopul pentru editari video/foto, programare sau office. Calitatea vizuala poate fi umbrita de o problema comuna, dar putin inteleasa: Apritia unori Pixeli Morti pe ecranul laptopului.

Acești pixeli morti sau pixeli blocati pe ecran, pot rămâne permanent negri, albi sau de o anumită culoare si afectează nu numai calitatea imaginii, dar și modul în care interacționăm cu laptopul nostru. În acest articol, ne propunem să explorăm totul despre „Pixeli Morți Laptop” – de la ce sunt acești pixeli, cum îi putem identifica, până la cele mai eficiente metode de reparare a pixelilor morti sau blocati.

Diferenta dintre Pixeli Morti si Pixeli Blocati

Inainte de a incerca sa reparati pixelii unui ecran de laptop, sau orice alt dispozitiv este necesar sa intelegem diferenta dintre pixelii morti si cei blocati. Aceasta diferenta nu doar ca ne ajuta sa identificam corect problema cu care ne confruntam dar ne si ghideaza spre cea mai buna metoda de reparatie.

Ce sunt Pixelii Morti si de ce apar?

Pixelii Morți, în contextul laptopurilor, se referă la acei pixeli care nu mai afișează lumină sau culoare, rămânând permanent negri, indiferent de imaginea afișată pe ecran. Ei sunt, în esență, "morți", deoarece nu mai răspund la semnalele electrice trimise de laptop. Cauza acestui fenomen poate fi o defecțiune la nivelul tranzistorilor care alimentează pixelul sau o problemă în structura internă a ecranului.

Ce sunt Pixelii Blocati si de ce apar?

Pixelii Blocați sunt acei pixeli care rămân „înghețați” pe o anumită culoare - roșu, verde, albastru sau o combinație a acestora - și nu reușesc să se schimbe corespunzător. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când unul sau mai mulți dintre sub-pixelii care compun un pixel complet nu se activează sau dezactivează așa cum ar trebui. Deși nu sunt complet nefuncționali ca pixelii morți, pixelii blocați pot fi la fel de deranjanti, distragând atenția și afectând calitatea vizuală a ecranului laptopului.

Cum functioneaza Pixelii unui ecran?

Un ecran de laptop, monitor, tv sau telefon, este alcătuit din milioane de pixeli, fiecare reprezentând cea mai mică unitate ce poate afișa culoare pe ecran. Fiecare pixel este compus din trei sub-pixeli - roșu, verde și albastru (RGB). Prin combinarea acestor culori la diferite intensități, ecranul poate produce o varietate largă de nuanțe.

Funcționarea pixelilor este reglată de un circuit electronic, care gestionează intensitatea luminii fiecărui sub-pixel. Acest proces permite afișarea imaginilor detaliate și vii pe ecran. Un pixel mort apare când unul sau mai mulți sub-pixeli nu răspund adecvat la semnalele electrice. Acest defect poate rezulta în apariția punctelor negre (pixeli morți) sau în afișarea unei culori constante (pixeli blocați) pe ecran, afectând astfel calitatea vizuală.

 

Cum să repari pixeli morți pe laptop ?

Confruntarea cu problema pixelilor morți pe ecranul laptopului poate fi o experiență frustrantă, dar există pași pe care îi puteți urma pentru a încerca să remediați această situație. Înainte de a explora metodele de reparare, este important să avem o abordare pragmatică și precaută.

Primul și cel mai important pas în abordarea acestei probleme este verificarea garanției laptopului sau a monitorului. Dacă dispozitivul este încă sub garanție, cea mai sigură și mai cost-eficientă opțiune este să contactați producătorul sau retailerul. Multe companii au politici specifice pentru pixelii morți și pot oferi o soluție rapidă, care poate varia de la reparația gratuită până la înlocuirea ecranului sau a întregului laptop.

Pixelii Morti pot disparea singuri dupa o perioada de timp

Pixelii morți de pe ecranul laptopului pot dispărea de la sine, fără nici-un fel de intervenție. Acest fenomen se poate întâmpla datorită naturii flexibile a tehnologiei ecranelor LCD și OLED. De-a lungul timpului, cu utilizarea continuă a laptopului, pixelii care inițial nu răspundeau ar putea începe să funcționeze din nou normal. Deși nu este o certitudine, această posibilitate există și merită luată în considerare înainte de a apela la soluții de reparație mai invazive. Prin urmare, dacă întâmpinați pixeli morți, uneori poate fi benefic să așteptați și să observați evoluția lor înainte de a lua alte măsuri.

Opreste monitorul sau laptopul timp de 24 de ore

Unul dintre cele mai simple și accesibile sfaturi in cazul in care te-ai lovit de problema cu piexeli morti laptop, este să opriți dispozitivul timp de 24 de ore. Aceasta metoda a fost raportată ca fiind eficientă în unele cazuri. Logica din spatele acestei tehnici este că prin oprirea completă a laptopului, componentele electronice, inclusiv ecranul, au ocazia să se "reset" și să se "odihnească".

Dacă, după 24 de ore de inactivitate, pixelii morți persistă, atunci ar fi indicat să incercati alte metode de reparație mai complexe, pe care le vom discuta în secțiunile următoare ale acestui articol.

