Atunci cand nu folositi laptop-ul, cum il inchideti ? Shut down vs. Sleep sau Hibernate

Atunci cand nu folositi laptop-ul, cum il inchideti ? Shut down vs. Sleep sau Hibernate

Modalitatile prin care puteti opri un laptop sunt: “shut down”, “sleep” sau “hibernate”. Modul “sleep” va permite sa rezumati modul de functionare, folosind si mai putin electricitate. Modul “hibernate” este asemanator comenzii de “shut-down”, cu mentiunea ca va relua pagina de lucru la care ati ramas. Nu exista insa un raspuns corect in niciuna dintre situatiile mentionate anterior. In timp ce o parte dintre utilizatori lasa sistemul sa ruleze 24/7, altii inchid computerul atunci cand nu-l mai folosesc. Oricare dintre aceste optiuni prezinta atat avanataje, cat si dezavantaje. Shut down vs. Sleep sau Hibernate Oricare dintre cele 3 moduri mentionate anterior par sa opreasca computerul, insa toate 3 functioneaza diferit:

1. Modul “Shut Down”- este comanda cu care majoritatea suntem familiarizati. In momentul in care folositi butonul de shut down toate programele rulate se vor inchide, precum si intregul sistem de operare. Computerul care este oprit prin utilizarea comenzii shut down nu foloseste aprope deloc curent. In orice caz, cand vei vrea sa pornesti din nou computerul va trebui sa treci prin procesul de logare, sa astepti initializarea hardware-ului si incarcarea programelor.

2. Modul “sleep”- cunoscut ca si “Sleep” sau “Stand by”. In modul “sleep” computerul intra in modul de economisire. Computerul este inca activ, pe cand celelalte componente sunt inchise sau nu folosesc niciun procent din baterie pentru a ramane functionale. Cand veti porni computerul, acesta va porni in cateva secunde, nefiind nevoie sa mai asteptati initializarea proceselor, ca si in cazul folosirii modului “shut down”. In orice caz, acest proces va consuma mai mult din durata bateriei, comparativ cu modurile “shut down” sau “hibernate”.

3. Modul “hibernate” – computerul va salva starea actuala pe hard disk, descarcand datele de pe RAM intr-un fisier de pe hard disk. Cand reporniti computerul, veti reveni la starea initiala de de dinainte de activarea modului “Hibernate”. Acest lucru va permite pastrarea programelor si datelor deschise, pentru a reveni la ele mai tarziu. Fata de modul “sleep”, in cazul modului “Hibernate” pornirea computerului este mai lenta, insa acest mod foloseste mai putina energie fata de anteriorul. Modul “Hiberante” foloseste aproape aceeasi cantitate de energie ca si si modul “Shut Down” .

Trebuie sa stiti ca daca veti vrea sa activati modul „sleep” atunci cand bateria este apropae descaracata, atunci computerul dumneavoastra va intra automat in modul „hiberante” .

Cand este recomandat sa folositi unul dintre cele trei moduri de oprire Shut Down, Sleep sau Hibernate? Fiecare isi trateaza computerul in mod diferit. Unii folosesc intotdeauna „shut down”, fara a lua in calcul in calcul avantajele folosirii modurilor „sleep” sau „hibernate”, in timp ce altii tin activate computeree 24/7.

Cand sa folositi modul „sleep”? Utilitatea folosirii modului „sleep” se dovedeste utila atunci cand plecati de la computer pentru o perioada scurta de timp. Puteti activa acest mod pentru a economisi baterie si curent. Cand veti reporni computerul, programele vor rula de unde ati ramas in cateva secunde. Computerul dvs. va fi gata de lucru atunci cand aveti nevoie.

Cand sa folositi modul „hibernate”? Modul „hibernate” economiseste mai multa baterie fata de precedentul. Daca nu veti folosi computerul pentru o anumita perioada- sa spunem pe timpul noptii- atunci puteti activa modul „hibernate” pentru a economisi baterie si curent. In orice caz, trebuie sa luati in considerare faptul ca acest mod implica o pornire mai lenta a computerului. Daca veti folosi de fiecare data modurile „shut down” sau „hibernate”este posibil sa pierdeti destul de mult timp cu repornirea computerului dvs.

Cand sa folositi modul „shut down”? Majoritatea computerelor vor reporni mai repede din modul „hibernate”, fata de modul „shut down”, asa ca multi dintre dvs. vor activa modul „hibernate”. Cu toate aceste, trebuie sa luati in calcul faptul ca o parte dintre computere si softuri nu vor rula corespunator cand vor iesi din modul „hibernate”, caz in care este recomandat folosirea butonului de „shut down”. Este de asemenea o idee foarte buna sa inchideti sau sa restartati din cand in cand computerul- majoritatea ultilizatorilor de Windows au observat ca sunt necesare astfel de actiuni. Dar in majoitatea cazurilor este recomandat folosirea butonului „hibernate.

Procentul de economisire al bateriei depinde insa de la caz la caz, desi modul „sleep” va avea un procentaj mai mare fata de modul „hibernate”. Majoritatea pot opta pentru modul „sleep” avand in vedere modul de pornire mai rapid, care, desi foloseste mai mult curent, pare mai eficient decat sa lasati computerul sa ruleze 24/7.

Modul „Hibernate” este util in mod special pentru economisirea puterii bateriei care nu este la incarcat. Daca este necesar sa folositi laptopul atunci cand calatoriti si doriti sa economisiti baterie, atunci cel mai indicat ar fi sa folositi modul „hibernate” in detrimentulul celui „sleep”.

Odata ce ati facut deja o alegere, atunci puteti controla activarea modului pentru care ati optat din butonul Power. Pentru a face asta, apasati Windows key, tastati Power Buttons si apasati Enter. Veti gasi butonul power options in Windows Control Panel. (daca folositi Windows 8, trebuie sa dati click pe Setting option in ecranul de cautare dupa ce ati tastat Power Buttons).Produse recomandate