Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop?

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop?

S-a spart ecranul laptopului?

Sa-l inlocuiesti cat mai repede cu unul nou e mai usor decat crezi.

Cu o surubelnita si cateva instrumente, poti sa inlocuiesti chiar tu ecranul si sa economisesti destul de mult. Citeste in continuare si vezi daca un ecran nou te va ajuta sa-ti repari laptopul, si daca da, cum poti gasi si instala un display nou.

 

ATENTIE – Daca nu esti sigur ca te poti descurca, este mai bine sa apelezi la un service specializat.

 

Pasul 1: Stabileste daca ai nevoie de un ecran nou

 

Daca ti-a scapat laptopul din mana sau daca ai varsat ceva pe el si ecranul e spart, raspunsul e simplu. Conecteaza un monitor extern la laptop pentru a verifica daca restul componentelor nu sunt deteriorate. Daca laptopul functioneza bine, e timpul sa repari ecranul.

 

Daca problemele cu ecranul nu sunt rezultatul unei cazaturi, atunci cauza nu este LCD. Daca lumina de fundal palpaie,s e stinge dupa cateva minute, sau nu se aprinde deloc, dar se poate vedea o imagine vaga pe ecran, atunci problema este invertorul, un dispozitiv mic care furnizeaza putere.

 

Vestea buna ca aceste dispozitive sunt disponibile la preturi care nu ajung la 150 lei (va vom arata si cum sa gasiti si sa inlocuiti invertorul). Daca inlocuirea invertorului nu a rezolvat problema, fundalul insusi ar putea fi problema. In cazul asta,inlocuirea LCD e solutia pe care o cautati.

 

Daca se vad linii sau o culoare puternica pe ecran, conectati un monitor extern si treceti la acel ecran (daca se poate). Daca problema persista si pe monitorul extern, atunci problema e placa de baza a laptopului sau la circuitul video, nu la display. Daca ecranul extern merge corespunzator, atunci LCD sau cablurile la care e conectat pot fi problema.

 

Pasul 2: Gaseste si inlocuieste suruburile de pe margine

 

Inainte sa cumperi un LCD nou ar fi bine sa-l analizezi si chiar sa-l scoti pe cel vechi. Facand acest lucru ai posibilitatea sa descoperi si alte cauze ale problemei pe care o are ecranul si sa ai suficiente informatii pentru a te asigura ca il vei inlocui cu unul potrivit.

 

Inainte sa incepi, bateria si incarcatorul se scot din laptop. Pentru majoritatea laptopurilor ai nevoie doar de cateva instrumente pentru a le scoate ecranul: o surubelnita dreapta, o surublenita foarte mica stea sau un cutit fin.

 

Mai intai trebuie sa vezi unde se afla invelisurile suruburilor. Aceste invelisuri mici de cauciuc se gasesc de obicei pe rama care inconjoara ecranul, desi la anumite laptopuri acestea se gasesc pe marginea ecranului. (Retine ca aceste instructiuni sunt bune pentru majoritatea modelelor de laptop,dar cateodata vei gasi si modele neobisnuite cum ar fi iBook G4 Apple, care are suruburi Allen sau Macbook Apple, care nu are suruburi ce fixeaza aceasta rama).

 

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Foloseste varful unei surubelnite sau al unui cutit pentru a trage usor de fiecare invelis de cauciuc din jurul ecranului pana vezi daca e vreun surub inauntru. Daca gasesti vreunul, indeparteaza invelisul si pune-l intr-o punga de plastic sau un alt loc sigur. In mod normal ar trebui sa fie patru, sau poate sase suruburi pe rama. Dupa ce le-ai gasit pe toate, strange-le si pune-le la un loc cu invelisurile.