 

Foloseste Software-uri speciale pentru reparatii pixeli morti laptop

Un alt pas pe care îl puteți încerca în repararea pixelilor morți ai laptopului este utilizarea unor software-uri special concepute pentru aceasta. Aceste programe funcționează prin ciclarea rapidă a culorilor pe ecran, încercând să "revitalizeze" pixelii blocați sau morți. Iată pașii de urmat pentru a folosi aceste software-uri:

Unul dintre software-urile online gratuite și eficiente pentru a remedia problema pixelilor blocați pe ecranul laptopului este JScreenFix. Această aplicație poate fi accesată direct din browserul dvs. fără a fi necesară instalarea. Iată cum puteți utiliza JScreenFix pentru a încerca să reparați pixelii blocați:

 • Accesează Website-ul JScreenFix: Intrati pe adresa https://www.jscreenfix.com/. JScreenFix este o aplicație online gratuită care se concentrează pe repararea pixelilor blocați. Pe pagina web, derulați în jos până găsiți butonul albastru intitulat "Launch JScreenFix" și apăsați pe el. Acest lucru va deschide pagina softului de reparare pixeli morti laptop.

 

 • Identifică Pixelul Blocat: Majoritatea ferestrei browserului va fi neagră, ceea ce ar trebui să faciliteze găsirea pixelului blocat. Dacă pixelul blocat nu este în secțiunea neagră a ferestrei, apăsați F11 pentru a face browserul să afișeze pe tot ecranul.

 

 • Mută "Pixel-Fixer-ul" peste Pixelul Blocat: Faceți clic și trageți peste pixelul blocat, apoi lăsați-o acolo.

 

 • Lasă "Pixel-Fixer-ul" să functioneze cel puțin 10 Minute: Este important să nu minimizați fereastra, să mutați caseta sau să opriți monitorul în acest timp. Dacă este posibil, lăsați "Pixel-Fixer-ul" sa functioneze o ora intreaga.

 

 • Verifica Pixelul Mort A Laptopului: După ce ați lăsat "Pixel-Fixer-ul" peste pixel pentru timpul alocat, închideți fereastra pentru a vedea starea pixelului. Dacă pixelul a fost reparat, problema este rezolvată. În caz contrar, puteți lua în considerare oprirea monitorului pentru o zi și apoi reîncercați această metodă. De asemenea, puteți trece la utilizarea presiunii și căldurii pentru a încerca să reparați monitorul, dar această metodă nu este recomandată fără precauție.

 

Repara Pixeli Morti folosind presiune si caldura

Pentru a repara pixelii morți ai laptopului, o metodă populară implică aplicarea de presiune ușoară și căldură. Utilizați o cârpă moale și apăsați delicat pe zona afectată, iar apoi încălziți-o ușor. Această tehnică poate reactiva pixelii morți, redând claritatea ecranului laptopului.

Riscurile la care iti expui ecranul in incercarea repararii a unui pixel mort: Aplicarea presiunii sau căldurii pe pixelii morți ai laptopului poate părea o soluție, dar aceste tehnici prezintă riscuri semnificative, inclusiv deteriorarea ecranului. De asemenea, această metodă poate anula garanția laptopului.

 

 • Deschide o imagine neagra pe ecran: Este esențial să afișezi o imagine complet neagră pe ecran, pentru ca iluminarea din spate a LCD-ului (backlight) să lumineze panoul ecranului.

 

 • Gaseste un obiect cu capat rotund precum un marker: Un marker cu capac, un creion foarte tocit, un stilou de plastic sau capătul unei pensule de machiaj ar putea fi adecvate. Atentie! Frecarea fizică a monitorului poate agrava problema.

 

 • Înfășoară capatul obiectului într-o protectie: Acest lucru va preveni zgârierea ecranului. Dacă obiectul poate străpunge protectia (o carpa din microfibra subtire), este prea ascuțit și trebuie ales un alt obiect.

 

 • Apasă Ușor cu Capătul Rotunjit pe Pixelul Blocat: Ar trebui să observi un efect alb unduitor în jurul punctului de contact. Aplică presiunea doar pe pixelul blocat, nu și pe zona înconjurătoare.

 

 • Îndepărtează Obiectul După Câteva Secunde: Dacă pixelul este încă blocat, poți repeta actiunea sau continua cu metoda căldurii; dacă s-a deblocat, oprește monitorul imediat și lasă-l oprit cel puțin o oră.

 

 • Înmoaie un Prosop în Apă Caldă: Încălzește apa pe aragaz până începe să formeze bule de aer (aproximativ 88 grade Celsius), apoi pune prosopul în apă.

 

 • Protejează-ți Mâinile: Folosește mănuși de bucătărie sau un prosop gros pentru a evita arsurile.

 

 • Pune Prosopul Cald într-o Pungă de Plastic: Acest lucru va proteja monitorul de umezeală. Asigură-te că punga este complet închisă.

 

 • Aplică Punga pe Pixelul Blocat: Aplicând o presiune usoara în acest mod ar trebui să relaxeze componentele interne ale pixelului, potențial deblocându-l. Nu menține punga pe pixel mai mult de câteva secunde.

 

Dacă problema s-a rezolvat, ești gata. Dacă nu, nu există multe alte lucruri de făcut acasa. Si este cazul sa apelezi la un service de reparatii laptop pentru repararea pixelilor morti ai ecranului de laptop.

 

Apelează la Service OnLaptop pentru Reparatii Pixeli Morti

În concluzie, deși există diverse metode pe care le poți încerca pentru a repara pixelii morți ai laptopului, uneori problema poate fi intr-un stadiu mult prea avansat pentru a mai putea fi reparata. În aceste cazuri, cel mai sigur și eficient pas este să apelezi la un service de reparatii laptop precum OnLaptop.

La OnLaptop, ne angajăm să oferim servicii de reparații de înaltă calitate, asigurându-ne că laptopul tău se întoarce la funcționalitatea optimă cu ajutorul inlocuirii de display pentru laptop-ul tau. Fie că e vorba de pixeli morți, blocați sau orice altă problemă legată de ecran, cea mai sigura si durabila metoda de a rezolva problema este inlocuirea display-ului.

 

 Produse recomandate