Cumpărați un nou iPhone sau telefon Android? Luați în considerare aceste lucruri mai întâi

Cumpărați un nou iPhone sau telefon Android? Luați în considerare aceste lucruri mai întâi

Cu atât de multe opțiuni, este dificil să alegi cel mai bun telefon pentru bugetul tău. Suntem aici pentru a vă ajuta.

 

Cele mai bune telefoane pe care le puteți cumpăra chiar acum, cum ar fi iPhone 15 Pro sau Galaxy S24 Ultra de la Samsung, oferă funcții de top, inclusiv performanța lor stelară și sistemele de cameră uimitoare. Aceste produse emblematice reprezintă vârful tehnologiei mobile, așa că nu este surprinzător că vin cu prețuri pe măsură. Asta înseamnă că nu sunt la îndemână pentru mulți dintre noi sau sunt pur și simplu inutile pentru aceia care doresc pur și simplu un dispozitiv solid pentru utilizarea de zi cu zi.

 

Numărul mare de opțiuni de la o varietate de producători de telefoane ar trebui să simplifice cumpărăturile, dar uneori acest lucru le face mai confuze, fie că sunteți în căutarea unui telefon de elită de cea mai înaltă calitate sau a unui telefon mai accesibil, cum ar fi Google Pixel 7A. Cele mai bune dispozitive de pe piață nu numai că au prețuri diferite, ci au și specificații diferite ale camerei, dimensiuni ale ecranului și capacități de stocare.

 

Sfaturi de top pentru cumpărarea unui telefon

Performanță vs. buget

4G sau 5G?

Performanța camerei

Performanța procesorului

De cât spațiu de stocare ai nevoie?

 

 

Cum să cumpărați un telefon nou: Cele mai bune sfaturi pentru cumpărarea unui telefon

 

Aflați ce vă interesează cel mai mult: dimensiunea ecranului? Calitatea camerei? Durata de viata a bateriei? Acest lucru vă va ajuta să vă restrângeți alegerile. Telefoanele precum iPhone 15 Pro sau Galaxy S24 Ultra, de exemplu, au camere incredibile care aproape rivalizează cu calitatea pe care o obțineți de la un DSLR. Dacă ești fotograf, atunci să cheltuiești bani aici este o idee bună.

 

Nu reduceți alegerea la gama medie: caracteristicile flagship-urilor de anul trecut se prelinge întotdeauna la telefoanele midrange de anul acesta. Puteți cumpăra un telefon grozav care face aproape tot ce poate face un telefon premium pentru o fracțiune din preț. Pixel 8 Pro de la Google are o cameră cu zoom grozavă, dar Pixel 8 de bază are cele mai multe dintre aceleași specificații cheie și vine la un preț mai rezonabil.

 

Căutați vânzările promo: căutați reduceri mari și oferte promoționale în preajma sărbătorilor majore, în special în perioada Black Friday. Și aflați care este perioada dvs. de grație în cazul în care aveți nevoie de retur sau un schimb rapid.

 

Telefoanele de anul trecut:  de multe ori pot fi foarte multe. Așteptați lansarea din acest an pentru a obține telefonul de anul trecut la un preț mai mic, când magazinele și transportatorii ar putea încerca să-și descarce stocul existent.

 

Testați mai întâi telefonul la un magazin: s-ar putea să-ți placă sau să urăști felul în care arată și se simte în mâna ta.

 

Ați cumpărat deja o mulțime de aplicații pentru iPhone și filme iTunes? Rămâneți la iPhone dacă doriți în continuare acces la ele. De asemenea, dacă ați investit în o mulțime de aplicații Android, veți dori să rămâneți pe acea parte a gardului. În caz contrar, este destul de simplu să schimbi platforma.

 

Cumpărați o husă și o folie de protecție pentru ecran: vă veți proteja telefonul de daune costisitoare și veți crește valoarea de revânzare sau de schimb a telefonului pentru când sunteți gata să treceți mai departe.

