Distrugi mediul cu fiecare laptop, calculator si all-in-one pe care il arunci la gunoi! Nu uita sa reciclezi

Distrugi mediul cu fiecare laptop, calculator si all-in-one pe care il arunci la gunoi! Nu uita sa reciclezi

Tendinta noului mileniu este consumul constient si utilizarea economica a resurselor naturale. Cum sa faci planeta mai curata si sa o salvezi de resturi?

Trebuie sa recunoastem, situatia ecologica este terifianta, cimitire de gunoi necontrolate, indiferenta si totul din graba noastra. Ce le vom lasa copiilor si descendentilor nostri? Aceasta nu este o intrebare retorica, ci una care ar trebui sa provoace schimbari radicale in mintea noastra.

Daca tu crezi ca a face primul pas este dificil si iti lipseste motivatia, atunci te inseli profund. Prioritizeaza economia, curatenia in jurul tau, si apoi curatarea globala a planetei - acest set ciudat si contradictoriu functioneaza 100%! Orice minune incepe cu pasi mici!

 

Distrugi mediul cu fiecare laptop, calculator si all-in-one pe care il arunci la gunoi

 

Pentru cea mai mare parte a populatiei din tarile dezvoltate, consumismul este un mod de viata. Legitimitatea raspandirii la nivel global a culturii de consum vine din credinta ca bunastarea este sporita prin cresterea volumului bunurilor consumate.

 

Uzura planificata consta in scurtarea intentionata a ciclului de viata a produselor. Cel mai mare volum al produselor nu poate fi reparat, fie ca urmare a dificultatii sau imposibilitatii gasirii unui reparator sau a unei piese lipsa, fie pentru ca repararea ar fi mai neconvenabila economic decat inlocuirea cu un produs nou.

Uzura morala consta in aplicarea unui anumit design unui produs sau unei parti a unui produs. Diferenta fata de cea planificata este ca uzura morala este de natura psihologica. Pentru ca exista limite la cat de repede se pot strica anumite lucruri, schimbarea constanta a design-ului produselor este necesara. Astfel, propaganda publicitara ne convinge ca produsele sunt demodate inainte de a-si fi atins limitele functiilor vitale.

 

Aproape pentru toate produsele de larga utilitate, cum sunt hainele, televizoarele, calculatoarele, apare un nou model suficient de repede si la preturi suficient de accesibile pentru a ne face sa abandonam lucruri care inca functioneaza perfect.

 

Stiai ca …

OnLaptop Service Center & Shop in fiecare luna, mai mult de 45 de tone de CD-uri devin invechite, demodate, nefolositoare sau nedorite?

OnLaptop Service Center & Shop in fiecare an, mai mult de 55 milioane de cutii de software ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate?

OnLaptop Service Center & Shop viata medie a calculatoarelor in tarile dezvoltate a scazut de la 6 ani in 1997 la 2 ani in 2005?

OnLaptop Service Center & Shop telefoanele mobile au un ciclu de viata mai mic de doi ani in tarile dezvoltate?

 

Pentru sanatatea mediului, cat si pentru cea umana, mai importanta este prevenirea decat vindecarea,  adica reducerea drastica a volumului de deseuri. Colectarea selectiva si reciclarea sunt importante, insa reducerea consumului prin adoptarea unor practici de consum responsabile este cea mai buna masura.

 

Distrugi mediul cu fiecare laptop, calculator si all-in-one pe care il arunci la gunoi

 

Dintre deseurile menajere obisnuite aruncate necontrolat, bateriile si acumulatorii portabili sunt cele mai poluante.

Conform datelor Ministerului Mediului si al Dezvoltarii Durabile, 40 de milioane de baterii portabile vandute anual in Romania ajung in depozitele de deseuri. Aici, metalele grele (mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu) se scurg in sol si ajung in panza freatica. Ele distrug vegetatia din zona si ataca sanatatea oamenilor. Aceste metale pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inima, cancer.

De exemplu, mercurul continut intr-o baterie de ceas poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani. In aceasta categorie intra bateriile si acumulatorii etansi pe care o persoana obisnuita ii poate transporta fara dificultate si care nu sunt nici baterii sau acumulatori auto, nici baterii sau acumulatori industriali, ci includ bateriile cu o singura celula si bateriile si acumulatorii folositi de consumatori in telefoanele mobile, calculatoarele portabile, uneltele electrice fara fir, jucariile si aparatele de uz casnic, cum ar fi periutele de dinti electrice, aparatele de ras si aspiratoarele portabile, precum si orice baterie sau acumulator pe care consumatorii il pot folosi in aplicatii domestice obisnuite.

 

Cuvantul “deseuri” deja ne poate duce cu gandul la lucruri stricate, uzate, care nu ne mai sunt de folos, insa o mare parte din componenta unui DEEE poate fi refolosita.

