Procesor Dual Core, Quad Core. Tu stii ce inseamna?

Procesor Dual Core, Quad Core. Tu stii ce inseamna?

In zilele noastra procesoarele sunt dual-core, quad-core sau octa-core. Dar stii ce inseamna aceste nume? In acest articol le vom explica.

 

Atunci cand cumperi un laptop nou sau configurezi un computer, procesorul este cel mai important. Dar exista multi termini mai putin cunoscuti, printer care core (nuclee). De exemplu, ai nevoie de un procesor dual-core, un quad-core, un hexacore, un octa-core sau mai multe?

 

Dual-Core vs. Quad-Core, explicat

Procesor Dual Core, Quad Core. Tu stii ce inseamna?

 

Iata tot ce trebuie sa stii:

 

    Exista intotdeauna un singur cip de procesor. Acest cip poate avea unul, doua, patru, sase, opt, zece, doisprezece sau chiar saisprezece nuclee.

Deci, daca gasesti un procesor „single core”, inseamna ca cipul procesorului are un singur nucleu. Iar un procesor dual-core are doua nuclee, un quad-core are patru, un hexa-core are sase, un octa-core are opt si asa mai departe.

    In prezent, un procesor cu 18 nuclee este cel mai bun pe care il poti folosi in computerele uzuale. Bine, ai putea cumpara un AMD Threadripper cu 64 de nuclee, care este disponibil pentru consumatori, dar acesta are mai multa putere de procesare decat ai avea nevoie.

    Fiecare „nucleu” este partea cipului care face munca de procesare. In esenta, fiecare nucleu este o unitate centrala de procesare (CPU).

 

 

 

Diferenta dintre procesoarele Dual-Core si Quad-Core

 

S-ar putea sa crezi ca mai multe nuclee vor face procesorul mai rapid in general, dar nu este intotdeauna cazul. E putin mai complicat decat atat.

 

Mai multe nuclee sunt mai rapide doar daca un program isi poate imparti sarcinile intre nuclee. Nu toate programele sunt dezvoltate pentru a imparti sarcinile intre nuclee.

 

Viteza fiecarui nucleu este, de asemenea, un factor crucial in viteza, la fel ca si arhitectura. Un procesor dual-core mai nou, cu o viteza mai mare, va depasi adesea un procesor cu patru nuclee mai vechi cu o viteza mai mica.

 

Consumul de energie

 

Mai multe nuclee conduc, de asemenea, la un consum mai mare de energie de catre procesor. Cand procesorul este pornit, furnizeaza energie tuturor nucleelor, nu doar unul cate unul.

 

Producatorii de cipuri au incercat sa reduca consumul de energie si sa faca procesoarele mai eficiente din punct de vedere energetic. Dar, ca regula generala, un procesor quad-core va consuma mai multa putere de la laptop (si astfel il va epuiza mai repede).

 

Mai multe nuclee egal cu mai multa caldura

 

Mai multi factori decat nucleul afecteaza caldura generata de un procesor. Dar din nou, ca regula generala, mai multe nuclee duc la mai multa caldura.

 

Datorita acestei calduri suplimentare, producatorii trebuie sa adauge radiatoare mai bune sau alte solutii de racire.

 

Procesoarele Quad-Core sunt mai scumpe decat cele dual-core?

 

Mai multe nuclee nu inseamna intotdeauna un pret mai mare. Dupa cum am spus mai devreme, intra in joc viteza de procesare, versiunile de arhitectura si alte consideratii.

Dar daca toti ceilalti factori sunt la fel, atunci mai multe nuclee vor aduce un pret mai mare.

 

 

Optimizare software pentru nuclee CPU

 

Iata micul secret pe care producatorii de cipuri nu vor sa-l stii. Nu este intotdeauna vorba despre cate nuclee ai; este vorba despre ce software rulezi pe ele.

 

Programele trebuie dezvoltate special pentru a profita de mai multe procesoare. In trecut, „software-ul multi-threaded” nu era la fel de obisnuit, desi, deoarece este aproape imposibil sa cumperi un procesor cu un singur nucleu in zilele noastre, aceasta problema nu mai este ce a fost odata.

 

Cu toate acestea, este important sa retii ca, chiar daca este un program cu mai multe threaduri, conteaza si pentru ce este folosit. De exemplu, browserul web Google Chrome accepta mai multe procese, la fel ca software-ul de editare video Adobe Premiere Pro.

 

Adobe Premiere Pro instruieste diferite nuclee sa lucreze la diferite aspecte ale editarii. Avand in vedere numeroasele straturi implicate in editarea video, acest lucru are sens, deoarece fiecare nucleu poate lucra la o sarcina separata.