 

Cumpărați un nou iPhone sau telefon Android? Luați în considerare aceste lucruri mai întâi

 

Performanța smartphone-ului față de buget

 

În general, performanța se aliniază cu costul. Cea mai recentă, cea mai bună tehnologie vine de obicei la un cost ridicat. Telefoanele emblematice includ cele mai bune camere, cele mai puternice procesoare și pot chiar să prezinte tehnologie de ultimă oră, cum ar fi ecranele pliabile. Prețurile mari înseamnă că aceste telefoane merită luate în considerare doar de cei care își doresc cea mai recentă tehnologie absolută în buzunare.

 

Cu toate acestea, nu toată lumea are nevoie de o astfel de tehnologie de vârf, sau este posibil ca oamenii să nu fie dispuși să cheltuiască minim 5000 lei necesari de obicei pentru a o obține. Din fericire, sectorul midrange din lumea telefoanelor a fost unul dintre cele mai aprige câmpuri de luptă pentru companii în care să concureze, rezultând niște telefoane uimitoare care nu vor sparge puşculiţa. Caracteristici precum încărcarea fără fir și camerele cu lentile multiple care au fost cândva domeniu emblematic sunt acum obișnuite pe telefoanele de gamă medie.

 

Chiar și telefoanele cu buget redus vor oferi în continuare o calitate decentă a camerei și suficientă putere pentru a vă bucura de toată navigarea zilnică pe web, WhatsApp și Instagramming.

 

4G sau 5G?

 

5G este cel mai recent standard care promite viteze fulgerătoare de date mobile atunci când sunteți în oraș. Deși acoperirea 5G încă nu este peste tot, este suficient de răspândită încât ar trebui să te uiți la un telefon 5G în 2024. Și acest lucru este ușor, așa cum sunt aproape toate, de la modelele de vârf până la telefoanele cu buget entry-level.

 

Singurul motiv pentru care ar trebui să vă gândiți să cumpărați un telefon 4G acum este dacă ați găsit o ofertă bună la un model de generație mai veche care vă va ajuta pentru câțiva ani.

 

Marimea ecranului

 

Toate telefoanele au devenit din ce în ce mai mari în ultimii ani, iPhone 15 Pro Max măsurând 6,69 inchi și Galaxy S24 Ultra ajungând la 6,8 inchi. Telefoanele mici nu mai sunt atât de comune, dar există câteva opțiuni de luat în considerare dacă nu doriți un ecran masiv care să vă ocupe buzunarele.

 

Apple a renunțat la linia sa de iPhone Mini, făcând din 2022 iPhone SE cel mai mic iPhone pe care îl puteți cumpăra în prezent. Pe partea Android, ecranul de 6,1 inchi al lui Google Pixel 7A îl face unul dintre cele mai bune telefoane mai mici, dar chiar și atunci nu este ceea ce ați numi mic.

 

Performanța camerei

 

Caracteristicile camerei au fost un punct important pentru drepturile de lăudare în telefoanele recente, producătorii dorind întotdeauna un număr mai mare, mai interesant, fie că este vorba de numărul de megapixeli sau de cantitatea de lentile reale ale camerei. Trei camere din spate sunt acum obișnuite -- un obiectiv obișnuit, un obiectiv ultrawide și un teleobiectiv -- chiar și telefoanele care se concentrează pe buget împachetează mai multe camere.

 

Cumpărați un nou iPhone sau telefon Android? Luați în considerare aceste lucruri mai întâi

 

Acest lucru este grozav, deoarece mai multe obiective înseamnă mai multe opțiuni de fotografiere atunci când sunteți în oraș. Dar asta nu înseamnă că orice cameră cu lentile multiple este la fel de bună ca alta. Ca și în cazul performanței procesorului, cu cât cheltuiți mai mult, cu atât rezultatele pe care le veți obține de obicei sunt mai bune, cele mai bune camere absolute din jur găsindu-se de obicei pe cele mai scumpe modele.

 

Căutați funcții precum zoom-ul optic (mai degrabă decât digital), modul de noapte pentru imagini mai bune în condiții de lumină scăzută și stabilizare optică a imaginii. Uneori, aceste caracteristici s-ar putea să nu fie clare și nu este posibil să judecați performanța unei camere doar privind specificațiile. Dacă îți pasă cu adevărat de abilitățile de fotografiere ale telefonului tău, atunci ia-ți timp să te uiți la recenzii și să vezi cum funcționează camera sa înainte de a cheltui banii.

