HDD vs SSD - Tipuri, viteza si diferente

HDD vs SSD - Tipuri, viteza si diferente

Nu exista o modalitate mai buna de a creste performanta laptopului decat de a-i inlocui HDD-ul cu un SSD.

SSD-urile incep sa inlocuiasca HDD-urile incet dar sigur, devenind dispozitive principale de stocare. Exista o multime de motive pentru care utilizatorii ar trebui sa-si schimbe HDD-ul standard cu un SSD nou.

Cel mai de seama avantaj al SSD-urilor este faptul ca ruleaza de 5 ori mai rapid comparativ cu un HDD. Daca Windows ruleaza pe un SSD, sistemul de operare, programele instalate, jocurile etc vor avea un timp de reactie mai rapid; laptopul va avea performante mai bune si dumneavoastra veti fi mai fericit.

HDD vs SSD: principalele diferențe

PRINCIPALELE AVANTAJESSDHDD
CAPACITATE În general, între 256 GB și 4 TB În general, între 1 și 10 TB
CONSUM Consum redus Consum mai mare
COST Destul de scump Mult mai ieftin
ZGOMOT Mai silențios pentru că nu există părți în mișcare Destul de zgomotos
VIBRATII Nu vibrează deoarece nu există componente în mișcare Rotirea discurilor dvs. poate cauza vibrații ușoare
FRAGMENTARE Nu se fracmenteaza Se poate fragmenta
DURABILITATE Celulele tale pot fi rescrise de un număr limitat de ori Durata de viata mai mare
TIMP DE BOOT 7 secunde 16 secunde
TRANSFER DE DATE În general, între 200 și 550 MB / s În general, între 50 și 150 MB / s
AFECTATE DE MAGNETISM Nu Magnetismul poate elimina datele

 

Unul din lucrurile care v-ar putea impiedica sa achizitionati un SSD este pretul. SSD-ul este mult mai scump comparativ cu un HDD standard. Unii utilizatori nu sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru a imbunatati viteza laptopului in schimbul unui spatiu de stocare mai mic si pe deasupra la un pret mult mai mare. Cu toate acestea, apar laptopuri noi care se vand implicit cu SSD-uri.

Pretul SSD-urilor incepe sa scada, iar capacitatea lor creste treptate. SSD va fi cu siguranta adoptat pe scara larga in viitorul apropiat si nu veti putea refuza nici dumneavoastra o stocare mai fiabila si mai rapida.

HDD vs SSD

HDD vs SSD

HDD versus SSD - diferente

HDD-ul este un dispozitiv de stocare de baza, care este la fel de important ca si creierul uman, deoarece stocheaza toate datele importante ale unui utilizator. El este compus din mai multe piese aflate in miscare, ceea ce il face sa fie destul de vulnerabil. Se poate defecta usor in caz de impact sau lovitura. Cu toate acestea, avantajul sau este ca ofera o capacitate de stocare foarte mare si variata (de exemplu 500 GB, 1 TB, 2 TB etc).

Poate fi produs intr-o varietate de dimensiuni (3.5" adesea pentru pc si 2.5 inch sau 1.8 inch pentru laptop). O capacitate mai mare implica existenta mai multor platane.

Avantajul unui HDD este ca poate stoca un volum mare de date la un cost redus. De exemplu, in prezent se gasesc multe laptopuri cu HDD de 1 TB (si chiar peste). Costul pe gigabyte nu poate fi calculat exact, pentru ca sunt multi factori de luat in considerare, dar este evident faptul ca pretul HDD-urilor este mai mic comparativ cu cel al SSD-urilor.

Acronimul SSD vine de la Solid State Drive

Ati folosit pana acum o unitat flash USB sau un stick de memorie? Ei bine, SSD-ul poate fi considerat versiunea supradimensionata si complexa a unitatii Flash USB sau a stickului de memorie. Asta pentru ca nici unul din acestea nu au in interior parti in miscare. Mai mult, fisierele sunt stocate pe microcipuri. Dimpotriva, hard diskul scrie si citeste datele cu ajutorul unui brat mecanic, cu un cap care se deplaseaza peste plaanele rotative.

