RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

Se pare ca exista un nou tip de RGB care apare in fiecare luna. Ceea ce inainte era o alegere simpla intre cateva tipuri de lumini LED este acum o lista nesfarsita plina de optiuni.

 

Sunt aceste lumini RGB chiar diferite? Vom trece peste toate detaliile si ne vom asigura ca, pana la sfarsitul acestui articol, veti fi un expert in iluminarea RGB.

 

RGB sunt luminile LED standard care sunt capabile sa produca peste 16 milioane de culori si un tip foarte limitat de lumina alba. Alte tipuri de lumini LED RGB (inclusiv RGB-W, RGB-WW, RGB-CW si altele) au caracteristici imbunatatite construite in jurul capacitatii de a crea nuante mai nuantate de lumina alba.

 

Continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre stiinta culorilor LED si toate tipurile diferite de lumini LED pe care le puteti obtine pentru casa dvs. inteligenta.

 

Sa incepem cu elementele de baza: Ce sunt benzile de lumina LED inteligente?

 

Benzile inteligente cu LED-uri reprezinta una dintre cele mai interesante optiuni atunci cand vine vorba de lumina in casa dvs. Aceste benzi luminoase va permit sa personalizati cu adevarat modul in care arata iluminatul casei dvs.

 

In functie de producator, puteti folosi benzi de lumina LED inteligente pentru a face orice, de la iluminarea de sub dulap pana la adaugarea de iluminare de siguranta pe scari si mobilier pe timp de noapte:

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

Benzile luminoase inteligente cu LED-uri pot fi fie conectate la o priza conventionala, fie pot fi conectate impreuna pentru a rula pe distante mai lungi. Puteti controla aceste lumini LED cu o aplicatie pe telefon, la fel ca orice alta lumina LED inteligenta.

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

Inainte de a vorbi despre diferitele tipuri de iluminare RGB, trebuie sa vorbim despre cele doua tipuri principale de benzi de lumina LED.

 

Benzi de lumina LED analogice si digitale

 

Exista doua tipuri principale de benzi de lumina LED. Acestea sunt cunoscute ca analog si digital.

 

Benzile luminoase analogice au un cip pentru intreaga banda luminoasa. Aceste LED-uri sunt conectate impreuna intr-o serie si toate sunt controlate ca unul singur. Acest tip de banda de lumina cu LED-uri este de obicei mai accesibil, dar are o gama mai limitata de optiuni de iluminare. Deoarece toate luminile trebuie sa fie de aceeasi culoare in acelasi timp, benzile de lumina LED analogice nu pot avea optiuni de iluminare mai complicate.

 

Benzile digitale cu LED-uri sunt cealalta parte a ecuatiei. Fiecare LED din aceste benzi luminoase are propriul cip atasat la el. Acest lucru permite fiecarui LED sa fie controlat independent. Acest lucru va permite sa ordonati iluminarea si sa aveti un control mult mai fin asupra efectelor de iluminare si a optiunilor de culoare.

 

Ultimul lucru pe care trebuie sa-l atingem inainte de a putea vorbi despre diferitele tipuri de benzi de lumina LED RGB este temperatura culorii.

 

Temperatura de culoare 101

 

Temperatura culorii este modul in care masuram culoarea luminii albe. Da, stim, suna putin ciudat sa vorbim despre diferitele culori pe care le poate produce lumina alba.

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

Temperatura de culoare se masoara in kelvin. Scala temperaturii de culoare variaza de la 1.000 la 10.000. 1.000 este undeva in jurul culorii luminii produse de o lumanare slaba, in timp ce 10.000 este un cer albastru stralucitor.

 

Diferite tipuri de lumini LED pot produce o temperatura diferita de culoare a luminii albe. Exista chiar si lumini LED care pot schimba temperatura de culoare a luminii albe pe care o produc:

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

Acestea sunt deosebit de utile pentru fotografi si videografi care trebuie sa aiba un control fin asupra luminii lor.

 

Acum, sa aruncam o privire la diferitele tipuri de LED-uri RGB.

 

Diferite tipuri de benzi de lumina LED RGB

 

Aveti o surpriza daca ati crezut ca exista un singur tip de lumina LED RGB. Exista de fapt o gama larga de optiuni cand vine vorba de lumini LED. Sunteti cateva dintre cele mai comune tipuri de lumini RGB.

