Pot sa-mi curat laptopul cu alcool?

Pot sa-mi curat laptopul cu alcool?

Pot sa-mi curat laptopul cu alcool? Pe scurt: Nu!

Pe anumite site-uri veti gasi recomandarea de a curata laptopul cu alcool. Daca veti cauta pe Google aceasta intrebare, raspunsul robotic va fi un sfat de genul "50% apa, 50% alcool izopropilic".

Desi utilizarea alcoolului era o optiune decenta pentru ecranele laptopurilor acum cativa ani, cele mai multe displayuri ale laptopurilor noi sunt prevazute cu straturi de protectie care nu reactioneaza bine in contactul cu detergenti pe baza de amoniac sau alcool. Asta inseamna ca ar trebui sa evitati detergentii de geam, spirtul medicinal, degergentii cu isopropanol, dizolvantul pentru lacul de unghii si votca.

Pot sa-mi curat laptopul cu alcoolPot sa-mi curat laptopul cu alcool

Pot sa sterg laptopul cu servetele umede dezinfectante?

Azi pare ca toata lumea are aceste servetele prin casa. Sunt utile pentru a curata rapid in baie sau in bucatarie. Atentie insa: multe din aceste servetele umede si solutii dezinfectante contin substante chimice puternice, inclusiv alcool si amoniac. Daca le veti folosi pentru a curata tastatura, exista riscul ca pe taste sa ramana urme de reziduuri. In general servetelele dezinfectante sunt prea dure pentru un laptop obisnuit.

Apa simpla?

Laptopul este lipicios, iar ecranul este acoperit de praf si puncte intarite de mizerie. Aveti un raport de realizat cat mai curand si trebuie sa curatati laptopul repede pentru ca murdaria de pe laptop este deranjanta si va distrage atentia. Problema e ca nu aveti la indemana nici macar servetele umede dezinfectante si nici alcool (doua metode prezentate deja la punctele anterioare , care oricum nu erau recomandate). Asta inseamna ca va mai ramane o singura optiune: apa de la robinet.

Apa e la indemana si nu sunteti nevoit sa iesiti din casa pana la magazin ca sa luati o solutie speciala de curatare. Din pacate insa apa (cu o carpa imbibata in apa - de preferat microfibra) nu curata atat de bine. Iti da iluzia ca "ecranul arata destul de curatel", dar atat.

Ganditi-va in felul urmator: daca doar va clatiti mainile dupa ce mergeti la toaleta, credeti intr-adevar ca vor fi la fel de curate ca in cazul in care ati fi folosit sapun? Luam laptopul cu noi peste tot: in metrou, in autobuz, la birou, in clasa, in camera de camin sau in sala de asteptare de la spital. De aceea apa poate sa nu fie suficienta pentru a va curata bine laptopul.

In plus apa de la robinet poate contine substante chimice puternice care pot deteriora displayul. Prin urmare merita sa luati in considerare folosirea de apa deionizata sau apa filtrata. Daca trebuie sa folositi apa pentru curatarea laptopului pentru ca nu aveti alta optiuni, macar asigurati- va ca este deionizata.

Curata ecranul laptopului

Este ideal sa va cumparati de la un magazin o solutie speciala pentru curatarea displayului de laptop. In lipsa acestei solutii puteti incerca sa preparati acasa un amestec din 50% apa (de preferat deionizata) si 50% otet alb sau direct apa distilata.

Apoi folositi o laveta din microfibra imbibata extrem de putin in solutia preparata si indepartati mizeria de pe ecran. Nu trebuie sa apasati prea tare pentru ca se pot forma pete de presiune. Nu puneti prea multa solutie pentru ca exista riscul ca aceasta sa se scurga pe sub carcasa si sa ajunga in interior.