Generatii de procesoare pe laptopuri

Generatii de procesoare pe laptopuri

Aproape in fiecare an sau la doi ani, Intel lanseaza o noua generatie de procesoare care este un pic mai rapida si mai eficienta energetic decat cea dinainte. Din pacate, nu toate liniile de procesoare sunt mutate in acel moment pe noua arhitectura. Desi Intel a lansat deja cateva echipamente cu procesoare "Kaby Lake Refresh" in toamna 2017, producatorul va include aceste cipuri pe laptopurile business, de gaming sau multimedia de abia peste cateva luni.

Detalii despre cele mai cunoscute platforme de procesoare Intel - Generatia a 8-a are numele de cod Kaby Lake Refresh si a fost lansata in 2017 - Generatia a 7-a are numele de cod Kaby Lake si a fost lansata anul trecut in 2016 - Generatia a 6-a are numele de cod Skylake si a fost lansata in 2015 - Generatia a 5-a poarta numele de cod Broadwell si a fost lansata in 2014

Serii de procesoare Alegerea unei serii de procesor este mult mai importanta decat decizia Intel Core i5 versus Intel Core i3. Intel are patru linii principale, fiecare avand setul propriu de Core i3, i5 sau i7. Fiecare linie vine cu un TDP diferit (TDP = putere termica de proiectare), variind de la 4.5 watti in seria Y pana la 45 watti in seria HQ.

Un TDP mai mare inseamna o viteza de procesare mai buna, dar si un consum mai mare de energie si caldura. Cu toate acestea, doar pentru ca un procesor are TDP scazut, nu inseamna ca laptopurile care il folosesc vor avea o durata mai lunga de viata a bateriei.