Securitate cibernetica: Hackerii exploateaza la maximum conflictul din Ucraina

Securitate cibernetica: Hackerii exploateaza la maximum conflictul din Ucraina

Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) avertizeaza utilizatorii de internet asupra unor posibile mesaje false, prin care utilizatorii ar putea fi indemnati sa doneze bani pentru anumite cauze, in contextul invaziei rusesti din Ucraina.

 

 

DNSC spune ca hackerii vor exploata la maximum conflictul militar dintre Rusia si Ucraina, zilele acestea. „Pentru a creste sansele de succes ale unui atac, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, de subiectele zilei care atrag audienta”, sau avertizat expertii.

Acestia spun ca o situatie similara a davut loc si la inceputul pandemiei de Coronavirus.

„Odata cu inceputul oficial al conflictului militar dintre Rusia si Ucraina, atacatorii vor exploata aceasta noua tema de interes international. Atentie in perioada urmatoare la tentative de frauda in mediul online care folosesc ca element psihologic de situatia din Ucraina, pentru a convinge utilizatorii sa faca anumite actiuni pripite”, mai transmit acestia.

 

 

Trebuie sa fiti vigilenti cu privire la postarile de pe retelele de socializare sau la mesajele primite de la necunoscuti. Totodata, trebuie evitate furnizarea de date personale si transferurile de bani, „fara o documentare referitor la legitimitatea initiativei”

 

 

 

Siguranta online inseamna nu doar sa te simti protejat, dar si sa te informezi constant pentru a ramane protejat. Atacatorii devin din ce in ce mai creativi, iar metodele mai convingatoare. Prin urmare educatia cu privire la siguranta online este una care necesita o atentie continua, atat pentru tine, cat si pentru cei dragi.

 

Poti sa incepi cu 5 reguli simple de urmat cand navighezi online

 

–         Gandeste-te de doua ori inainte de a da click pe linkuri sau de a deschide atasamente.

 

–         Verifica solicitarile de informatii private.

 

–         Protejeaza-ti parolele.

 

–         Pastreaza dispozitivele, browserele si aplicatiile up to date/actualizate.

 

–         Daca este suspect, raporteaza-l! Mergi la cea mai apropiata sectie de politie sau intra pe www.politiaromana.ro sau suna la 1911.