ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

Quick Charge™ (QC), Adaptive Fast Charging (AFC), Power Delivery (PD), PPS, SFC, GaN. Şi tu eşti confuz când citeşti aceste abrevieri? Te-ai întrebat ce reprezintă? În articolul de azi îţi vom explica semnificaţia fiecăruia.

 

Cum funcționează încărcarea rapidă?

 

Ieșirea unei sarcini este măsurată în amperaj și tensiune. Amperajul (sau curentul) este cantitatea de electricitate care curge de la baterie la dispozitivul conectat, în timp ce tensiunea este puterea curentului electric. Înmulțirea volților cu amperi vă oferă puterea, măsura puterii totale.

 

Pentru a face un dispozitiv să se încarce mai rapid, majoritatea producătorilor fie măresc amperajul, fie variază tensiunea pentru a crește cantitatea de energie potențială. Majoritatea standardelor de încărcare rapidă variază de obicei tensiunea în loc să mărească amperajul.

 

Porturile USB 3.0 standard  ies la un nivel de 5V/1A pentru dispozitive mai mici, cum ar fi purtabile. Majoritatea telefoanelor și a altor dispozitive sunt capabile să gestioneze 5V/2.4A. Pentru încărcare rapidă, producătorii cresc tensiunea de la 5V la 9V sau 12V și mai mult, sau cresc amperajul la 3A și peste. Introducerea USB-C ajută la realizarea acestui lucru cu suport pentru până la 100 W și 20 V, ceea ce face posibile viteze de încărcare mai rapide.

 

Rețineți că dispozitivul dvs. va absorbi doar atâta putere cât este proiectat circuitul său de încărcare. Pentru ca încărcarea rapidă să funcționeze, aveți nevoie de un telefon sau alt dispozitiv cu un circuit de încărcare capabil să utilizeze unul dintre standardele de încărcare rapidă și un adaptor și un cablu activate pentru același standard.

 

PROTOCOL QUALCOMM® QUICK CHARGE (QC)

 

Cel mai cunoscut protocol de încărcare rapidă cunoscut este Quick Charge. Acest protocol a fost dezvoltat de compania Qualcomm®, care este cunoscută și pentru cipurile Snapdragon din multe smartphone-uri. Prima generație de Quick Charge a apărut în 2013, iar Qualcomm se află deja la a 5-a generație de Quick Charge. Qualcomm Quick Charge 5 poate încărca dispozitivele compatibile la 50% în 5 minute. Această generație oferă, de asemenea, compatibilitate cu toate generațiile anterioare de încărcare rapidă, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la problemele de compatibilitate.

 

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

 

HUAWEI FASTCHARGE PROCOTOL (FCP) ȘI SUPERCHARGE PROTOCOL (SCP)

 

Dispozitivele Huawei au propriile protocoale de încărcare brevetate, și anume FastCharge Procotol (FCP) și SuperCharge Protocol (SCP).

 

Protocolul de încărcare FCP a fost lansat de Huawei în 2015 cu o viteză de încărcare de 18 W, iar aceasta a fost urmată în curând de prima generație de SCP în 2016, cu o putere îmbunătățită de 22,5 W. Doi ani mai târziu, Huawei a lansat SCP Gen. 2 pe piață cu o putere de ieșire de 40 W, o îmbunătățire semnificativă față de generația anterioară.

 

 

SAMSUNG ADAPTIVE FAST CHARGING (AFC) ȘI SUPER FAST CHARGING (SFC)

 

Samsung identifică două versiuni de protocoale de încărcare rapidă și anume Adaptive Fast Charging și Super Fast Charging (SFC). Diferența dintre cele două este reprezentată de puterea maximă și protocolul utilizat. AFC de la Samsung se bazează pe Qualcomm Quick Charge 2.0 și știe când să oprească procesul de încărcare pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

 

Încărcarea super rapidă de la Samsung se bazează pe Power Delivery (PD) 3.0 PPS și este cel mai rapid dintre cele două protocoale, cu o putere de vârf de 25 W.

 

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

 

MEDIATEK PUMPEXPRESS (PE)

 

Este posibil ca MediaTek să nu sune cunoscut, dar nume precum OnePlus, Realme, OPPO, Vivo și Xiaomi sună deja mai familiar. MediaTek este producătorul cipurilor Helio și Dimensity din multe smartphone-uri. Desigur, aceste cipuri acceptă și un protocol unic de încărcare rapidă, exclusiv pentru cipurile proprii MediaTek, care se numește PumpExpress™. Cea mai recentă generație de PumpExpress™ 4.0 asigură că telefonul dvs. este încărcat la 75% în 30 de minute.

