Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

Laptopurile sunt suficient de compacte pentru a fi purtate cu noi, dar suficient de versatile pentru a rula aplicatii solicitante. Notebook-urile reprezinta cel mai bun instrument pentru a lucra sau pentru a va juca, indiferent daca sunteti acasa, pe drum sau intr-o clasa de facultate.

 

In timp ce tabletele si smartphone -urile de sine statatoare sunt intotdeauna populare, majoritatea oamenilor isi dau seama ca totul, de la tastarea unui document de cercetare la viziobarea de videoclipuri pana la jocuri, functioneaza mai bine pe un laptop. Deci, ce tip de laptop ar trebui sa cumparati? Am pregatit un ghid de cumparare a laptopului pentru a va ajuta.

 

Sfaturi rapide

 

Acestea sunt cele mai importante lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti un laptop nou.

 

  • Ecranele de 12,5 pana la 14 inchi ofera cel mai bun echilibru intre utilizare si portabilitate. Ecranele mai mari sunt bine daca nu calatoriti mult, iar modelele mai mici sunt grozave pentru copii.
  • Daca cheltuiti peste 2500 RON, cautati aceste specificatii minime: procesor Core i5 sau Ryzen 5 1920 x 1080 ecran 8 GB RAM si stocare SSD  in loc de un hard disk.
  • Baterie de peste 9 ore este ideala daca intentionati sa va luati laptopul oriunde.
  • Luati in considerare un laptop 2-in-1 (fie un bendback, fie detasabil) daca doriti sa utilizati laptopul ca tableta. Daca nu, un notebook standard poate fi o alegere mai buna.
  • Chromebookurile sunt bune pentru copii si studenti, iar functionalitatea lor se extinde rapid. Laptopurile cu Windows 10 si MacBook -urile ofera ambele o multime de functionalitati; ce platforma preferati este o chestiune de gust personal.

 

1.Alegeti o platforma: Windows  vs. Mac vs. Chrome OS?

 

Nu este o intrebare usor de raspuns, mai ales daca nu sunteti familiarizat atat cu Mac-urile, cat si cu PC-urile. Dar aceasta prezentare rapida a punctelor forte si slabe ale fiecarei platforme ar trebui sa fie de ajutor.

 

Majoritatea laptopurilor vin cu unul dintre cele trei sisteme de operare: Windows , Chrome OS sau MacOS (numai pentru MacBook). Alegerea celei potrivite este o preferinta personala, dar iata un rezumat rapid cu ceea ce ofera fiecare.

 

Windows 10

 

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

 

Cel mai flexibil sistem de operare, Windows 10, ruleaza pe mai multe modele de laptop decat Chrome OS sau MacOS. Notebook-urile Windows variaza in pret de la sub 800-900  la cateva mii de lei si ofera o gama larga de functii, de la ecrane tactile la cititoare de amprente pana la cipuri grafice duale. Windows 10  ofera o serie de imbunatatiri fata de Windows 7 si 8, inclusiv posibilitatea de a comuta intre modurile tableta si desktop, un meniu Start reinnoit cu Live Tiles si asistentul digital Cortana.

 

De la lansarea sa in iulie 2015, Windows 10 a adaugat si o serie de imbunatatiri, inclusiv capacitatea de a folosi intrebari ulterioare cu Cortana , de a cauta e-mailul folosind un limbaj natural si de a folosi stiloul pentru a mazgali aproape oriunde. Laptopurile cu Windows 10 sunt excelente pentru studenti, cercetatori si utilizatori de afaceri.

 

Apple macOS

 

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

 

Toate MacBook-urile vin cu cel mai recent sistem de operare desktop Apple, macOS Monterey. In general, sistemul de operare ofera functionalitati similare cu Windows 10, dar cu o abordare diferita a interfetei care inlocuieste un dock de aplicatii din partea de jos a ecranului pentru meniul Start si bara de activitati Microsoft. In loc de asistentul digital Cortana, utilizatorii de Mac au parte de Siri . De asemenea, pot efectua tranzactii cu Apple Pay, pot prelua apeluri sau mesaje text de pe telefoanele lor si isi pot debloca laptopurile cu un Apple Watch.