Acesta este motivul pentru care SSD-ul este mai rapid. Ca sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile, iata o simpla analogie: ganditi-va ca in loc sa va mergeti prin camera cu un ziar in brate incercand sa cititi stirile, pur si simplu stati cu ziarul in mana si le vizualizati mai clar. SSD-ul nu are nevoie de miscari mecanice pentru a citi sau a scrie datele, ceea ce inseamna automat ca este mai rapid si mai silentios.

Aspectul si interfata SSD sunt de fapt asemanatoare cu cele ale unui HDD clasic. Este fabricat in standarde de 2.5" sau 3.5 inch, astfel ca poate fi folosit fara probleme de dimensiune. Conectorul SSD este in general SATA, insa exista pe piata si SSD-uri mai mici cum ar fi mSATA (mini-SATA) care se potrivesc in slotul miniPCI Express al laptopului.

Aveti grija cu datele de pe SSD

In orice caz si pentru a evita surprizele, atat pe SSD, cat și pe HDD care pot dura aproximativ 10 ani sau mai mult, este mai bine să  monitorizati în mod regulat starea de sanatate a hard diskuluiExistă o colectie de instrumente cu care o puteți face, astfel incat să stiti cand este posibil sa suferiai o eroare care va pune in pericol datele.

Tipuri

Tipuri de SSDTipuri de SSD

HDD sau SSD? Tu ce alegi?

Mai nou laptopurile din magazin sunt tot mai mult echipate cu SSD in loc de HDD-ul cu care toti eram obisnuiti pana de curand. Totusi inainte de a cumpara un laptop cu SSD sau cu HDD clasic va recomandam sa luati in considerare scopul pentru care veti utiliza echipamentul.

In cazul in care sunteti o persoana ce pune pret pe aplicatii multimedia, aveti la dispozitie un buget limitat, copiati multe filme si videoclipuri de pe internet sau veti folosi laptopul intens pentru fotografie si prelucrare video este recomandat sa va indreptati atentia catre un laptop cu HDD clasic. Adevarat, hard diskul clasic este mai lent decat solid state drive -ul, dar are capacitate mai mare de stocare si este mai ieftin. Un utilizator obisnuit care are nevoie de spatiu de stocare pentru multe filme, videoclipuri si fisiere si nu este atat de interesat de viteza de procesare, se va impaca foarte bine si cu un hard disk clasic. Comparativ cu SSD-urile, HDD-urile raman solutii fiabile si acceptate de majoritatea utilizatorilor de pe piata.

Lucrati intens?

Pe de alta parte, daca va place sa jucati intens sau viteza de procesare a sistemului de operare este extrem de importanta pentru dumneavoastra, atunci cu siguranta v-ar veni manusa un laptop echipat cu SSD. Dezavantajul este capacitatea de stocare mai mica, insa investitia merita pentru ca viteza sistemului de operare va creste in mod spectaculos. Desi atat HDD cat si SSD utilizeaza interfata SATA3, SSD-ul se dovedeste a fi mai rapid in teste.

Mai departe, daca lucrati in domeniul ingineriei de sunet, acolo unde zgomotul emis de miscarea capului de citire de pe platane va poate deranja, cel mai bine este sa cautati un laptop cu SSD, caci acesta este mai silentios comparativ cu HDD-ul clasic. Cei care lucreaza in domeniul graficii si proiectarii vor aprecia de asemenea o viteza mai mare de accesare a fisierelor de lucru in programe avansate de grafica.

Cei care folosesc un calculator vor putea folosi simultan un hdd normal si un SSD. In cazul laptopurilor lucrul acesta nu este posibil in general, pentru ca nu exista spatiu suficient in interiorul laptopului. Dar puteti folosi un laptop cu SSD si un HDD extern pe care sa-l conectati atunci cand lucrati cu date. Astfel va veti putea bucura de ambele medii, cu timp scurt de bootare si deschidere rapida a programelor dorite, precum si o capacitate mare de stocare.

Pentru inlocuire Hard Disk, SSD sau SSHDne puteti viziata in sediul nostru din Iancului sau Vacaresti.