 

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

 

SURSĂ DE ALIMENTARE PROGRAMABILĂ (PPS)

 

Tehnologia PPS face parte dintr-o tehnologie dezvoltată de USB Implementers Forum (USB-IF). PPS este integrat în tehnologia Power Delivery, USB PD 3.0. Datorită PPS, dispozitivele pot regla treptat curentul și tensiunea, astfel încât dispozitivul să primească cea mai bună sursă de încărcare posibilă. PPS se asigură, de asemenea, că vi se încărcă telefonul eficient, generează mai puțină căldură și, ca rezultat, menține starea de sănătate a bateriei.

 

Este important de știut că multe încărcătoare care pretind funcționalitatea de încărcare rapidă nu ating adesea viteza maximă de încărcare pentru dispozitivele de la Samsung, de exemplu. Dispozitivele Samsung Galaxy (S20 și versiuni ulterioare) necesită un încărcător care are tehnologie PPS pentru a utiliza încărcarea super rapidă (SFC).

 

 VOOC ȘI SUPERVOOC (OPPO)

 

VOOC și SuperVOOC sunt protocoale speciale de încărcare dezvoltate de marca OPPO. Marca a anunțat o nouă descoperire în tehnologia de încărcare în cursul acestui an. Cel mai recent protocol SuperVOOC poate atinge două niveluri de putere diferite: 150W și 240W. Un dispozitiv cu 4500 mAh este încărcat complet în aproximativ 9 minute cu tehnologia de încărcare flash SuperVOOC de 240 W.

 

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

 

MI SUPERCHARGE TURBO ȘI XIAOMI HYPERCHARGE (120W)

 

În calitate de concurent al lui Oppo, Xiaomi și-a lansat propriul protocol de încărcare rapidă. Prima iterație s-a numit Mi SuperCharge Turbo și a fost introdusă cu Mi 11. Între timp, Xiaomi a dezvoltat din nou un nou protocol numit Xiaomi HyperCharge care are o viteză maximă de încărcare de 120W, unde durează doar 17 minute pentru a încărca complet o baterie de 5000 mAh.

 

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

 

VIVO SUPER FLASHCHARGE

 

În prezent, mărcile de telefoane concurează puternic pentru tehnologia de încărcare rapidă a telefoanelor lor. Vivo este cu siguranță unul dintre ei, deoarece în 2020 au înregistrat o nouă marcă comercială pentru tehnologia lor de încărcare numită Super FlashCharge. Vivo susține că poate încărca un 4000 mAh în 13 minute cu această tehnologie, mulțumită parțial celor 120W pe care protocolul îi poate atinge.

 

ŞTIAI CĂ? - CE SUNT PROTOCOALELE DE ÎNCĂRCARE FAST CHARGING (PD, PPS, QC, SFC, AFC ȘI ALTELE)

 

TEHNOLOGIE GAN 1, 2, 3 (FĂRĂ PROTOCOL)

 

În ultimul timp, ați văzut că termenul „GaN” apare mai des printre încărcătoare, dar ce înseamnă? GaN nu este un protocol de încărcare, precum ceea ce se discută în restul acestui articol, dar este important să știți ce înseamnă. GaN este prescurtarea pentru nitrură de galiu și este un semiconductor dur și stabil.

 

Avantajele GaN sunt:

 

  • rigiditate dielectrică mai mare
  • viteza de comutare mai mare
  • conductivitate termică mai mare
  • mai scazut la rezistenta
  • mai puțin consumatoare de energie
  • necesită mai puțin spațiu (mai compact)

 

Aceste avantaje asigură astfel că nitrura de galiu are o performanță mai bună decât siliciul standard, care în prezent este încă norma în multe dispozitive de alimentare. Dacă traduci toate aceste avantaje la încărcătoare, vezi că încărcătoarele GaN sunt relativ compacte pentru puterea pe care o pot furniza și nu se încălzesc atât de mult.

 

Sperăm că după trecerea în revistă a acestui articol, aceste abrevieri nu mai sunt nişte necunoscute pentru tine.

 

De ce aveți nevoie pentru încărcare rapidă

 

În funcție de dispozitivul pe care îl aveți, standardul de încărcare rapidă pe care îl puteți utiliza va varia. Verificați ce acceptă telefonul dvs., apoi uitați-vă la adaptorul de priză pentru a vedea dacă acceptă același standard (de obicei sunt etichetate). Apoi asigurați-vă că şi cablul dvs. este compatibil (cel mai bine este să îl utilizați pe cel care vine cu telefonul sau adaptorul). Dacă trebuie să cumpărați un nou adaptor de priză, cablu sau suport de încărcare fără fir, rețineți ce standard acceptă.