SSD PCIe vs. SATA: Care unitate de stocare este mai buna?

SSD PCIe vs. SATA: Care unitate de stocare este mai buna?

Desi SSD-urile PCIe sunt net superioare din punct de vedere tehnologic, asta nu inseamna ca ar trebui sa te grabesti sa faci o achizitie.

 

In acest articol vom prezenta diferentele intre cele doua tipuri de SSD si la ce aspecte trebuie sa fii atent cand te decizi sa cumperi.

 

Ce este un SSD PCIe?

 

Te poti gandi la PCIe (Periferic Component Interconnect Express) ca la o conexiune de date directa la placa de baza.

Se foloseste de obicei cu dispozitive precum placi video, care necesita, de asemenea, conexiuni de date extrem de rapide, dar PCIe s-a dovedit util si pentru unitatile de stocare a datelor.

PCIe 3.0 are o viteza de transfer de 985MB / s pe fiecare banda de frecventa.

Si daca tinem cont dispozitive PCIe suporta benzi x1, x4, x8, x16, te poti astepta la o viteza potentia la transfer de pana la 15.76 GB/s.

Inseamna asta ca un SSD PCIe x16 este de 25 ori mai rapid decat un SSD SATA? Teoretic da, pentru ca nu vei gasi un SSD care sa atinga aceste performante.

In mod normal va trebui sa te decizi intre 2x si 4x, ceea ce inseamna o viteza maxima de 3.94 GB/s.

Si chiar si asa, vei observa diferenta dintre PCIe si SATA doar atunci cand vei transfera fisiere foarte mari (la care oricum durata de mutare este destul de ridicata).

SSD-urile PCIe consuma destul de repede bateria.

Daca doar navighezi pe web, lucrezi în Google Docs, e-mailuri sau te uiti prin fotografiile din concediu, atunci nu vei observa o mare diferenta intre SSD-urile SATA si cele PCIe.

Dar daca transferi in mod constant date, SSD-urile PCIe vor folosi mai multa energie si vor reduce mai repede durata bateriei.

 

Ce este un SSD SATA?

 

SATA (Serial ATA) este un tip de interfata de conexiune utilizata de SSD-uri pentru a comunica date cu sistemul tau. Acesta a fost creat in 2003, ceea ce inseamna ca a avut mult timp pentru a se deveni unul dintre cele mai utilizate tipuri de conexiuni astazi.

SSD-uri SATA au compatibilitate mai buna din punct de vedere hardware.

Daca adaugi un SSD SATA, este destul de sigur ca va functiona cu aproape orice computer desktop sau laptop pe care il ai in acest moment, chiar daca are ceva vechime.

 

SSD-urile SATA au performane relativ mai slabe.

In prezent SATA 3.0 este cea mai raspandita forma de SSD, care are o viteza de transfer teoretica de 6 Gb / s (750MB / s). Dar, din cauza codificarii datelor pentru transfer, acesta are de fapt o viteza de transfer de 4,8 Gb / s (600 MB / s).

Desi 600 MB / s este destul de rapid, nu se apropie de viteza de transfer oferita de SSD-urile PCIe.

 

 

Ce reprezinta M.2 si U.2?

 

M.2 si U.2 sunt standarde care specifica forma, dimensiunile si aspectele fizice ale dispozitivului. Ambele standarde sunt utilizate atat pentru SATA cat si pentru PCIe.

M.2 este mai des utilizat, asa ca daca trebuie sa alegi intre cele doua, M.2 este optiunea cea mai sigura. U.2 este utilizat in principal pentru SSD-urile din seria Intel 750 si nu vei gasi multe dispozitive care il accepta.

 

PCIe vs. SATA SSD Care unitate de stocare este mai buna

 

Cand utilizezi M.2 pentru un SSD SATA, performanta este exact aceeasi cu utilizarea unui SATA obisnuit. Cand utilizezi M.2 pentru un SSD PCIe, esti limitat pe benzi x4, ceea ce este insa mai mult decat suficient pentru un utilizator ocazional.

 

In plus, SSD-urile x4 sunt mai frecvente decat SSD-urile x2 si nu chiar atat de scumpe.

Notă: Poti cumpara un adaptor care transforma un conector M.2 intr-un conector U.2 sau invers, dar este posibil ca aceste adaptoare sa nu se potriveasca cu limitarile fizice ale ceea ce incerci sa faci.

 

 

SSD SATA sau SSD PCIe? Care e mai potrivit?

 

Daca ai buget limitat, alege SATA. Daca ai nevoie de performante maxime pentru transferuri frecvente de fisiere, iti sugeram sa alegi PCIe.

 

Ambele sunt cel mai convenabil de utilizat in factorul M.2 si atat SSD-urile SATA cat si cele PCIe sunt in mod evident mai bune decat HDD-urile in ceea ce priveste viteza.Produse recomandate