 

RGB

 

Fiecare dioda are capacitatea de a genera lumina rosie, verde sau albastra. De asemenea, poate genera diferite valori ale acestor lumini in acelasi timp. Dioda RGB standard va putea produce aproximativ 16 milioane de culori diferite.

Cele 16 milioane de culori diferite sunt adesea descrise printr-o roata de culoare intr-o aplicatie de lumina inteligenta:

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

S-ar putea sa sune mult, dar exista limitari la lumina RGB standard – dintre care trei sunt explorate mai jos.

 

Limitarea 1 – RGB si lumina alba

Cea mai notabila limitare este ca aceste lumini „RGB” nu sunt atat de bune pentru a produce lumina alba. Banda dvs. LED RGB standard poate produce lumina alba, dar este un tip de lumina alba foarte limitata si bruta. Aceasta produce acest tip de lumina alba prin pornirea luminilor rosii, verzi si albastre in acelasi timp. Acest lucru este mult mai dur decat ar putea produce o lumina alba dedicata.

Luminile RGB sunt, de asemenea, proaste pentru a produce culori pigmentare.

 

Limitarea 2 – LED-uri RGB si culori pigmentare

In lumea stiintei culorilor exista o subcategorie de culori cunoscuta sub numele de culori pigmentare. Maro si roz sunt doua exemple grozave de culori care apar doar ca pigmenti. O culoare de pigment este obtinuta prin crearea unei substante chimice care absoarbe o anumita lungime de unda a luminii si lasa doar o lungime de unda sa se reflecte inapoi. Un pigment de culoare maro va absorbi fiecare lungime de unda a luminii, in afara de cele necesare pentru a crea maro ca culoare.

 

Luminile RGB nu pot produce pigmenti de culoare. Este posibil sa poata produce culori similare cu anumite culori de pigment. Va puteti imagina un magenta deschis sau un rosu foarte deschis care se poate apropia de roz. Cu toate acestea, anumite culori precum maro sunt aproape imposibil de realizat doar cu iluminarea RGB.

 

Limitarea 3 – In afara triunghiului RGB

Luminile RGB functioneaza in ceea ce este cunoscut sub numele de triunghi de culoare. Triunghiul este format din rosu, verde si albastru, toate punctele care se intersecteaza creand peste 16 milioane de culori diferite. Cu toate acestea, exista culori care exista in afara acestui triunghi.

 

Exista standarde diferite pentru spatiul de culoare RGB. Cu toate acestea, exista cateva culori care se incadreaza de obicei in afara oricarui triunghi RGB dat. Acestea pot include verde intens stralucitor, magenta stralucitoare si diferite nuante de cyan.

Luminile LED RGB standard se vor lupta pentru a produce aceste culori.

 

Acum ca stim toate elementele de baza ale luminii RGB standard, putem arunca o privire la cateva dintre tipurile mai specifice de LED RGB.

 

RGB-W

 

RGB-W este pasul de baza fata de luminile dvs. inteligente standard.

 

Exista doua configuratii pentru RGB-W. Primul este luarea LED-ului RGB standard si adaugarea unei diode emitatoare de lumina alba in nodul RGB, iar a doua este creata prin adaugarea unei diode emitatoare albe separate care este conectata la lumina LED in sine. Ambele abordari ajung sa aiba acelasi efect.

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

Lumina LED RGB-W este capabila sa produca nuante de alb mai curate. Aceste nuante albe sunt mai stralucitoare si au o temperatura de culoare mai precisa. Luminile RGB-W tind sa aiba un alb foarte stralucitor, care depaseste 5.000 Kelvin.

 

Adaugarea unei diode emitatoare de lumina alba imbunatateste, de asemenea, culorile RGB. Culorile vor arata mai stralucitoare si mai vibrante cu adaugarea diodei emitatoare de lumina alba. Ca un bonus suplimentar, tranzitia intre culori va aparea aproape fara intreruperi datorita acelei diode suplimentare de lumina alba.

 

RGB-WW

 

Stim la ce te gandesti, lumina RGB-WW are doua noduri albe in loc de doar unul, nu?

