Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

ꙮ Iata un ghid despre cum sa actualizati macOS si toate aplicatiile de pe Mac.

ꙮ Apple lanseaza frecvent actualizari de software care includ multe modificari importante care ar trebui aplicate cat mai curand posibil. Pe langa repararea breselor de securitate care va pot lasa Mac vulnerabil la atacuri, aceste actualizari imbunatatesc stabilitatea generala a sistemului si uneori adauga noi functii.

 

Apple lanseaza, de asemenea, actualizari specifice componentelor hardware, cum ar fi trackpad-ul MacBook-ului sau modificari ale partitiei de recuperare. Toate acestea sunt adaptate hardware-ului dvs., astfel incat Mac-ul dvs. nu va descarca nimic de care nu aveti nevoie.

 

Deci, cum va puteti asigura ca Mac-ul dvs. este complet actualizat? Nu exista o solutie de intretinere universala, asa ca haideti sa vedem cum functioneaza actualizarile macOS.

 

Cum sa actualizati la cea mai recenta versiune de macOS

 

Metoda de actualizare a Mac-ului depinde de versiunea de macOS pe care o rulati in prezent. Actualizarile se faceau inainte prin Mac App Store, dar Apple foloseste acum aplicatia System Settings pentru a furniza actualizari macOS. Am acoperit ambele metode mai jos.

 

Nota: Inainte de a aplica orice actualizari, va recomandam sa creati o copie de rezerva Time Machine in cazul in care ceva nu merge bine.

 

Actualizati prin Setari de sistem sau Preferinte de sistem (macOS Mojave sau mai tarziu)

 

Daca Mac-ul dvs. ruleaza macOS Monterey sau o versiune ulterioara, il puteti actualiza din sectiunea Actualizare software din Setarile sistemului. Acest lucru va asigura ca atat sistemul dvs. de operare, cat si toate programele implicite ruleaza pe cea mai recenta versiune.

 

Iata cum se face:

 

Deschideti Setari de sistem sau Preferinte de sistem pe Mac. Puteti face acest lucru facand click pe meniul Apple din bara de meniu si selectand Setari sistem.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

Apoi, selectati General in panoul din stanga si alegeti Actualizare software in partea dreapta.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

Mac-ul dvs. va verifica toate actualizarile disponibile pentru sistemul dvs. Daca sunt disponibile, faceti click pe Actualizare acum pentru a le descarca si instala. Puteti vizualiza detaliile despre fiecare actualizare si puteti selecta actualizari specifice de instalat facand click pe Mai multe informatii .

De asemenea, puteti activa Actualizari automate in acelasi meniu.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

Cand pagina Actualizare software spune ca Mac-ul dvs. este actualizat, macOS si toate aplicatiile incorporate sunt actualizate. Aceste aplicatii includ Safari, Messages, Mail, Music, Photos, FaceTime si Calendar. Pentru toate celelalte aplicatii pe care le-ati descarcat folosind App Store, actualizarile sunt disponibile folosind sectiunea Actualizari din App Store.

 

De asemenea, puteti alege sa actualizati Mac-ul la urmatoarea versiune majora de macOS folosind aceeasi metoda.

 

Actualizati macOS prin Mac App Store (macOS High Sierra si anterioare)

 

Daca Mac-ul dvs. ruleaza orice versiune de macOS inainte de Mojave, nu veti vedea optiunea Actualizare software in Preferinte de sistem. In schimb, actualizarile sunt disponibile din Mac App Store.

 

Lansati Mac App Store cu Spotlight sau facand click pe el din folderul Aplicatii, faceti click pe fila Actualizari si priviti in partea de sus a listei.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

Actualizarile proprii ale Apple vor aparea intotdeauna deasupra tuturor celorlalte. Acestea sunt adesea grupate impreuna si puteti face click pe Mai multe pentru a vedea fiecare actualizare in asteptare sau puteti alege sa le instalati individual. Faceti click pe Instalare, dupa care actualizarea va fi descarcata si aplicata

 

Actualizarea aplicatiilor pentru Mac

 

Metodele descrise mai sus va permit sa va actualizati versiunea de macOS. Cu toate acestea, aplicatiile trebuie sa fie si ele actualizate. Pentru software-ul instalat prin Mac App Store, puteti pur si simplu sa lansati aplicatia App Store si sa faceti click pe Actualizari din panoul din stanga.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

In mod implicit, actualizarile automate sunt dezactivate, asa ca va trebui sa actualizati manual prin aceasta metoda. Pentru a activa actualizarile automate pentru aplicatiile instalate folosind Mac App Store, accesati App Store > Setari din meniul de sus si activati Actualizari automate.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

Daca ati instalat software de oriunde altundeva decat Mac App Store, va trebui sa actualizati software-ul lansandu-l si verificand actualizarile disponibile. Puteti accesa Despre [Aplicatie] pentru unele aplicatii pentru a vedea daca trebuie sa descarcati o actualizare; vom folosi Spotify ca exemplu.

