Laptop mai rapid fara sa cumparati nimic in plus

Laptop mai rapid fara sa cumparati nimic in plus

Da, puteti imbunatati performantele laptopului dumneavoastra, fara niciun cost suplimentar, fara sa cumparati noi componente. Multe lucruri pe care le puteti face sunt de bun-simt. La unele probabil ca v-ati gandit pana acum, iar altele va vor surprinde. Chiar si asa insa, nu trebuie sa va asteptati la minuni. Daca aveti un laptop foarte vechi, nu va asteptati ca acesta sa poata dintr-o data sa accepte jocuri noi destinate desktopurilor high-end.

Tineti laptopul rece

In ciuda numelui sau (laptop - din engleza "lap" = poala) laptopul nu trebuie tinut pe brate atunci cand lucrati la el. Laptopurile genereaza foarte multa caldura, ceea ce poate avea un efect negatic asupra performantelor sale. Evitati sa-l folositi in spatii unde este foarte cald. Nu il asezati niciodata pe pat, pe perna, pe tapiterie sau pe orice alta suprafata moale. In schimb, il puteti pune fara probleme pe masa (o suprafata rigida). Daca va place sa folositi laptopul in pat sau pe canapea, incercati sa puneti pe brate o carte sau o revista groasa si apoi asezati laptopul deasupra. La fiecare 10 minute, intoarceti carte, asa incat suprafata sa nu devina prea fierbinte. Astfel caldura va fi absorbita.

Laptop mai rapid fara sa cumparati nimic in plusLaptop mai rapid fara sa cumparati nimic in plus

Inchideti programele de care nu aveti nevoie inainte de folosi soft-uri consumatoare de resurse (foi de calcul mari sau jocuri). Cu cat aveti deschise mai multe programe la un moment dat, cu atat mai greu va functiona laptopul dumneavoastra. Cele mai multe laptopuri lucreaza in fundal cu o multime de programe ce nu sunt necesare (din momentul in care sunt pornite). Opriti aceste programe manual, folosind Ctrl + Alt + Delete sau descarcati o aplicatie freeware care le va inchide automat pentru dumneavoastra.

Daca aveti un laptop cu Windows Vista, puteti accesa configuratia de start up selectand "Run" din meniul de accesorii, apoi tastand "msconfig" in caseta.

Utilizati antivirusul periodic pentru a scapa de posibilele infectari. Virusii vor trage in jos performantele laptopului. Atentie insa: atunci cand jucati sau folositi programe consumatoare de resurse este indicat sa opriti antivirusul. Softurile de antivirus utilizeaza o cantitate foarte mare de resurse cand sunt activate.

Verificati continutul de pe hard disk. Daca hardul este plin sau aproape plin, acest lucru poate incetini semnificativ laptopul. Cele mai multe jocuri si multe alte programe solicita hardul in mod periodic. Examinati deci continutul de pe hard disk si dezinstalati toate jocurile vechi pe care nu le mai folositi, stergeti fisierele nefolosite, cum ar fi imaginile sau fisierele MP3. Daca este nevoir, salvati fisierele pe CD sau pe alta unitate media.

Defragmentati hard diskul.

Un hard disk foarte fragmentat reduce performanta laptopului. Softurile comerciale sunt eficiente, insa puteti folosi si programul de defragmentare implicit al Windows. Incercati sa faceti acest lucru cel putin o data pe luna. Accesati "My Computer" si dati click pe icon-ul de hard disk. Click pe "Properties" si selectati tab-ul "Tools". Apoi click pe butonun "Defragment Now". Daca nu ati mai defragmentat hard diskul de multa vreme, pregatiti-va sa asteptati cateva ore bune pana la finalizarea operatiunii.