OnLaptop te învaţă - Ce este un server proxy?

OnLaptop te învaţă - Ce este un server proxy?

Ați auzit termenul „server proxy”, dar nu aveți idee ce înseamnă? Iată cum un proxy poate ajuta la depășirea blocării regiunilor și multe altele.

 

  • Serverele proxy acționează ca intermediar între dvs. și site-urile web pe care le vizitați, îmbunătățindu-vă confidențialitatea.

  • Puteți utiliza servere proxy pentru accesul la site-ul web restricționat de țară și pentru monitorizarea locului de muncă.

  • Rețineți că proxy-urile nu pot ascunde istoricul de navigare, nu pot proteja de furnizorii de servicii de internet sau nu pot cripta datele. Pentru o confidențialitate mai bună, utilizați un VPN.

 

Oamenii folosesc servere proxy pentru a-și îmbunătăți confidențialitatea în timp ce navighează pe internet. Dar ce este un server proxy și cum îl folosesc oamenii pentru a naviga pe web și a-și proteja confidențialitatea?

 

Ce este un server proxy?

 

Un server proxy acționează ca un intermediar, așezându-se între dvs. și site-ul web pe care doriți să îl vizitați. În loc să vizitați site-ul direct, îi spuneți serverului proxy să se conecteze la acesta pentru dvs. Serverul proxy se conectează la acesta, primește datele de la acesta și apoi vi le transmite înapoi.

 

Este ca și cum ai angaja un mesager care să livreze poștă cuiva. Dacă nu doriți ca destinatarul să știe că scrisoarea este de la dvs., o puteți da unei terțe părți care o livrează pentru dvs. În acest fel, puteți primi mesajul trimis și nu vă faceți griji să dezvăluiți cine sunteți.

 

Pentru ce este folosit un server proxy?

 

Serverele proxy sunt utile, dar de ce le folosesc oamenii?

 

Utilizarea unui server proxy la nivel personal

 

Site-urile web pot spune de unde vă conectați uitându-vă la adresa IP. Dacă un site web a trecut în lista neagră țara dvs. și încercați să vă conectați la el, acesta va identifica din ce țară sunteți conectat prin adresa dvs. IP și vă va refuza accesul.

 

Serverele proxy sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să viziteze site-uri web cu restricții de țară, de obicei din cauza acordurilor de drepturi. De exemplu, puteți viziona emisiuni TV pe BBC iPlayer folosind un server proxy situat în Marea Britanie și conectându-vă la iPlayer prin intermediul acestuia.

 

Când iPlayer verifică locația dvs. geografică, vede IP-ul serverului proxy în loc de al dvs. Recunoaște serverul proxy ca sursă din Marea Britanie și permite serverului să-și acceseze datele. Aceste date vă sunt transmise, permițându-vă să urmăriți Doctor Who indiferent unde vă aflați.

 

Utilizarea unui server proxy la nivel de afaceri

 

Datorită naturii lor de „intermediar”, serverele proxy pot monitoriza și conexiunile care se îndreaptă către internet. Drept urmare, permite companiilor să monitorizeze utilizarea rețelei angajaților pentru a se asigura că nu folosesc abuziv internetul.

 

Ori de câte ori un angajat dorește să viziteze un site web, acesta trece prin serverul proxy, care verifică pentru a se asigura că totul este în regulă. În cazul în care se constată că angajatul navighează pe un site aflat pe lista neagră, serverul proxy redirecționează utilizatorul către o pagină web, informând utilizatorul că nu îl poate accesa.

 

Ce nu pot face serverele proxy

 

OnLaptop te învaţă - Ce este un server proxy?

 

Serverele proxy sunt utile, dar nu sunt o soluție perfectă pentru toate nevoile dumneavoastră. Există câteva lucruri pe care serverele proxy nu le pot face și pe care trebuie să le țineți cont.

 

Serverele proxy nu vă pot ascunde istoricul de navigare

 

Serverele proxy afectează doar conexiunea la care vă aflați; prin urmare, nu modifică nimic pe computer sau browser. Deși serverele proxy sunt excelente în a vă ascunde identitatea de site-uri web, ele nu vă ascund istoricul de navigare în browser.

 

Fiecare site web pe care îl vizitați va fi în continuare conectat în istoricul dvs. de navigare, așa că asigurați-vă că utilizați funcția de navigare privată a browserului dacă doriți să faceți cumpărături secrete de cadouri.