 

Durata de viata a bateriei

 

Majoritatea telefoanelor pot rezista cea mai mare parte a unei zile cu o singură încărcare. Telefoanele mai mari ar putea avea baterii mai mari, dar au și ecrane mai mari și, adesea, procesoare mai puternice, așa că absorb rapid acel surplus. Puține telefoane vă vor oferi mai mult de o zi de utilizare. Iată câteva lucruri de reținut:

 

Întotdeauna plănuiți să vă încărcați telefonul complet peste noapte.

Căutați funcții precum încărcarea rapidă, care permit telefonului dvs. să preia multă putere într-un interval scurt de timp. Verifică totuși dacă telefonul tău vine cu un încărcător compatibil mai rapid, deoarece este posibil ca o mufă USB veche să nu-l ajute.

Bateria va dura mai mult dacă eviți sarcini mai solicitante, cum ar fi jocurile sau streamingul video. Menținerea luminozității ecranului va fi de asemenea de ajutor.

 

Performanța procesorului

 

Telefoanele de top au procesoare puternice împreună cu 12 GB de RAM sau chiar mai mult. Este suficient pentru a face aceste telefoane să execute orice sarcină fără stres, dar nu trebuie să cheltuiți bani la nivel de vârf pentru a obține performanțe grozave.

 

Cele mai multe telefoane decente de gamă medie oferă suficientă putere pentru a face față tuturor nevoilor tale zilnice. Veți putea în continuare să jucați aproape orice joc din magazinul Google Play și să vă editați fotografiile de înaltă rezoluție în aplicații precum Snapseed sau Adobe Lightroom. Există puține lucruri pe care le-ați putea testa la majoritatea telefoanelor midrange pe care nu le-ar putea descurca.

 

Pe măsură ce treceți la capătul bugetar al spectrului, atunci veți începe să observați o oarecare încetinire cu lucruri precum jocurile. Jocurile 3D mai solicitante ar putea părea mai bâlbâite și pot chiar să se blocheze în mod neașteptat. Cu toate acestea, sarcinile de bază precum trimiterea de e-mailuri, ascultarea Spotify și navigarea pe Instagram nu ar trebui să fie o problemă.

 

De cât spațiu de stocare ai nevoie pentru telefon?

 

Majoritatea telefoanelor, chiar și cele de buget, vin cu cel puțin 64 GB de spațiu de stocare, dintre care 10 pot fi ocupați de aplicații preinstalate și de sistemul de operare al telefonului. Dacă nu intenționați să înregistrați videoclipuri și jocurile nu sunt treaba voastră, 64 GB ar putea fi de ajuns, dar în caz contrar ar trebui să luați în considerare 128 GB ca fiind un minim mai sigur.

 

Telefoanele de ultimă generație -- în special cele care pot înregistra videoclipuri 4K de înaltă calitate -- oferă capacități de 256 GB sau mai mult. Cu atât de mult spațiu, abia va trebui să vă gândiți de două ori pentru a șterge fișierele vechi.

 

Cumpărați un nou iPhone sau telefon Android? Luați în considerare aceste lucruri mai întâi

 

Dacă telefonul acceptă carduri microSD, atunci este o altă chestiune, deoarece puteți adăuga carduri microSD de 32 GB (sau mai mari) pentru foarte puțini bani în aceste zile, iar introducerea unuia în telefon va crește dramatic cantitatea de stocare la care veți avea acces. Din păcate, stocarea extensibilă este o caracteristică foarte rară pe telefoane în zilele noastre.

 

Caracteristici bonus

 

Multe dintre aceste caracteristici sunt acum comune pe telefoane la diferite puncte de preț și merită reținute atunci când faceți cumpărături.

 

Scaner de amprentă sau deblocare facială:  Un scaner poate fi în spate sau chiar încorporat invizibil în afișaj. Securitatea biometrică, așa cum se numește, este mai sigură decât a trebui să vă amintiți un PIN.

Rezistent la apă: Preluați des apelurile în ploaie? Căutați un telefon cu cel puțin un rating IP67 pentru a-l proteja de apă și băuturi vărsate.

Încărcare wireless: aceasta este disponibilă pe multe telefoane, unele oferind acum viteze de încărcare fără fir mai rapide, atâta timp cât utilizați un suport de încărcare compatibil.