 

In mod similar, Google Chrome instruieste diferite nuclee sa lucreze pe diferite file. Dar aici consta problema. Odata ce deschizi o pagina web intr-o fila, aceasta este de obicei statica dupa aceea. Nu este nevoie de alte lucrari de prelucrare; restul muncii este despre stocarea paginii in RAM. Aceasta inseamna ca, desi nucleul poate fi folosit pentru o fila de fundal, nu este necesar.

 

Acest exemplu Google Chrome este o ilustrare a modului in care chiar si software-ul cu mai multe file ar putea sa nu ofere o crestere a performantei in lumea reala.

 

 

Dublarea nucleelor ​​nu este egala cu dublarea vitezei

 

Deci, sa presupunem ca ai software-ul potrivit si toate celelalte hardware-uri sunt la fel. Ar fi atunci un procesor quad-core de doua ori mai rapid decat un procesor dual-core? Nu.

 

Cresterea nucleelor ​​nu abordeaza problema software-ului de scalare. Scalarea la nuclee este capacitatea teoretica a oricarui software de a atribui sarcinile potrivite nucleelor ​​potrivite, astfel incat fiecare nucleu calculeaza la viteza sa optima. Nu asta se intampla in realitate. In realitate, sarcinile sunt impartite secvential (ceea ce face majoritatea software-ului cu mai multe file) sau aleatoriu.

 

De exemplu, sa presupunem ca ai un procesor quad-core (Core1, Core2, Core3, Core4). Trebuie sa indeplinesti trei sarcini (T1, T2, T3) pentru a finaliza o actiune si ai cinci actiuni (A1, A2, A3, A4, A5) ca aceasta.

 

Iata cum va imparti software-ul sarcinile:

 

    Core1 = A1T1

    Core2 = A1T2

    Core3 = A1T3

    Core4 = A2T1

 

Software-ul nu este inteligent, totusi. Daca A1T3 este cea mai grea si mai lunga sarcina, software-ul ar trebui sa fi impartit A1T3 intre Core3 si Core4. Dar acum, chiar si dupa ce Core1 si Core2 isi termina sarcinile, nucleele trebuie sa astepte ca sarcina Core3 mai lent sa finalizeze actiunea.

 

Toate acestea sunt un mod obisnuit de a spune ca nu toate programele software sunt optimizate pentru a profita la maximum de mai multe nuclee. Si dublarea nucleelor ​​nu este intotdeauna egala cu dublarea vitezelor.

 

 

Unde ajuta cu adevarat mai multe nuclee?

 

Acum ca stii ce fac nucleele si restrictiile lor in cresterea performantei, trebuie sa te intrebi: „Am nevoie de mai multe nuclee?” Ei bine, depinde ce ai de gand sa faci cu ele.

 

Dual-Core si Quad-Core in jocuri

 

Daca vrei sa fii un jucator bun, atunci ai nevoie mai multe nuclee pe un computer de jocuri. Marea majoritate a noilor titluri AAA (adica jocuri populare de la marile studiouri) accepta arhitectura multi-threaded. Jocurile video depind inca in mare masura de placa grafica pentru a arata bine, dar un procesor multi-core ajuta si el.

 

Editarea videoclipurilor sau audio

 

 

Pentru orice profesionist care lucreaza cu programe video sau audio, mai multe nuclee vor fi benefice. Cele mai multe dintre instrumentele populare de editare audio si video profita de procesarea cu mai multe file.

 

Photoshop si Design

 

Daca esti designer, o viteza de procesare mai mare si mai multa memorie cache a procesorului vor creste vitezele mai bine decat mai multe nuclee. Chiar si cel mai popular software de proiectare, Adobe Photoshop, accepta in mare masura procese cu un singur fir sau cu fir usor. Mai multe nuclee nu vor fi un impuls semnificativ cu asta.

 

Ai avea nevoie de mai multe nuclee?

 

In general, un procesor quad-core va functiona mai rapid decat un procesor dual-core pentru calculul general. Fiecare program pe care il deschizi va functiona pe propriul sau nucleu, asa ca daca sarcinile sunt partajate, vitezele sunt mai bune. Daca utilizezi o multime de programe simultan, comuti des intre ele si le atribui propriile sarcini, in cazul asta iti recomandam un procesor cu mai multe nuclee.

 

Trebuie sa stii un lucru: performanta generala a sistemului este un domeniu in care intervin mult prea multi factori. Nu te astepta la un impuls magic prin schimbarea unei componente precum procesorul. Alege cu intelepciune si cumpara procesorul potrivit pentru nevoile tale.