 

Serverele proxy nu vă pot proteja datele de ISP

 

Spre deosebire de un serviciu VPN, un server proxy nu vă ascunde obiceiurile de navigare de furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP). Deși site-urile pe care le vizitați nu vă vor putea identifica, datele dvs. trebuie să treacă prin ISP-ul dvs. pentru a ajunge la serverul proxy. Ca rezultat, serverele proxy sunt o alegere proastă dacă doriți confidențialitate de la un ISP indiscret.

 

Dacă doriți să faceți acest lucru, este mai bine cu un VPN. VPN-urile creează un „tunel” între tine și serverele VPN, ceea ce împiedică ISP-ul tău să-ți vadă datele. De asemenea, este excelent pentru a vă proteja conexiunile în general. De exemplu, dacă utilizați o conexiune Wi-Fi nesecurizată și nu doriți ca oamenii să se uite la ceea ce faceți.

 

Serverele proxy nu pot cripta datele pe care le trimiteți și pe care le primiți

 

Deoarece nu se schimbă nimic între computerul dvs. și serverul proxy, astfel încât toate datele trimise către serverul proxy nu trec prin nicio criptare suplimentară, spre deosebire de un VPN. Prin urmare, serverele proxy nu sunt o soluție pentru a vă proteja datele de privirile indiscrete asupra conexiunilor nesecurizate.

 

Sunt serverele proxy sigure și legale de utilizat?

 

Din păcate, utilizarea unui server proxy public implică riscurile sale. Aceste riscuri vă pot afecta fie confidențialitatea, fie securitatea computerului.

 

Pentru cei dintâi, întoarceți-vă cu gândul la momentul în care am discutat despre utilizările în afaceri pentru serverele proxy. Am menționat că proprietarul serverului poate monitoriza conexiunile și datele trecute prin server. De asemenea, cineva care deține un server proxy public poate vedea datele de conexiune, ceea ce le poate face un risc pentru confidențialitate.

 

De asemenea, serverele proxy gratuite necesită multă publicitate pentru a continua lucrurile. De obicei, furnizorii de servere proxy gratuite nu doresc să provoace rău utilizatorilor lor, dar unii agenți de publicitate vor folosi reclame care duc la malware, un truc cunoscut sub numele de „malvertising”. Dacă furnizorul de server proxy gratuit nu își filtrează reclamele în mod corespunzător, este posibil să obțineți ceva urât din reclamele pe care vi le oferă.

 

Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este să utilizați un serviciu proxy privat sau să vă creați propriul server proxy online. Odată configurat, puteți naviga pe web fără teamă de spionaj sau publicitate proastă.

 

Din fericire, configurarea și utilizarea unui server proxy este legală atâta timp cât vă aflați în afara Chinei, Iranului, Coreei de Nord și altor țări restrictive.

 

Unde să găsiți un server proxy?

 

Acum știți despre serverele proxy, unde puteți găsi câteva servere proxy bune de folosit? După cum v-ați putea aștepta, există o grămadă de site-uri de server proxy, dar iată cinci dintre cele mai bune site-uri de server proxy pe care le puteți începe imediat:

 

OnLaptop te învaţă - Ce este un server proxy?

 

KProxy : Un site proxy gratuit, ușor de utilizat, care nu necesită instalare, cu o opțiune pentru un plan plătit pentru a elimina reclamele și a îmbunătăți serviciile.

Whoer.Net : Oferă un serviciu proxy web și VPN care necesită instrumente de descărcare pentru modificările IP și DNS, cu un abonament plătit disponibil pentru funcționalitate completă.

HMA : Anterior un proxy gratuit popular, acum oferă și un VPN, concentrându-se pe îmbunătățirea confidențialității, oferind o extensie proxy web și o garanție de rambursare a banilor de 30 de zile pentru VPN-ul său.

Zyte : O soluție inteligentă de proxy și web scraping pentru companii, care necesită integrare API și oferă planuri începând de la 29 USD/lună.GeoSurf : Oferă peste 3,5 milioane de IP-uri rezidențiale pentru companii pentru a ocoli geo-restricțiile, cu planuri care încep de la 300 USD pe lună.

 

Deși nu sunt o soluție perfectă pentru toate problemele dvs. de confidențialitate, serverele proxy pot fi de mare ajutor dacă doriți să efectuați sarcini simple. Există chiar și servere gratuite pe care le puteți folosi; cu toate acestea, ar trebui să acționați cu precauție și să vă asigurați că nu vă conectați la unul rău intenționat.