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

Majoritatea aplicatiilor va vor spune cand este disponibila o actualizare si multe vor instala automat versiuni noi, cum ar fi Google Chrome. Cu toate acestea, unele programe mai vechi pot necesita descarcarea manuala a celei mai recente versiuni.

 

Intarzierea actualizarilor majore de macOS

 

Exista motive intemeiate pentru a intarzia actualizarile majore si, cu conditia sa aveti cele mai recente actualizari de securitate instalate pentru versiunea dvs. actuala de macOS, veti pierde doar noile functii. Motivul principal pentru intarzierea unui upgrade este compatibilitatea software-ului.

 

Daca utilizati un software fara de care pur si simplu nu puteti trai, asigurati-va ca functioneaza cu urmatoarea versiune de macOS inainte de a o instala. Va recomandam sa verificati cu dezvoltatorul sau sa testati pe un Mac de rezerva, daca aveti unul.

 

In fiecare an, Apple lanseaza o actualizare majora si, in fiecare an, aplicatiile nu mai functioneaza pana cand dezvoltatorii lor le pot corecta. Desi acest lucru este rar acum, inca se intampla. Deci, fiti inteligent si ganditi-va inainte de a lua orice decizie.

 

Despre programul public beta macOS

 

Programul beta public al Apple ruleaza de cativa ani, permitand utilizatorilor sa testeze actualizarile de software inainte de a fi pregatiti pentru o lansare publica completa. Puteti opta pentru program pe site-ul web al programului software beta al Apple. Conectati-va cu ID-ul Apple, descarcati utilitarul public de acces beta pentru a va inregistra Mac-ul, apoi verificati sectiunea Actualizare software din Setari sistem.

 

Beta-urile publice ale Apple sunt mult mai stabile decat versiunile timpurii pe care le-au introdus dezvoltatorilor, dar software-ul beta este inca neterminat. Ca atare, poate doriti sa evitati utilizarea software-ului beta pe un Mac de care depindeti pentru munca, studiu sau alte sarcini zilnice importante.

 

Nota: Daca nu faceti in mod regulat copii de rezerva pentru Mac, cu Time Machine sau altfel, este riscant sa instalati automat actualizari beta OS. Daca ceva nu merge bine, s-ar putea sa va treziti cu un ecran negru si un Mac care nu raspunde. S-ar putea chiar sa fie nevoie sa reinstalati macOS prin partitia de recuperare si veti pierde tot ceea ce nu ati facut copii de rezerva facand acest lucru.

 

Riscul de malware ascuns in actualizari

 

Pas cu pas – cum se actualizeaza software-ul Mac-ului

 

In martie 2016, clientul torrent Mac Transmission a fost infectat cu malware; ei bine, ransomware pentru a fi mai precis. Aplicatia a fost lovita din nou de mai multe programe malware in august acelasi an. Metoda principala de raspandire a malware-ului inclus a fost includerea acestuia intr-o actualizare de software.

 

Problema principala este ca nu exista nicio modalitate de a sti daca aplicatia pe care urmeaza sa o actualizati a fost compromisa pana nu este prea tarziu. Este o intamplare rara si chiar mai rar sa se intample de doua ori, dar nu este niciodata imposibil. Acesta este un alt motiv excelent pentru a face backup regulat al sistemului.

 

Actualizarile Mac App Store sunt analizate de catre Apple insusi. Deci, acestea nu ar trebui sa reprezinte o amenintare prea mare. Software-ul descarcat din magazin este, de asemenea, in sandbox, o masura pusa in aplicare pentru a va proteja sistemul de modificari nedorite.

 

Daca aveti indoieli, va recomandam sa asteptati o saptamana sau mai mult inainte de a instala orice actualizari noi. Apoi, verificati stirile referitoare la acel software pentru a afla cum functioneaza actualizarea. Puteti lua in considerare si software antivirus pentru Mac-ul dvs.

 

Tineti-va Mac-ul actualizat

 

Nu putem sublinia indeajuns acest lucru - ar trebui sa va asigurati ca Mac-ul dvs. este actualizat la cea mai recenta versiune disponibila, indiferent daca vorbim de sistemul de operare sau de aplicatii terta parte. Acest lucru va va permite sa utilizati toate cele mai recente functii si sa evitati orice vulnerabilitati de securitate.

 

Singurul motiv pentru a evita temporar o actualizare este compatibilitatea software-ului, care ar trebui, de asemenea, sa fie pentru o perioada scurta de timp. Asadar, cercetati destul de mult inainte de a va actualiza Mac-ul la cea mai recenta versiune de macOS.