Spre exemplu, 99% din componentele unui telefon mobil vechi pot fi reciclate. Majoritatea DEEE-urilor, din pacate, ajung la groapa de gunoi si nu la un centru de colectare si reciclare a acestor echipamente din mai multe cauze: lipsa de informare, lipsa de promovare a unor astfel de centre de colectare, lipsa educatiei orientate spre reciclare, dezinteresul etc.

DEEE-urile contin substante care, odata ajunse in natura, se acumuleaza in lantul trofic, cu efecte negative asupra sanatatii omului. Plumbul, mercurul, cadmiul sunt cateva dintre metalele pe care le contin aceste echipamente, care trebuie neutralizate si reciclate in conditii speciale, pentru a nu reprezenta un pericol pentru natura si om. Si nu e vorba doar de metale grele, ci si de restul de materiale din care sunt compuse si care pot fi reciclate (spre exemlplu: plastic, aluminiu etc.).

 

Aurul, argintul si plasticul din interiorul unui telefon mobil sunt foarte valoroase, iar, anul trecut, oamenii au aruncat telefoane in valoare de 52 de miliarde de dolari.

 

Distrugi mediul cu fiecare laptop, calculator si all-in-one pe care il arunci la gunoi

 

La nivel planetar, oamenii au produs 46 de milioane de tone de gunoi – in jur de sase kilograme de persoana. Asta de la cele 43.8 milioane de tone sau 5.6 kilograme de persoana, in 2013.

 

Muntele de gunoi de anul asta continea 330 de tone de aur, peste doua milioane de tone de cupru si o cantitate mai mica de materiale valoroase ca argintul, aluminiu si plastic. Mai putin de o sesime din gunoi a fost reciclat cum trebuie.

 

Gunoiul continea si substante cu potential toxic ca mercur, cadmiu si crom, plus 2,4 milioane de tone de sticla de led, care se gaseste in tuburile catodice folosite la televizoarele vechi si monitoarele de calculator.

 

Pe langa telefoane si laptopuri, gunoiul contine si echipamente de racire ca frigidere si aparate de aer conditionat; monitoare de calculatoare si televizoare, masini de spalat, imprimante si prajitoare de paine.

 

Calculatoarele sunt alcatuite din nenumarate tipuri de componente, fiecare fiind compuse din anumite elemente si substante, cu potential periculos pentru mediu, in cazul eliminarii lor necorespunzatoare. Acest serviciu presupune mai multe etape, importante pentru utilizatorii acestora, dar si pentru ecosistemul in care traiesc:

 

    In momentul in care calculatorul este uzat fizic sau moral, acesta nu trebuie aruncat impreuna cu gunoiul menajer, la ghena de gunoi din jurul gospodariei!

    Un computer vechi trebuie inscris intr-un proces de colectare si reciclare a calculatoarelor, esential pentru buna utilizare a pieselor sale, care pot fi inca utilizate

    Gasirea unui astfel de centru este la un simplu click sau la un telefon distanta, pentru ca sunt foarte multe centre care se ocupa strict cu acest proces de colectare a tuturor computerelor vechi

 

Deseurile electrice contin substante toxice, extrem de nocive pentru apa, sol, mediu, dar si sanatatea umana. In plus, o parte din materiile componente, precum aur, cupru, aluminiu, fier sau plastic pot fi recuperate si reintroduse in circuitul economic ca materii prime secundare.

 

De aceea iti sugeram 3 modalitati prin care poti scapa de ele fara grija.

 

Poti duce telefonul sau laptopul tau intr-un centru de colectare.

 

(!) Bine de stiut: Toti comerciantii care vand echipamente electrice au obligatia de a prelua gratuit aparatura veche.

 

Poti preda gratuit aparatele de mici dimensiuni fara a fi obligat sa cumperi ceva din magazinul respectiv, dar si sa soliciti preluarea echipamentelor mari la livrarea celui nou cumparat. Adica, daca ai cumparat o noua masina de spalat, poti solicita si preluarea masinii de spalat vechi.

 

Doneaza-l

 

Daca device-ul tau mai functioneaza, el poate fi de ajutor altcuiva. Poti contacta un ONG sau poti incerca sa dai un anunt online pe o retea sociala ori pe site-uri care se ocupa cu strangerea de fonduri sau obiecte pentru familii aflate in dificultate.

 

Du-l la o firma tech

 

Este foarte probabil ca o firma care produce sau comercializeaza device-uri ca al tau sa aiba contracte cu asociatii de reciclare. Daca stii ca ai una in apropiere, treci pe acolo si lasa telefonul sau laptopul tau vechi si acestia il vor prelua cu siguranta.

Chiar si la OnLaptop Service Center & Shop primim laptopurile vechi, pentru a salva piesele bune.

 

Acestea sunt 3 modalitati in care sa fii sigur ca device-ul tau va fi refolosit sau reciclat corespunzator si nu a provocat niciun dezechilibru asupra mediului inconjurator.

 

Ne bucuram ca ai grija de mediul nostru inconjurator si te incurajam sa vorbesti despre aceste aspecte si cu alte persoane din jurul tau.