 

Cu toate acestea, niciun MacBook nu vine cu un ecran tactil. Cel mai recent sistem de operare macOS Monterey aduce aplicatii iPad pe Mac (iar aplicatiile iPad si iPadOS pot rula nativ pe Mac-urile M1), precum si imbunatatiri uriase atat pentru browserul Safari, cat si pentru Siri.

 

Sistemul de operare Chrome

 

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

 

Gasit pe Chromebookuri ieftine, cum ar fi Samsung Chromebook 3,  sistemul de operare Google este simplu si sigur, dar mai limitat decat Windows  sau macOS. Interfata de utilizator seamana foarte mult cu Windows, cu un meniu de aplicatii, un desktop si capacitatea de a trage ferestrele in jur, dar principala aplicatie pe care o utilizati este browserul Chrome. Dezavantajul este ca multe dintre „aplicatiile web” pe care le utilizati nu functioneaza deosebit de bine offline. Totusi, acest lucru se schimba, deoarece toate Chromebookurile noi, inclusiv Google PixelBook, pot rula acum aplicatii Android.

 

Daca aveti nevoie de un dispozitiv pentru a naviga pe Web si a verifica e-mailul, a naviga pe retelele sociale si a conversa online, Chromebookurile sunt foarte portabile si tind sa ofere o autonomie buna a bateriei la preturi mici. Sunt, de asemenea, extrem de populare in randul scolilor si al parintilor, deoarece sunt greu de infectat cu programe malware si sunt mai functionale decat majoritatea tabletelor. Daca aveti nevoie de un Chromebook , cautati unul cu cel putin 4 GB RAM si 16 GB spatiu de stocare.

 

2.Decideti daca doriti un 2 in 1

 

Multe laptop-uri se incadreaza in categoria laptopurilor 2-in-1  dispozitive hibride care pot comuta intre modul traditional clapeta, modul tableta si alte pozitii intermediare, cum ar fi modurile cort sau stand. 2-in-1 vin in general in doua stiluri diferite: detasabile cu ecrane care se desprind complet de pe tastatura si laptopuri flexibile cu balamale care se indoaie la 360 de grade pentru a schimba modurile.

 

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

 

3.Alegeti dimensiunea potrivita

 

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

 

Inainte de a va uita la specificatii sau preturi, trebuie sa va dati seama cat de portabil aveti nevoie sa fie laptopul. Laptopurile sunt de obicei clasificate in functie de dimensiunile afisajului :

 

  • 11 pana la 12 inchi: cele mai subtiri si mai usoare sisteme, u ecrane de 11 pana la 12 inchi si cantaresc de obicei 1.1-1.6 kg.
  • De la 13 la 14 inchi: Ofera cel mai bun echilibru intre portabilitate si utilizare, mai ales daca aveti un laptop care cantareste mai putin de 1.9 kilograme.
  • 15 pana la 16 inchi: cele mai populare dimensiuni, laptopurile de 15 inchi cantaresc de obicei intre 1.9 si 2.5 kg. Luati in considerare aceasta dimensiune daca doriti un ecran mai mare si nu intentionati sa va transportati des notebook-ul. Laptopurile cu ecrane de 16 inchi sunt rare, dar Apple ar putea incepe tendinta cu MacBook Pro de 16 inchi.
  • De la 17 la 18 inchi: Daca laptopul ramane pe birou toata ziua in fiecare zi, un sistem de 17 sau 18 inchi va poate oferi tipul de putere de procesare de care aveti nevoie pentru a juca jocuri de ultima generatie sau pentru a obtine productivitate.

 

4.Verificati detalii despre durata de viata a bateriei

 

Ghid de cumpărare a laptopului - sfaturi esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra

 

Daca ajungeti sa cumparati un notebook mare si voluminos sau un dispozitiv de gaming pe care il veti folosi doar pe birou, mereu in priza, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la durata de viata a bateriei. Cu toate acestea, daca intentionati sa folositi laptopul deconectat de la priza, chiar daca este acasa sau la serviciu, veti dori cel putin 7 ore de rezistenta, 8+ ore fiind ideale. Pentru a determina durata de viata estimata a bateriei unui notebook, nu credeti pe cuvantul producatorului, cititi rezultatele tertilor din surse obiective.

 

 

Urmareste-ne pe social media:
Facebook https://www.facebook.com/onlaptop
TikTok https://www.tiktok.com/@onlaptop.ro
Instagram https://www.instagram.com/service.onlaptop
Twitter https://twitter.com/serviceonlaptop