Ştiai că? Acum 40 de ani: Anunțul istoric al Windows 1.0 care a schimbat computerele

Ştiai că? Acum 40 de ani: Anunțul istoric al Windows 1.0 care a schimbat computerele

Aruncăm o privire în urmă la ceea ce a promis Windows 1.0 și cât de departe am ajuns.

  • Windows 1.0 a început dominația Microsoft pe piața PC-urilor și revoluția interfețelor grafice cu utilizatorul (GUI).

  • Apple Lisa, deși un pionier în tehnologia GUI, a fost prea scump, dând Microsoft oportunitatea de a dezvolta un produs competitiv.

  • În ciuda criticilor inițiale și a compatibilității software limitate, Windows 1.0 a deschis calea pentru versiunile viitoare care vor deveni sistemul de operare standard pentru computerele desktop la nivel global.

 

Microsoft a dezvăluit Windows 1.0 în noiembrie 1983. Windows 1.0 a început franciza Windows care domină și astăzi piața PC-urilor desktop. Aici, ne uităm înapoi la anunțul istoric al Microsoft privind Windows 1.0 40 de ani mai târziu.

 

Apple lansează Lisa la începutul anului 1983

 

La începutul anilor 1980, sistemele de operare ale computerelor erau cele bazate pe comenzi utilizate prin introducerea de comenzi text. Cu toate acestea, o revoluție a GUI (interfață grafică cu utilizatorul) se dezvolta în industria IT. Apple s-a plasat în fruntea acelei revoluții prin lansarea Lisa la începutul anului 1983. Acesta a fost printre primele PC-uri cu o interfață grafică de utilizator care a permis utilizatorilor să deschidă programe și fișiere cu un mouse.

 

Cu toate acestea, problema cu Apple Lisa a fost că era puțin prea revoluționar. Era un computer cu puțin înaintea timpului său, cu specificații foarte înalte pentru un PC de la începutul anilor 1980. Acest lucru a făcut ca Lisa să fie prohibitiv de scumpă, cu un preț de lansare de aproximativ 10.000 USD. Majoritatea utilizatorilor au preferat să rămână cu PC-uri IBM ceva mai ieftine.

 

Ştiai că? Acum 40 de ani: Anunțul istoric al Windows 1.0 care a schimbat computerele

 

Microsoft dezvăluie Windows 1.0 la COMDEX

 

Cu toate acestea, Lisa a ridicat însă multe sprâncene în industria IT cu sistemul său de operare grafic revoluționar (precursorul Macintosh). Ca răspuns la sistemul de operare grafic Lisa (și Visi On), Microsoft și-a început proiectul GUI OS cu numele de cod Interface Manager. Bill Gates a anunțat dezvoltarea Windows 1.0 la Hotelul Plaza din New York pe 10 noiembrie 1983.

 

 

Când Microsoft a anunțat Windows 1.0, compania a spus că este o extensie de manager de ferestre a MS-DOS. Microsoft se aștepta ca Windows 1.0 să extindă mediul de dezvoltare software MS-DOS, permițând dezvoltatorilor să lanseze programe mai orientate grafic. Astfel, primul sistem de operare Windows a fost mai degrabă un plus al MS-DOS decât un înlocuitor.

 

Microsoft a prezentat prima versiune pre-lansare a Windows 1.0 la COMDEX (o expoziție de computere) în noiembrie 1983. Lumea a văzut pentru prima dată un sistem de operare Windows pe monitoare verzi în urmă cu 40 de ani. Prima platformă Windows a permis utilizatorilor să acceseze mai multe programe care rulează făcând click pe pictogramele lor pe o bară, care era ceva asemănător cu o bară de activități timpurie.

 

Windows 1.0 a venit și cu câteva aplicații cu care utilizatorii de astăzi sunt familiarizați. Notepad, Paint și Calc (Calculator) au fost trei programe care au venit cu Windows 1.0 și au rămas de atunci parte a seriei OS. Utilizatorii pot selecta, de asemenea, programe Write (un procesor de text), Clock, Reversi (un joc de societate), Clipboard și Calendar din MS-DOS Executive shell.

 

Ştiai că? Acum 40 de ani: Anunțul istoric al Windows 1.0 care a schimbat computerele

 

Puteți vedea cum a fost Windows 1.0 pe această pagină de emulator IBM PC . Faceți click pe Ecran complet pentru a maximiza fereastra acelui emulator. Încercați să lansați unele programe din MS-DOS Executive și să le minimizați în bara de programe făcând dublu click pe barele de titlu ale ferestrei. Puteți comuta între programe făcând click pe pictogramele acestora de pe bară, la fel ca pe platformele Windows actuale.

 

Ştiai că? Acum 40 de ani: Anunțul istoric al Windows 1.0 care a schimbat computerele

 

Revoluția Windows începe... în 1995

 

Microsoft a amânat lansarea Windows 1.0 cu câteva modificări și perfecționări suplimentare. Istoria Windows a început când prima versiune publică a Windows 1.0 a devenit disponibilă în noiembrie 1985, la doi ani după ce Microsoft a anunțat-o. Microsoft a lansat Windows 1.0 în SUA cu un preț accesibil de 99 USD.

 

Utilizatorii nu au fost chiar uimiți de Windows 1.0 când au pus mâna pe el. Primul sistem de operare Windows a avut probleme de compatibilitate și performanță software oarecum limitate. Multe recenzii ale vremii au evaluat Windows 1.0 drept un eşec. Deci, majoritatea utilizatorilor au preferat să rămână cu comenzile MS-DOS pentru restul anilor 1980.

 

PC-urile anilor 1980 nu erau tocmai pregătite pentru sistemele de operare GUI. Cerințele mult mai grele ale sistemelor de operare grafice au creat probleme de performanță cu hardware-ul limitat al vremii. Hardware-ul PC-ului a avut nevoie de aproximativ 7 până la 10 ani pentru a avansa înainte ca revoluția Windows să înceapă cu adevărat în 1995.

 

Ştiai că? Acum 40 de ani: Anunțul istoric al Windows 1.0 care a schimbat computerele

 

Windows a atins în cele din urmă cel mai bun moment în 1995. Adăugarea meniului Start și a unei bare de activități cu drepturi depline la Windows 95 a făcut toată diferența. Deci, PC-urile de la mijlocul anilor 1990 erau, de asemenea, mult mai bine echipate pentru a gestiona platformele GUI. După aceea, seria Windows OS a luat stăpânire pe piața PC-urilor desktop, iar lumea a trecut de la MS-DOS.

 

Windows a câștigat războiul cu sistemul de operare grafic

 

Anunțul Microsoft despre Windows 1.0 în noiembrie 1983 a fost, fără îndoială, începutul a ceva uriaș care a făcut în cele din urmă PC-urile mult mai accesibile. Chiar dacă Windows 1.0 nu a năvălit în magazine în anii 1980, a început totuși ceea ce avea să devină cea mai proeminentă serie de sisteme de operare PC din lume. Bill Gates a proclamat Windows ca fiind viitorul când Microsoft și-a dezvăluit primul sistem de operare grafic, iar această profeție s-a dovedit a fi adevărată.