 

Nu este chiar cazul cu luminile LED RGB-WW. Conventia de numire de aici este doar putin inconsecventa.

Luminile RGB-WW au aceeasi configuratie ca si luminile RGB-W. Cu toate acestea, luminile RGB-WW au un nod de lumina alba care este capabil sa produca nuante mai calde de lumina. Aceste noduri LED albe produc temperaturi de culoare de 5.000 Kelvin sau mai mici.

 

Acest lucru permite acestor lumini LED sa produca nuante mai calde de alb. De asemenea, imbunatateste spatiul de culoare RGB facand lumina de culoare mai bogata si oferindu-i mai multa textura.

 

RGB-CW

 

Lumina RGB-CW ne ofera ce este mai bun din fiecare lume cand vine vorba de iluminarea LED RGB.

 

Spre deosebire de lumina RGB-WW, lumina RGB-CW are un acronim care are sens. CW din numele acestei lumini inseamna „rece / cald” (cold/warm).

Aceasta inseamna ca aceste lumini LED RGB contin atat un nod LED alb rece, cat si unul cald. Ce avantaje ii ofera pasionatului de iluminat pentru casa inteligenta?

 

Veti descoperi ca luminile RGB-CW sunt unele dintre cele mai bune de acolo cand vine vorba de lumina in casa dvs. Marele avantaj aici este ca puteti selecta temperatura de culoare care doriti sa fie luminile dvs. In timp ce celelalte doua tipuri de iluminare cu LED-uri sunt blocate fie in temperaturi de culoare rece, fie calde, aceste lumini isi pot schimba temperatura oriunde pe scara Kelvin.

 

Acesta este ceea ce ofera benzile luminoase Philips Hue – contin grupuri de trei diode: una este trei in unu (RGB), cealalta este alb cald si cealalta este alb rece:

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

Acest lucru va permite sa activati o temperatura de culoare albastra stralucitoare a cerului in timpul zilei sau sa comutati la lumini colorate mai calde cand este timpul sa va relaxati seara.

 

Acest lucru va ofera, de asemenea, ambele beneficii cand vine vorba de modul in care iluminarea calda si rece imbunatateste luminile noastre colorate RGB.

 

RGB-CCT

 

Acesta este un standard diferit pentru iluminarea RGB, care gestioneaza lumina alba intr-un mod usor diferit de normal. Face acest lucru in doua moduri - prin configuratia LED si, de asemenea, prin gestionarea software-ului.

 

In ceea ce priveste LED-urile, acestea contin doua diode emitatoare de lumina alba cu o gama de temperatura de culoare intre 2.700K si 5.600K.

 

„CCT” inseamna „Temperatura de culoare corelata” si asta inseamna doar ca veti putea comuta intre doua temperaturi de culoare diferite si aici intervine gestionarea software-ului.

 

Unele lumini inteligente RGBW mai ieftine au o rotita de control separata pentru culoare si alb, ceea ce inseamna ca uneori trebuie sa va alegeti culoarea, iar apoi separat puteti comuta pentru a gestiona temperatura de culoare alba:

 

RGB vs. RGBW vs. RGBIC vs. RGBWW vs. RGBCCT

 

RGB-CCT face lucrurile mai perfecte, permitandu-va sa alegeti un „alb albastru” sau un galben „solid” in cadrul aceleiasi roti de culoare, fara sa va faceti griji cu privire la gestionarea separata a culorii si a temperaturii.

 

RGBIC

 

Ultimul tip de LED despre care vom vorbi astazi pe lista noastra este o completare interesanta pentru lumea LED-urilor RGB.

 

RGBIC ne readuce in lumea acronimelor consistente si usor de inteles. „IC” inseamna „Control independent”.

 

Luminile LED RGBIC au un cip de control independent integrat chiar in banda LED. Acest lucru le permite sa aiba un control mult mai fin asupra culorilor lor, precum si asupra efectelor speciale. Singurul schimb mare cu aceste lumini LED este ca aceste benzi cu LED-uri nu pot fi taiate. Taierea acestor benzi de led ar rupe circuitul cipului de control independent si ar duce la defectarea luminii LED.

 

Luminile LED RGBIC sunt o optiune excelenta pentru persoanele care cauta un sistem de iluminat LED mai dinamic si mai energizant.