 

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Pasul 3: Scoate rama

 

In partea de jos a ecranului LCD indeparteaza putin rama de ecran si trage usor de ea. In mod normal ar trebui sa iasa usor. Daca nu, trage putin de ea in mai multe parti pana reusesti. Trage usor de restul ramei pana se departeaza de invelisul de plastic al ecranului. Odata ce ai indepartat rama de plastic vei vedea LCD cu rama lui de metal. La majoritatea laptopurilor, placa invertorului este exact sub ecran. Acum vei putea sa apleci LCD in fata, indepartandu-l de carcasa de plastic din spatele lui. Daca nu poti, mai cauta alte suruburi care leaga rama de carcasa.

 

Daca incerci sa rezolvi o problema care nu e vizibila cum ar fi un ecran spart de exemplu, verifica cablul care face legatura intre ecran si placa de baza sau invertor. E posibil sa fie conexiune slaba sau fire taiate. Daca ai noroc solutia poate fi foarte simpla: trebuie sa fixezi un cablu slabit sau sa inlocuiesti unul care in mod evident este taiat.

 

Sfat: Daca se intampla ca rama sa nu iasa atat de usor cum ar trebui, verifica daca nu cumva ai uitat vreun surub nedesfacut.

 

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Pasul 4: Gaseste componentele potrivite

 

Acum ca poti vedea ecranul, cauta o eticheta pe spate unde arata numarul de fabricatie. De obicei acesta consta in o litera sau mai multe, urmate de o serie de numere. Producatorii folosesc de multe ori ecrane diferite pentru acelasi model de laptop, asa ca acest numar te poate ajuta sa gasesti un ecran potrivit cu care sa-l inlocuiesti pe cel defect.

 

Odata ce ai aceasta informatie, poti cauta un ecran nou. Poti sa-ti cumperi un ecran nou si de la producatorul laptopului, dar te va costa mai mult. Cel mai bine e sa cauti online folosind categoria noastra display laptop. Cauta modelul de LCD pe motorul de cautare al siteului nostru sau intra in contact telefonic cu un reprezentant OnLaptop folosind sectiunea contact.

 

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Pasul 5: Inlocuieste ecranul spart

 

Inainte sa scoti LCD cel spart, trebuie sa deconectezi toate cablurile care il leaga de laptop. Acest cablu este de obicei un cablu lung, infasurat ca o sfoara si prins pe spatele ecranului.

 

Scoate caseta ,si trage cu grija mufa din spatele LCD. De asemenea, deconecteza si cablul dintre LCD si invertor. Daca trebuie sa scoti invertorul si sa-l inlocuiesti, scoate suruburile care il fixeaza, apoi deconecteza conectorii de pe fiecare parte a placii invertorului. Odata ce ai scos cablurile, scoate si suruburile care lega LCD de rama de metal si scoate LCD vechi. Pentru a instala LCD nou, faci aceleasi lucruri dar in ordine inversa. Insurubezi LCD cel nou pe rama de metal, apoi conectezi cablul video si apoi invertorul.

 

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Pasul 6: Incarca laptopul

 

Inainte sa montam rama si suruburile ei, testeza noul ecran. Pune bateria la loc si incarca laptopul. Daca ecranul nu merge cum treb

uie, scoate bateria, si mai verifica o data invertorul si cablurile.

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Daca te-ai asigurat ca totul e bine, pune rama la loc, pune inapoi suruburile si apasa pe invelisul suruburilor. (poate ar trebui sa adaugi si putin lipici, de exemplu dublu adeziv, pe spatele lor sa fii sigur ca nu se desfac). Laptopul e acum ca nou, si te-a costat mult mai putin decat te asteptai.

 

 

Cum sa - tu stii cum se schimba display-ul unui laptop

 

Sunt cateva sfaturi care te ajuta sa schimbi display de laptop pentru modele uzuale. Sunt modele de laptop la care nu se aplica toate aceste sfaturi. Recomandam sa apelezi la persoane autorizate inainte sa te apuci sa schimbi singuri displayul laptopului. Lipsa de experienta poate duce la avarii ale echipamentului!